Selo sa jednom prodavnicom i sjajnim fudbalskim klubom

Altahov stadion „Cashpoint“ ima kapacitet od osam hiljada mjesta, što je za oko hiljadu i po više od broja stanovnika tog živopisnog mjesta blizu granice za Švajcarskom, ali i spektakularan pogled na alpske planinske vrhove
59 pregleda 0 komentar(a)
stadion altaha, Foto: Reuters
stadion altaha, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2017. 16:48h

Altah je selo u austrijskim Alpima, ima jedan supermarket, pekaru, prodavnicu namještaja, jedan restoran i fudbalski klub koji u drugi dio sezone ulazi kao lider šampionata.

Iako u prelaznom roku nije potrošio nijedan cent u dovođenje igrača, bez obzira na to što ih je trener napustio u sred prvog dijela sezone, Altah u drugi dio prvenstva ulazi sa dva boda prednosti nad najbližim pratiocem, koje je stekao pobjedama nad Rapidom, Austrijom i Salcburgom, najbogatijim klubom u zemlji, iza kojeg stoji gigant u proizvodnji energetskih napitaka Red Bul.

Altahov stadion „Cashpoint“ ima kapacitet od osam hiljada mjesta, što je za oko hiljadu i po više od broja stanovnika tog živopisnog mjesta blizu granice za Švajcarskom, ali i spektakularan pogled na alpske planinske vrhove.

Od kada je Lester prošle sezone senzacionalno osvojio Premijer ligu, svaki klub koji od autsajdera dođe u priliku da napravi velike stvari poredi se sa aktuelnim šampionom Engleske.

„Za nas je Lester gigant“, kaže sportski direktor Altaha Georg Celhofer.

Budžet kluba je oko sedam miliona eura, što je za evropske okvire zaista minumum svih minimuma, a ekipa je sastavljena od igrača, kojima je Altah bio utočište i posljednja šansa.

Takav je, recimo, Kamerunac Luj Ngvat-Mahop, koji je svojevremeno upisao dva minuta igre u dresu Bajerna, ali nikada, realno, nije bio ni blizu prvog tima, ili Boris Prokopič, kome je predviđana velika karijera u bečkoj Austriji, ali koji je zbog teške povrede pauzirao skoro dvije godine i praktično bio izgubljen za fudbal.

Altah nije posustao ni kada je u novembru trener Damir Kanadi preuzeo Rapid, a ambicije nisu smanjene ni kada je Salcburg odlučio da prekine pozajmicu 19-godišnjem Švajcarcu Dimitriju Oberlinu, najboljem strijelcu Altaha, i vrati ga u matični klub.

Da lijepa priča bude kompletna - Altah igra tek treću sezonu u elitnom rangu. U debitantskom nastupu bio je treći na kraju šampionata i stigao do plej-ofa Lige Evrope, dok je sezonu 2015/2016 završio kao osmi.

„Naš cilj je da budemo među prvih pet, a prije sezone bio je ostanak u ligi“, rekao je sportski direktor Celhofer.

Bonus video: