Barselona osvaja Ligu šampiona

Barselona ispunjava najviše statističkih kriterijuma, koje “mora” da zadovolji šampion Evrope
4 komentar(a)
Barselona, Foto: Reuters
Barselona, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2017. 17:02h

Fudbaleri Barselone osvojiće Ligu šampiona, pokazuje studija Uefe, koja se bazira na statističkim podacima i trendovima iz minulih sezona elitnog takmičenja.

Barselona, naime, ispunjava najviše kriterijuma, koje “mora” da zadovolji šampion Evrope.

Evo kako je Uefa došla do prognoze da će katalonski klub trijumfovati.

U posljednjih 11 godina, izuzev 2010. kada je Inter postao prvak, titulu u Ligi šampiona osvajali su pobjednici grupa u prvoj fazi takmičenjaao drugi u grupi u osminu finala ušli PSŽ, Benfika, Mančester siti, Bajern, Bajer, Real, Porto i Sevilja.

Dalje, od 2003. godine, tim koji je primio najmanje golova u grupnoj fazi nije osvojio titulu. Atletiko i Juventus imaju najbolju odbranu, sa po dva primljena gola.

Nikada u istoriji Lige šampiona, titulu nije osvojila ekipa, koja je u prvom dijelu takmičenja primila više od osam pogodaka, a takav odbrambeni skor imaju Borusija Dortmund, Benfika, Mančester siti i Real Madrid.

Zatim – debitant u postojećem formatu Lige šampiona nikada nije podigao pehar, a jedini debitant u konkurenciji je Lester.

I na kraju, u posljednjih 19 godina samo je Čelsi prvi put postao šampion Evrope, a 18 titula osvajali su klubovi koji su prethodno, bar jednom bili prvaci.

Među 16 učesnika osmine finala, bez titule su Arsenal, Atletiko, Lester, Bajer, Mančester siti, Monako, Napoli, PSŽ i Sevilja.

Dakle, sistemom eliminacije, na osnovu tradicije, najviše šansi ima Barselona.

Ipak, prognoze su jedno, a teren nešto drugo.

I tradicije, takođe, postoje da bi se rušile.

Bonus video: