Fudbaleri pisali - Krivokapić uobličio

Novinar "Vijesti" Branko Krivokapić autor je monografije "Crnogorski fudbal 1991 - 2016", koja je danas predstavljena u izdanju Fudbalskog saveza Crne Gore
521 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2017. 14:37h

Monografija "Crnogorski fudbal 1991-2016", autora novinara "Vijesti" Branka Krivokapića i „Crnogorsko-engleski fudbalski rječnik“ Milovana Đukanovića, šefa međunarodnog odjeljenja FSCG - dvije monumentalne publikacije u izdanju Fudbalskog saveza Crne Gore - promovisane su danas u Kući fudbala.

"Stariji poznavaoci crnogorskog fudbala znaju da je bivši predjsednikm FSCG dr Novak Jovanović uradio kapitalno djelo 'Fudbalski savez Crne Gore 1931 - 1991'. Od tog trenutka nastao je prekid. Imam utisak da su se mnogi teško odlučivali da počnu da razmišljaju o pokrivanju perioda nakon 1991. godine. Dovoljno umjeća, hrabrosti, strpljenja i vremena našao je upravo Branko Krivokapić, zbog čega mu čestitam, naročito zbog načina na koji je to uradio", kazao je generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac predstavljajući Krivokapićevu monografiju.

Knjiga bogata informacijama, najsitnijim detaljima i pratećim fotografijama, koja je objednila minulih 25 godina crnogorskog fudbala, štampana je na 311 stranica.

"Više puta sam poslije izdavanja prelistavao i čitao monografiju, i prosto je nevjerovatno na koji je način toliko podataka, toliko činjenica, toliko fotografija, toliko detalja, koje svi mi često zaboravljamo, Krivokapić sublimirao u ovu mogorafiju. U ovom vremenu, Branko Krivokapić je uspio da se odupre pošasti internet novinarstva. Bibliografski je prikupljao podatke, sa velikim brojem činjenica i upravnog govora. Jednog dana kada bude sumirao svoju novinarsku karijeru, vjerujem da će značajno mjesto naći i ova monografija", dodao je Đurđevac.

Branko Krivokapić, autor monografije, naglasio da je publikacija djelo svih fudbalskih radnika u Crnoj Gori, te da se on osjeća samo kao hroničar vremena tranzicije iz jugoslovenskog u crnogorski fudbal.

"Iako je moje ime na naslovnici, pravi autori ove monografije su, zapravo, sami fudbaleri, treneri, fudbalski radnici. Moje je bilo samo da uobličim i ukoričim ono što su oni napisali. A vjerujem da su tokom ovih 25 godina ispisali jednu zadiviljujuću, dinamičnu, uzbudljivu priču, kojom su Crnu Goru smjestili u red fudbalski veoma razvijenih područja. Imamo petoricu evropskih klupskih šampiona, toliki broj asova o kojima je pričala, priča i pričaće fudbalska Evropa i svijet. Imamo reprezentaciju koja je ne tako davno bila među 20 najboljih na Fifinoj rang listi. Čini mi se da često zaboravljamo sve te detalje na koje moramo biti ponosni", kazao je Krivokapić.

"Negdje 1933. beogradska Pravda je pisala o darovitom fudbalskom materijalu koji dolazi tamo negdje bogu iza leđa u Crnoj Gori. Gotovo čitav vijek kasnije, svi ti fudbalski talenti koje imamo, imaju pored sebe i iza sebe ozbiljnu organizaciju kakva je Fudbalski savez Crne Gore, koji se trudi da im omogući da ispune svoje snove i iskoriste svoj potencijal", dodao je autor monografije.

Doajen crnogorskog i jugoslovenskog sportskog novinarstva Milorad Đurković u predgovoru Krivokapićevog djela osvrnuo se na značaj postojanja pisanog traga koji polako gubi dah pred elektornskim.

"Prija mi način na koji je odrađena knjiga, nijesu to samo brojevi, nijesu to samo fakti, Branko je svojim talentom i prilazom napravio čitljivu knjigu. Knjiga će imati vrijednost kako bude vrijeme prolazilo, ali ako se opet stane, a vjerujem da neće, onda će ona dobiti taj konačan oblik".

"Crnogorsko-engleski fudbalski rječnik" je djelo Milovana Đukanovića - publikacija koju je je šef međunarodnog odjeljenja FSCG sublimirao zahvaljujući višegodišnjem iskustvu stečenom u svakodnevnoj komunikaciji sa savezima i međunarodnim fudbalskim organizacijama, ali i na poslovima UEFA delegata i FIFA komesara.

"Prethodnih pet godina radio sam na sistematizaciji građe prikupljenje tokom desetogodišnjeg profesionalnog angažmana u fudbalu pa je na taj način nastao ovaj rječnik. Imamo u rječniku zbirku izraza koji su frekventni u fudbalu, neke koji su manje frekventni, ali su jako stručni i koriste se na terenu i oko terena u organizaciji utakmice. Pet i po hiljada riječi izraza i sintagmi se nalazi u jednoj verziji i oko pet hiljada i sto u drugoj verziji rječnika", kazao je Đukanović.

Izdavačka djelatnost Fudbalskog saveza Crne Gore

Generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac skrenuo je pažnju na izuzetno bogatu izdavačku aktivnost Fudbalskog saveza Crne Gore u posljednje vrijeme, krunisanu sa Krivokapićevom monografijom.

"Nedavno smo imali dvobroj almanaha - nacionalnih takmičenja u sezoni 2016/17 i godišnjaka reprezentativnih selekcija u 2016. godini koje je pripremio rukovodilac Odjeljenja za odnose sa javnošću FSCG Ivan Radović, a sve je krunisano sa objavljivanjem monografije 'Crnogorski fudbal 1991 – 2016' autora Branka Krivokapića", kazao je Đurđevac.

FSCG će, kako ističe, nastaviti sa izdavačkom djelatnošću.

"Naredna publikacija koja će biti štampana, nadamo se uoči meča sa Poljskom, je desetodišnjica FSCG od prijema u Uefu, autora Ivana Radovića".

Galerija

Bonus video: