Savićević u Izvršnom komitetu Fife

UEFA će u Helsinkiju 5. aprila, na redovnom kongresu birati četvoricu novih članova koje će „poslati” u Fifu u narednom četvorogodišnjem mandatu, a Savićević je jedan od petorice kandidata. Ne bi, međutim, trebalo da bude problema oko njegovog imenovanja
13 komentar(a)
Kuća fudbala, Foto: Filip Roganović
Kuća fudbala, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.02.2017. 11:02h

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević u aprilu će na kongresu Uefe u Helsinkiju biti izabran za člana Izvršnog komiteta Svjetske fudbalske federacije - Fife.

UEFA daje osmoricu članova u Izvršnom komitetu Fife koji ukupno broji 37 ljudi, računajući sve konfederacije, a četvorici „Evropljana” je istekao mandat.

UEFA će u Helsinkiju 5. aprila, na redovnom kongresu birati četvoricu novih članova koje će „poslati” u Fifu u narednom četvorogodišnjem mandatu, a Savićević je jedan od petorice kandidata.

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore je u redovnoj proceduri podnio kandidaturu za člana Izvršnog komiteta Fife (rok je bio 5. decembar), a zajedno sa njim i Mađar Šandor Čjani, Kipranin Kostakis Kocukomnis, Rus Vitalij Mutko i Islanđanin Geir Torsteinson.

Ne bi, međutim, trebalo da bude prepreka za Savićevićevo imenovanje. Uefina administracija već je dostavila Fifi popunjene upitnike podobnosti za svih pet kandidata, a do početka kongresa u aprilu Svjetska fudbalska federacija će obaviti dodatne provjere.

Trojici Uefinih članova po ključu pripadaju mjesta u rukovodećem tijelu Fife - predsjedniku Evropske fudbalske federacije, Slovencu Aleksanderu Čeferinu, kao i njegovim potpredsjednicima, Špancu Anhelu Marija Viljaru i Englezu Dejvidu Gilu.

Po pravilima Fife, u Izvršnom komitetu iz svake konfederacija mora da bude po jedna žena, a Uefu zastupa Italijanka Evelina Kristilin.

"Poslije konsultacija koje sam obavio u Uefi, odlučio sam da se kandidujem za člana Izvršnog komiteta Fife", kazao je Savićević Miloradu Đurkoviću u emisiji „Fudbal plus”, koja će biti emitovana danas.

"Već 15 godina sam na čelu Fudbalskog saveza Crne Gore i smatram da imam dovoljno iskustva da obavljam tu ulogu u Fifi. Očekujem da budem izabran i da dam doprinos. U Fifi su i moji prijatelji, Zvonimir Boban i Marko van Basten", kazao je Savićević.

Novoizabrani predsjednik Fife Đani Infantino izabrao je Bobana za svog savjetnika, dok je Van Basten imenovan za tehničkog direktora Svjetske fudbalske federacije i zadužen je za razvoj fudbala.

Izvršni komitet Fife, u kojem bi u naredne četiri godine trebalo da sjedi Savićević, trenutno broji 33 člana, računajući predsjednika Infantina i osam potpredsjednika, a uskoro će biti proširen na 37.

UEFA trenutno daje osam članova, Afrička fudbalska konfederacija sedam, Azija četvoricu, zone KONKAKAF i KONMEBOL po petoricu, a Okeanija trojicu.

Izvršni komitet Fife donosi najvažnije odluke u fudbalu. To tijelo je nedavno izglasalo proširenje formata Svjetskog prvenstva sa 32 na 48 reprezentacija, a bira i domaćine Mundijala.

I nakon izbora u Fifi, Savićević će ostati na mjestu presjednika Fudbalskog saveza Crne Gore, na ljeto bi na izbornoj skupštini trebalo da se kandiduje za svoj peti mandat.

Bonus video: