Spasio klub u kome je igrao za hamburger

“Presrećan sam što sam pomogao mom prvom klubu. Ko će, ako neću ja da se nađem na usluzi u teškom trenutku”, rekao je Bolasi
2 komentar(a)
Bolasi, Foto: Reuters
Bolasi, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2017. 17:33h

Janik Bolasi je sa 16 godina iz Konga došao u Englesku u bijegu od siromaštva, sa snovima da će pronaći sreću u fudbalu.

Kao dječak je krenuo na put u nepoznato, a prvo utočište mu je bio klub Hilington Borou, iz gradića Ruislipa.

Tačno 10 godina kasnije, Bolasi je igrač Evertona, već je ime u Premijer ligi – uostalom, tim iz Liverpula je prošlog ljeta za njega platio 25 miliona funti Kristal Palasu.

Bolasi, međutim, nije zaboravio odakle je krenuo, a kada je čuo da je Hilington, koji se, inače, takmiči u devetom rangu engleskog fudbala, u finansijskoj krizi – reagovao je odmah i uplatio novac, koji njegovom prvom klubu garantuje mirnu budućnost.

“Presrećan sam što sam pomogao mom prvom klubu. Ko će, ako neću ja da se nađem na usluzi u teškom trenutku”, rekao je Bolasi.

Engleski mediji pišu da ni Bolasi, ni klub nisu željeli da saopšte o kolikoj je sumi riječ, ali zato donose priču o Bolasijevim počecima.

Dječak iz Konga igrao je u Hilingtonu jednu sezonu, i to za hamburger .

“Željeli smo da mu damo 20 funti nedjeljno, ali nismo imali ni toliko. Odlučili smo da mu ponudimo da za svaki gol dobije – hamburger. Pristao je, a sjećam se da je na jednoj utakmici dao osam golova. Nije, naravno, mogao da ih pojede sam, već ih je podijelio sa saigračima”, kazao je za “Miror” predsjednik Hilingtona.

Bolasijev fudbalski put bio je, zaista, čudan, trnovit i zaobilazan – poslije Hilingtona igrao je na Malti, za Florijanu, pa u engleskim niželigašima Rašdenu, Plimutu, Barnetu i Bristolu, odakle je 2012. došao u Kristal Palas.

Bonus video: