Paklena borba za Evropu i opstanak

Nikad neizvjesnije u borbi za Evropu i opstanak, nikad izvjesnije na vrhu tabele, gdje samo čudo može da odvoji Budućnost od titule
70 pregleda 2 komentar(a)
Radomir Đalović, Mladost - Budućnost, Foto: Savo Prelević
Radomir Đalović, Mladost - Budućnost, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.02.2017. 11:48h

Nastavlja se domaći šampionat - valjda najizvjesniji do sada kada je u pitanju borba za titulu, a najneizvjesniji kada je u pitanju borba za opstanak i plasman na evropsku scenu.

Tako barem izgleda nakon jesenjeg dijela šampionata, uz neke dopunske razloge.

Za manjak neizvjesnosti na vrhu pobrinula se Budućnost, koja ima do sada rekordnih 11 bodova prednosti na polusezoni u odnosu na drugoplasiranu Mladost, ali i sve karakteristike koje treba da ima šampion - tim, igru, nakon duže vremena i normalnu klupsku platformu.

A na zaoštravanje neizvjesnosti niže od 3. pozicije uticale su nove propozicije takmičenja zbog kojih 11. izdanje CFL-a ima karakteristike tranzicionog. Prvi put od 2006. godine iz lige će direktno ispasti tri tima, dok će 8. i 9. na tabeli morati u baraž. Sve zbog odluke čelnika FSCG da elitno izdanje domaćeg klupskog karavana od naredne sezone broji 10 timova.

Kakva će biti neizvjesnost u borbi za Evropu i opstanak govori primjer petoplasirane Sutjeske, koja je na tri boda od evropske zone, ali i na tri boda od timova koji su u zoni baraža. Trećeplasirani Dečić i četvrtoplasirani Petrovac takođe imaju evropske ambicije, a još nisu sigurni kada je u pitanju borba za opstanak.

Sve je jasno na vrhu

Doskorašnji strateg Mladosti Nikola Rakojević, najbolji trener CFL-a u 2016. godini, ne očekuje da će Budućnost imati problem da osvoji titulu.

"Iako mi treneri u jednom dijelu razmišljanja uvijek imamo dozu opreza, nije realno da neko ugrozi Budućnost", smatra Rakojević.

Ogromna bodovna prednost je dovoljan razlog, ali ne i jedini.

"Budućnost je dominirala u prvom dijelu sezone, pokazala je veliku kompaktnost, a u istom stilu odigrala je pripremne utakmice u Antaliji. Što je najvažnije, Budućnost je sačuvala tim, to je skup fudbalera koji već duže vremena igraju zajedno, što je veliki preduslov za dobre partije".

Rakojevićeva Mladost je prošle sezone imala osam bodova više od Budućnosti na polusezoni.

"Mi smo imali manju prednost nego što sada ima Budućnosti, igrali smo znatno slabije na proljeće nego na jesen, a i pored toga smo osvojili titulu. Svi su argumenti na strani Budućnosti", dodaje iskusni trener.

Drugoplasirana Mladost ulazi u nastavak šampionata igrački slabija nego jesenas, što je još jedan argument u korist lidera, koji će se kroz drugi dio šampionata spremati za kvalifikacije za Evropu. Gotovo je izvjesno da će to biti kvalifikacije za Ligu šampiona.

"Budućnost se prošlog ljeta već pokazala u Evropi. Ima iskusne fudbalere, igrače koji su igrali u inostranstvu, kao i igrače koji su igrali evropske mečeve ", ističe Rakojević.

Nada se i „fenjeraš”

Crnogorski prvoligaši zajedno su ove zime doveli preko 60 fudbalera - svi računaju da mogu do spasa, uključujući i posljednjeplasirani Lovćen, koji ulazi u drugi dio sezone sa samo osam bodova (tri je izgubio administrantivnim putem).

"Borba za opstanak će biti teška, ali nijednom timu ne možete da oduzmete nadu. Posebno zbog toga što je liga izjednačena, čak i između timova koji su na vrhu i onih koji su pri dnu razlika je u nijansama".

„Pakleno” će biti u borbi za Evropu, koja će se voditi preko Kupa.

"U polufinalu Kupa su timovi koji su od 5. mjesta na tabeli pa na niže - Sutjeska, Grbalj, Rudar i Iskra. Vrlo je moguće da Kup osvoji ekipa koja nije visoko plasirana u prvenstvu, a u tom slučaju 4. mjesto ne donosi Evropu", zaključuje Rakojević.

Ovo su rekordi koje ove sezone može da sruši Budućnost

Nekoliko rekorda CFL-a biće ugroženo ako Budućnost nastavi u ritmu iz jesenjeg dijela šampionata. Jedan rekord je već izvjestan - podgorički klub biće jedini sa tri titule u samostalnoj Crnoj Gori ako u maju prvi prođe kroz cilj. Osim Budućnosti, po dvije titule u prethodnih 10 izdanja CFL-a osvojili su Mogren, Rudar i Sutjeska, dok Zeta i Mladost imaju po jednu titulu šampiona.

Ekipa Miodraga Vukotića je u prvom dijelu sezone osvojila 42 boda i nedostaje joj još 38 kako bi izjednačila crnogorski rekord koji je u sezoni 2011/12 postavila Budućnost Miodraga Radulovića (80 bodova). Za 38 ili više bodova „plavi” će imati na raspolaganju 16 utakmica, jednu manje nego jesenas.

A ako u preostalih 16 utakmica ostvare 12 pobjeda, Podgoričani će izjednačiti apsolutni rekord po broju pobjeda u jednoj sezoni. Vlasnici rekorda su šampionska ekipa Zete iz sezone 2006/07. i Budućnosti iz sezone 2011/12. Oba tima su ostvarila po 25 pobjeda na 33 utakmice.

Tri tima sa novim trenerima

Tri trenerske promjene zabilježene su tokom zimske pauze, uz jednu u samom finišu jesenje polusezone kada je Goran Perišić zamijenio Nikolu Rakojevića na klupi Mladosti. Do trenerske promjene tokom pauze došlo je na Trešnjici, gdje je Dejana Vukićevića naslijedio nekadašnji selektor mlade reprezentacije Duško Vlaisavljević.

Iskra je u borbi za opstanak, ali i u zavšnici Kupa, angažovala trenera iz regiona - Hrvat Mirsad Omerhodžić naslijedio je Radislava Dragićevića.

Na kraju, promjena i u Jedinstvu, koje u finišu prvog dijela sezone nije ni imalo trenera. Stvari u Bijelom Polju pokušaće da stabilizuje Goran Jovanović.

Bonus video: