Div sa „Old traforda” opet će biti najveći na svijetu

Nakon punih 11 godina, „crveni đavoli” su na vrhu liste najbogatijih klubova na svijetu, otkrila je američka revizorska kuća „Diloit” u svojoj tradicionalnoj „Ligi novca”.
0 komentar(a)
Mančester junajted, Foto: Reuters
Mančester junajted, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2017. 09:44h

Sezona 2015/16 Mančester junajteda imala je obrise fudbalske katastrofe - eliminacija u grupnoj fazi Lige šampiona, rano ispadanje u Ligi Evrope, nemogućnost plasmana među najbolja četiri u Premijer ligi, navijačka frustracija zbog „dosadnog” stila fudbala Luja van Gala...

Tek je osvajanje FA Kupa u finišu sezone, dva dana prije nego što je Holanđanin dobio otkaz, ponudilo navijačima neku utjehu, ali armija fanova slavnog kluba sa “Old traforda” prave razloge za zadovoljstvo ima tek ovih dana...

Nakon punih 11 godina, „crveni đavoli” su na vrhu liste najbogatijih klubova na svijetu, otkrila je američka revizorska kuća „Diloit” u svojoj tradicionalnoj „Ligi novca”.

Junajted je posljednji put bio prvi još u zlatno doba Aleksa Fergusona, u sezoni 2003/04, da bi nakon toga primat preuzeo Real Madrid, koji više od deceniju - sve do juče - nije silazio sa vrha ove liste.

Junajted trenutno ne igra Ligu šampiona, šesti je na tabeli Premijer lige, a najbogatiji je klub na svijetu.

Kako je to moguće?

„Diloit” otkriva nevjerovatan rast komercijalnih prihoda koji se trenutno ne podudaraju sa rezultatima na terenu, ali savršeno odslikavaju veličinu jednog kluba.

U sezoni 2015/16 komercijalni prihodi Mančester junajteda (ovdje se ne ubrajaju transferi) iznosili su 689 miliona eura, što je rekordni iznos koji je neki klub prihodovao u jednoj sezoni i za 100 miliona je veći od Junajtedovih prihoda u prethodnoj godini.

U svim prihodovnim kategorijama Junajted je ostvario napredak - prodaji ulaznica, potrošnji navijača na stadionu na dan utakmice, te posebno na osnovu televizijskih i marketinških prava (dresovi, suveniri...).

„Crveni đavoli” su najbogatiji, a uskoro će ponovo biti najveći klub na svijetu, predviđaju sportski i finansijski eksperti...

"Mančesterova sposobnost da privuče komercijalne partnere prevazilazi dostigunuća na terenu i to je razlog zašto je Junajted opet na vrhu liste najbogatijih", otkriva Dan Džons, finansijski ekspert iz „Diloita”.

"Uprkos neuspjesima na terenu, Junajted je ljetos imao moć da bude više nego aktivan učesnik tržišne utakmice - stigli su Murinjo, Mhitarijan i Ibrahimović, a klub je dovođenjem Pogbe za 105 miliona eura postavio novi svjetski rekord", objašnjava Džons.

U ljeto 2015. godine Junajted je potpisao ugovor sa „Adidasom” - vrijedan 75 miliona eura po sezoni, što je svjetski rekord. Velike prihode klub ima i na osnovu sponzorstva sa američkim automobilskim gigantom „Ševroletom”, ali i sa mnogim drugim brendovima.

"Kada bi sve poklopilo sa eventualnim povratkom u Ligu šampiona, Junajted će opet biti najveći klub na svijetu. U pitanju je sila - klub sa nevjerovatnim finansijskim potencijalom", kazali su iz „Diloita”.

Bonus video: