Bundes liga spremna za uvođenje video tehnologije

62 pregleda 0 komentar(a)
Bundes liga logo, Foto: Wikipedia.org
Bundes liga logo, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 19.01.2017. 19:33h

Njemačka fudbalska Bundes liga saopštila je danas da će od naredne sezone biti spremna da koristi video tehnologiju, koja će pomoći oko donošenja ispravnih odluka u spornim situacijama.

Međunarodni odbor fudbalskih asocijacija (IFAB), tijelo koje je odgovorno za fudbalska pravila, trenutno s vodećim ligama Evrope radi na uvođenju video sudija (VARs), koji će najvjerovatnije biti korišćeni i na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Svjetska fudbalska federacija (Fifa) video sudije želi da koristi samo u četiri situacije - kada bi trebalo da se provjeri da li je lopta prešla gol liniju, u spornim situacijama oko dosuđenih jedanaesteraca, odnosno da se provjeri da li je fudbaler zasluženo dobio crveni karton i u slučajevima slučajne zamjene identiteta.

Bundes liga će naredne godine početi u avgustu, a u saopštenju se navodi da će video sudije biti smještene na jednoj lokaciji na dan utakmica, poput video sudija u košarkaškoj NBA ligi i američkoj bejzbol ligi (MLB).

Početkom sljedeće godine IFAB će donijeti odluku da li će video sudija biti korišćen na Mundijalu u Rusiji.

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji video sudije će najvjerovatnije biti stacionirane na stadionu i biće podrška svakom glavnom arbitru na utakmici.

Bonus video: