Juve - Inter: Meč koji je uvijek bio više od igre

Stefano Pioli u 13 utakmica kao trener nije pobijedio „staru damu”, ali Inter u Torino dolazi nakon serije od devet trijumfa
3 komentar(a)
Mauro Ikardi, Foto: Beta/AP
Mauro Ikardi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.02.2017. 11:14h

Juventus i Inter odavno nisu igrali derbi od kojeg zavisi titula, ali večerašnji okršaj u Torinu u italijanskim medijima je dobio prostor kao da je u pitanju duel od kojeg zavisi sezona i jednima i drugima.

Gledajući tabelu, "crno-plavima" ovaj derbi i jeste važan u borbi za Ligu šampiona, Juve je naizgled miran na prvom mjestu, ali "derbi Italije" nikada nije razočarao kakvo god bilo stanje na tabeli. Pogotovo poslije Kalćopolija koji je dodatno pogoršao odnos čelnika dva kluba koji nikada i nije bio posebno dobar...

"Ne shvatite me pogrešno, ali meni bi tri boda protiv Intera jednako značila kao u duelu sa Krotoneom. Ovo je liga, igra se 38 kola i svaki bod je veoma bitan", rekao je trener Juventusa Masimilijano Alegri čiji tim ima četiri boda više i meč manje od drugoplasirane Rome.

"Dama", ipak, ima dovoljno motiva, najveći je vjerovatno da se osveti velikom rivalu za poraz u prvom dijelu sezone. Tada je Inter, predvođen Frankom de Burom na klupi, slavio na „Đuzepe Meaci” sa 2:1 golovima Maura Ikardija i Ivana Perišića.

Šta se promijenilo od tog septembarskog duela u Gradu mode? Inter je sve do početka decembra bio očajan, smijenjen je De Bur, a stigao je novi trener Stefano Pioli.

S Piolijem na klupi Inter je u 14 utakmica u svim takmičenja upisao 10 pobjeda, tri poraza i remi, a u seriji je od devet trijumfa u prvenstvu.

Pioli, međutim, nema skor kojim bi mogao da se pohvali kada su u pitanju mečevi sa Juventusom, za koji je igrao u periodu od 1984. do 1987. godine, jer je u 13 mečeva izgubio 10, a tri puta je bilo neriješeno.

"Da, ali nikada nisam radio u klubu kakav je Inter. Dolazimo u Torino da pobijedimo, znamo da imamo snagu za to", kazao je Pioli.

Od kada je Juve prešao na "Juventus arenu" (koja je sedmicama unazad rasprodata za ovaj meč) samo je jednom poražen od Intera kao domaćin.

Bilo je to u prvom derbiju na novom stadionu - u novembru 2012. je Inter slavio sa 3:1 (dvostruki strijelac Dijego Milito i Rodrigo Palasio), a tada ga je s klupe vodio Andrea Stramaćoni.

Vjerovatni sastavi - Juventus: Bufon - Lihtštajner, Bonući, Kjelini, Aleks Sandro - Pjanić, Kedira - Kvadrado (Markizio), Dibala, Mandžukić - Iguain.

Inter (4-2-3-1): Handanović - D'Ambrozio, Medel, Miranda, Ansaldi - Galjardini, Kondogbija - Kandreva, Brozović (Žoao Mario), Perišić - Ikardi.

Bonus video: