Anćeloti danas slavi 1.000 utakmica u trenerskoj karijeri

Učenik Ariga Sakija je trenerski put započeo 1995. godine na klupi Ređane, a danas je trener jednog od najvećih klubova na svijetu. Između toga je sažeto 999 stanica..
0 komentar(a)
Karlo Anćeloti, Foto: Uefa
Karlo Anćeloti, Foto: Uefa
Ažurirano: 25.02.2017. 12:40h

Današnji meč sa Hamburgerom ima poseban značaj za trenera Bajerna - Karlo Anćeloti će proslaviti svoju 1.000. utakmicu u trenerskoj karijeri.

Učenik Ariga Sakija je trenerski put započeo 1995. godine na klupi Ređane, a danas je trener jednog od najvećih klubova na svijetu. Između toga je sažeto 999 stanica...

Prije više od dvije decenije, u Ređani, na golu je, recimo bio Balota, a u napadu Simutenkov. Danas gol Bavaraca brani Nojer, u napadu je Levandovski. I to govori kakav je put prošao Anćeloti.

Već u prvoj trenerskoj sezoni je oveo Ređinu u Seriju A, iako je nakon prvih sedam kola njegov tim bio posljednji na tabeli, i već se "tražila njegova glava". Uprava kluba je, ipak, podržala Anćelotija, i on je to vratio na najbolji način, ulaskom u elitu.

"Ređina me dovela za trenera jer sam bio momak iz tih krajeva, a bio sam i poznat fudbaler", priznao je Anćeloti u svojoj posljednjoj knjizi, za razliku od mnogih koji bi ko zna sve ismislili.

Nakon samo sezone otišao je u Parmu, gdje je, takođe, bilo problema na startu, ali je onda ekipa proigrala i na kraju bila druga u Seriji A iza Juventusa.

"Parma me tražila jer se Fabio Kapelo, koji je već sa njima bio potpisao ugovor, predomislio i otišao u Real", prisjeća se Anćeloti, koji nije imao problem da prizna da tada nije bio prvi izbor kluba.

U ljeto nakon prve sezone na klupi Parme, vladnik "mljekadžija" je htio da daruje Anćelotija.

"Kupili smo ti Roberta Bađa", rekao mu je Tanci.

"Ne želim ga, ne uklapa se u moje taktičke zamisli", odgovorio je Anćeloti, nakon čega je Parma odustala od Bađa.

"To je bila glupost koju sam napravio", priznao je Anćeloti nekoliko godina kasnije, pošto je već uhodao 4-4-2 sistem koji je naučio od Sakija.

Nakon Parme više nije bio "drugi izbor", jer je od 1999. godine, kada je preuzeo Juventus, trenirao samo velike klubove, i znalo se da ima trenerskog "štofa"

Osim Juventusa, vodio je još Milan, Čelsi, Pari sen Žermen, Real i sada Bajern. Sve same velikane.

Sa Juveom je osvojio najmanje, Intertoto kup 1999. godine. Sa Milanom ima Skudeto, dvije Lige šampiona, Interkontinentalni kup, dva Super kupa Evrope, po jedan Kup i Super Kup Italije, sa Čelsijem je osvojio Premijer ligu, FA kup i Komjuniti Šild kup, sa Pari Sen Žermenom titulu 2013.

Na klupi Reala je osvojio uzeo je Ligu šampiona, "desimu", Super kup Evrope, Interkontinentalni kup i Kup kralja, dok je sa Bajernom prošle godine osvojio Super kup Njemačke...

Bonus video: