Najbolji fudbal - vraća se Liga šampiona

Elitno evropsko takmičenje nastavlja se utakmicama osmine finala - večeras PSŽ - Barsa i Benfika - Dortmund, sjutra Real - Napoli i Bajern - Arsenal...
0 komentar(a)
Barselona, Foto: Reuters
Barselona, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2017. 11:48h

Nakon skoro dva i po mjeseca pauze došlo je vrijeme za Ligu šampiona, ali sada je momenat kada vremena za popravni nema - na redu je nokaut faza.

Igraju se prvi mečevi osmine finala, a večeras će u centru pažnje biti Lisabon i Pariz - Benfika dočekuje Borusiju Dortmund, a Pari Sen Žermen će se sastati sa Barselonom, rivalom s kojim se poznaje bukvalno u detalje...

Za sjutra su zakazani dueli Bajerna i Arsenala, te Real Madrida i Napolija, a preostala četiri para su na programu narednog utorka i srijede.

Barsa zna kako sa Emerijem i PSŽ-om

Barselona je dva puta u posljednje četiri godine eliminisala Pari Sen Žermen u nokaut fazi Lige šampiona, a i sada je favorit da učini isto...

"Kada dođete u Pariz i znate ko vam je protivnik, onda vam se pobjeda čini kao ne baš realan cilj. Ipak, mi smo Barselona i pokušaćemo da u prvom meču napravimo korak ka četvrtfinalu", rekao je trener Barselone Luis Enrike.

Trener PSŽ-a Unaj Emeri nikada u karijeri nije savladao Barselonu, a čak 19 puta je „izašao na crtu” katalonskom velikanu.

"Ovo je nova šansa za mene", istakao je Emeri u najavi utakmice.

"Protiv Barse jednostavno obožavamo da igramo, jer je to okršaj sa top timom. Mislim da moj PSŽ ima šanse u ovom dvomeču, ali i znamo da je Barsa favorit", istakao je Emeri.

Ako ništa drugo, PSŽ duel sa „blaugranom” dočekuje u odličnoj formi, jer je pobijedio u 10 od posljednjih 11 mečeva u svim takmičenjima.

Planove Emeriju, međutim, remeti povreda Tijaga Silve koji je otpao sinoć poslije treninga.

"Motivisani smo i ne osjećamo da smo inferiorni u odnosu na bilo koji tim, pa ni Barselonu. Svi želimo da pišemo istoriju kluba. Da li je vrijeme da srušimo Barsu? Nadamo se da jeste", ističe Emeri.

A da bi se srušila Barsa mora da se sruši i tradicija, jer su Lionel Mesi i drugovi igrali četvrtfinale Lige šampiona devet prethodnih sezona.

"Poznajem Unaija i znam da je spreman da stvori situaciju koja može da nam napravi probleme. Uvijek radosni dođemo u Pariz, ovaj grad i stadion pamtimo veoma dobro, jer smo na njemu imali uspjeha.

Ali, poštujemo protivnika, poštujemo sve što je uradio posljednjih godina, a i svima je jasno da PSŽ igra mnogo bolje prethodnih sedmica nego što je bio slučaj u prvom dijelu sezone - rekao je Enrike koji je do sada osvojio osam trofeja sa Barsom, uključujući i Ligu šampiona u sezoni 2014/15.

Borusija bez Gecea na „La Luzu”

Borusija se vraća u Lisabon, grad u kojem je u grupnoj fazi savladala Sporting, ali je sada ulog mnogo veći.

„Milionere” čeka dvoboj sa Benfikom, timom koji definitivno ima kvalitet da im zagorča život...

"Ne zanosimo se time što nas proglašavaju favoritom, jer svi znaju ko je Benfika", jasan je trener Borusije Tomas Tuhel.

U njemačkim medijima je jednak prostor, kao i najava meča sa Benfikom, dobio „slučaj Mario Gece”.

Vezista nije ni doputovao u Lisabon, a izgleda da Tuhel više ne računa na njega ove sezone.

Klub je, naime, saopštio da je Gece povrijeđen, ali su mediji otkrili da je bez problema odradio cijeli trening sa rezervnim timom.

"Nije spreman u ovom trenutku", kazao je sportski direktor Mihael Cork.

Suština je da je Gece u ovom trenutku daleko od prve ekipe u Borusiji...

"Imamo šta da ponudimo na „La Luzu” - kaže Tuhel, koji nije želio da priča o Geceu.

Benfika, s druge strane, juri treći plasman u četvrtfinale u posljednjih šest godina i priželjkuje da se ponovi prošla sezona.

Tada su Portugalci u osmini finala bili bolji od Zenita, a kasnije ih je eliminisao Bajern.

"Ne bojimo se Borusije, pogotovo na svom terenu", rekao je trener Benfike Rui Vitorija.

PAROVI OSMINE FINALA

DANAS

Benfika - Borusija D.

PSŽ - Barselona

SJUTRA

Real M. - Napoli

Bajern - Arsenal

UTORAK (21. FEBRUAR)

Mančester siti - Monako

Bajer Leverkuzen - Atletiko M.

SRIJEDA (22. FEBRUAR)

Porto - Juventus

Sevilja - Lester

Sve utakmice počinju u 20.45

Bonus video: