Misterija Vučinić - kada će se crnogorski kapiten vratiti na teren?

Vučinićevog imena uopšte nema na spisku fudbalera Al Džazire na zvaničnom sajtu kluba, prijavljenih za nastupe u prvenstvu. Da li će do kraja sezone moći da zaigra za klub, čak i ako se uskoro oporavi?
29 komentar(a)
Mirko Vučinić, Foto: Savo Prelević
Mirko Vučinić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.01.2017. 12:44h

Prošlo je tačno 15 mjeseci od teške povrede Mirka Vučinića, prvog kapitena crnogorske reprezentacije. Na jednoj utakmici njegove Al Džazire, novembra 2015, nekadašnji superstar Rome i Juventusa pokidao je prednje ukršetene ligamente koljena.

Jedna od najtežih povreda u fudbalu i sportu uopšte, kakvu je imao i Stevan Jovetić, aktuelni kapiten Crne Gore, dok je nosio dres Fiorentine, ali i mnogi drugi poznati fudbaleri.

Ne radi se, međutim, o povredi koja prekida karijere. Mnogi igrači su se vraćali, obično nakon devet do 12 mjeseci pauze i oporavka, ali se Mirkov povratak odužio. Već godinu i tri mjeseca nije odigrao zvaničnu utakmicu, u klubu ili u reprezentaciji.

Ono što cijelom slučaju daje misteriozan ton - nema nagovještaja kada će se to dogoditi.

Dok je Vučinić u oktobru i novembru trenirao sa crnogorskom reprezentacijom njegov povratak bio je samo „pitanje dana”, čak je i bilo govora da bi Tumbaković mogao da mu pruži šansu u nekom od mečeva kvalifikacija.

To se nije dogodilo, čak i kada je Vučinić normalno trenirao, skoro punim intenzitetom. Od tada - nema nikakvih informacija šta se dešava, kako teče proces rehabilitacije, da li je u pitanju samo povreda koljena, ili (još) neka druga. Nema informacija ni od Vučinića, ni od njegovog kluba, Al Džazire iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Posebno je interesantno da Vučinićevog imena uopšte nema na spisku fudbalera Al Džazire na zvaničnom sajtu kluba, prijavljenih za nastupe u prvenstvu.

Znači li to da holandski trener Henk ten Kate ne računa na njega do kraja sezone, čak i ako uspije da se oporavi u narednim sedmicama ili mjesecima?

Vučiniću na ljeto ističe trogodišnji ugovor sa Al Džazirom, koji je potpisao avgusta 2014. godine, kada je prelazio iz Juventusa. Malo je vjerovatno da će mu klub iz Abu Dabija ponuditi novi, posebno tako finansijski unosan - pominje se cifra od pet miliona eura godišnje, koliko navodno i dalje prima kod bogatih arapskih šeika.

Posljednja informacija o Vučiniću na sajtu Al Džazire glasi da je crnogorski napadač uspješno operisao koljeno u Rimu - 24. novembra 2015. godine.

Avgusta 2016, u izjavi zalivskim medijima, Ten Kate je doveo u pitanje budućnost Vučinića u Al Džaziri.

"Vučinić je jedan od najboljih fudbalera u ligi, ali on je povrijeđen. Doktori kažu da će biti odsutan mjesecima, a mi moramo da tražimo neku drugu soluciju".

Od tada - Vučinića ne pominju ni mediji u Emiratima. Bilo je nekoliko njegovih izjava italijanskim novinarima, ali ne o povredi, već o duelu njegovih bivših klubova, Juventusa i Rome.

Ako uskoro ne odigra utakmicu za Al Džaziru (ako je uopšte moguće da bude naknadno prijavljen), naredna šansa da se Vučinić vrati na teren je 24. mart i kvalifikaciona utakmica Crna Gora - Poljska u Podgorici.

Pitanje je, međutim, da li će Tumbaković rizikovati, sve i da se Vučinić potpuno oporavi - da u tako teškom meču, derbiju kvalifikacione grupe, pruži šansu fudbaleru koji u prethodnih godinu i po nema ni minut proveden na terenu.

Odmah nakon operacije, prije 15 mjeseci, Vučinić je poslao poruku da će se „vratiti još jači”, a na video klipovima koje je putem društvenih mreža objavljivao sa treninga, vidjela se njegova odlučnost da se vrati fudbalu, čak u 33. godini.

Povratak se, međutim, baš odužio, pretvorio u agoniju - kakva je budućnost jednog od najboljih fudbalera koja je Crna Gora ikada imala?

Ašanin: Mirko će se vratiti brzo, iako oporavak ide sporijim tokom

Mirko Vučinić će uskoro biti na raspolaganju, barem kada su u pitanju utakmice reprezentacije, kaže doktor Ilija Ašanin, šef medicinskog tima „hrabrih sokola”.

Ašanin, međutim, nije mogao da precizira kada će se tačno to dogoditi.

"Mirko je doživio vrlo ozbiljno povredu i treba biti izuzetno oprezan, uzeti u obzir i neke okolnosti koje mogu da se dese nakon operacije u procesu oporavka. Cijeneći sve napore koje je imao u dosadašnjem toku karijere, proces oporavka ide malo sporijim tokom od očekivanog, ali je sigurno da će uskoro biti na raspolaganju, barem kada je u pitanju reprezentacija", kazao je Ašanin.

Crna Gora 24. marta igra pod Goricom sa Poljskom, dok 10. juna dočekuje Jermeniju.

Bonus video: