Kajzerov tajni račun - Bekenbauer sakrio 1,7 miliona eura

Bekenbauera je angažovala Fudbalska federacija Južne Afrike, ali nije mogla da ga isplati za posao koji je obavio, pa je Kajzer, navodno, dobio novac sa računa Fife, a na osnovu odobrenja tadašnjeg generalnog sekretara Ursa Linsija
0 komentar(a)
Bekenbauer, Foto: Reuters
Bekenbauer, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2017. 13:04h

Bivši finansijski direktor Fife Markus Katner optužio je Franca Bekenbauera da je dobio 1,7 miliona eura za konsultatntske usluge u procesu dobijanja organizacije Mundijala u Južnoj Africi, a da je novac završio van legalnih tokova, u poreskom raju – Gibraltaru.

“Bild” piše da je na osnovu Katnerovog svjedočenja, Švajcarska pokrenula istragu.

Bekenbauera je angažovala Fudbalska federacija Južne Afrike, ali nije mogla da ga isplati za posao koji je obavio, pa je Kajzer dobio novac sa računa Fife, a na osnovu odobrenja tadašnjeg generalnog sekretara Ursa Linsija, koji je tu funkciju obavljao od 2002. do 2007. godine, navodi “Bild”.

Bekenbauer, legenda njemačkog i svjetskog fudbala, nalazi se pod istragom u vezi uloge koju je imao kao predsjednik Organizacionog komiteta kandidature Njemačke za organizaciju Svjetskog prvenstva 2006. godine, kao i za navodne malverzacije oko sklapanja sponzorskog ugovora Njemačke fudbalske federacije (DFB) sa “Adidasom”.

Prema nekim navodima, Bekenbauer i njegovi saradnici, bivši predsjednici Teo Cvanciger i Volfgang Nirsbah, te generalni sekretar Horst Šmit, dobili su 6,7 miliona eura, kako bi “progurali” ponudu “Adidasa” za sponzorstvo.

Novac je, navodno, sa Bekenbauerovog računa prenijet na račun u Kataru, koji je kontrolisao Mohamed bin Hamam, bivši predsjednik Azijske fudbalske konfederacije i član Izvršnog komiteta Fife, koji je zbog korupcije doživotno suspendovan iz fudbala prije pet godina.

Bonus video: