Super liga - samo je pitanje vremena

„Fudbal ima dvije milijarde navijača, a američki fudbal oko 200 miliona. Veći prihod od TV prava se ostvari od jedne utakmice – Super boula, nego od kompletnog takmičenja u Ligi šampiona“, kazao je predsjednik Juventusa Andrea Anjeli
3 komentar(a)
Real Barsa, Foto: Reuters
Real Barsa, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2017. 15:50h

Stvaranje fudbalske Super lige više nije pitanje ambicija najvećih klubova, već samo pitanje – vremena, piše „Marka“, najuticajniji španski i evropski sportski list.

Real i Barselona, dva ljuta rivala na terenu, ali partneri u gigantskom biznisu, kakav je moderni fudbal, čvrsto su odlučili da intezivno rade na tom projektu, koji će, tvrdi „Marka“, zaživjeti vrlo brzo, najkasnije od 2018. godine.

Dva najveća španska kluba neće samo „otkazati poslušnost“ Uefi, kao organizatoru Lige šampiona, već i Primeri, domaćem takmičenju.

Kap koja je prelila čašu nezadovoljstva, tvrdi „Marka“, bila su dešavanja u posljednja dva kola španskog šampionata, u kojima Barseloni nije priznat gol protiv Betisa (lopta je pola metra prešla gol liniju), a Real nije odigrao meč sa Seltom, jer je stadion u Vigu oštećen usljed nevremena.

U Barseloni su bijesni, zbog odbijanja da se uvede video-tehnologija, u Realu zbog toga što otkazivanje utakmice stvara veliki problem u kalendaru takmičenja.

Mediji su minulih dana široko pričali o stanju u kome se nalaze fudbalski objekti u Španiji, i zaključili da samo „Nou kamp“ i „Bernabeu“, te budući stadion Atletika „Vanda Metropolitano“ zadovoljavaju visoke standarde današnjeg fudbala.

Problem infrastrukture je još izraženiji u Italiji, u kojoj Juventusov stadion, i donekle Interov i Milanov, mogu da se upoređuju sa stadionima u Engleskoj i Njemačkoj.

Pored Barse i Reala, Juventus je najotvorenije podržao ideju formiranja Super lige.

„Fudbal ima dvije milijarde navijača, a američki fudbal oko 200 miliona. Veći prihod od TV prava se ostvari od jedne utakmice – Super boula, nego od kompletnog takmičenja u Ligi šampiona“, kazao je predsjednik Juventusa Andrea Anjeli.

I Bajern je apsolutno za promjene, a nije zanemarljivo to što se na čelu sve jače organizacije – Evropsko udruženje klubova (ECA) – nalazi Karl Hajnc Rumenige.

Francuski klubovi, poput Pari sen Žermena, Liona i Marseja, su, takođe, otvoreno za učešće u tom ekskluzivnom takmičenju zatvorenog tipa.

Jedina nepoznanica su engleski klubovi, kojima je Liga šampiona stvar prestiža, a koji, međutim, najveći novac dobijaju kroz Premijer ligu.

Prošle godine potpisan je, naime, novi ugovor za TV prava sa kompanijama „Sky“ i „BT“, vrijedan čak 5,14 milijardi funti, dok će, u istom periodu, Premijer liga od prava prenosa van britanske teritorije zaraditi dodatnih tri milijarde funti.

Veći dio tog novca podijeli se klubovima, a bolji plasman donosi i veću zaradu.

„Novac koji engleski klubovi dobijaju kroz Ligu šampiona je, može se reći, smiješan u odnosu na novac koji dobijaju kroz Premijer ligu. Za engleske klubove je domaće takmičenje najvažnije, Evropa je stvar prestiža“, kazao je za „Financial times“ Stefan Šimanski, autor knjige „Fudbal i novac“.

Zbog toga su engleski klubovi vrlo oprezni u priči o novom takmičenju, jer je njihov finansijski potencijal zagarantovan kroz domaću scenu i u godinama, koje dolaze.

Bonus video: