Juve je prvi, ali ne liči na sebe

Ove sezone je nakon 19 kola u Seriji A Juve prvi na tabeli (ima bod više i utakmicu manje od Rome), ali "stara dama" je opet predmet brojnih analiza
1 komentar(a)
Juventus, Foto: Reuters
Juventus, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.01.2017. 16:40h

Juventus je prošle sezone u prvih 10 kola imao isto toliko bodova, pisalo se i pričalo o kraju velikog ciklusa velikana iz Torina, a onda je počela paklena serija u prvenstvu i još jedna šetnja do Skudeta...

Ove sezone je nakon 19 kola u Seriji A Juve prvi na tabeli (ima bod više i utakmicu manje od Rome), ali „stara dama“ je opet predmet brojnih analiza.

Analiza koje dovode do zaključka da Juve odavno nije bio ranjiviji nego što je sada - u prilog tome ide i poraz u Firenci, kao i to da su ove sezone tim Masimilijana Alegrija pobjeđivali i Inter, Milan i Đenova.

Zaključak italijanskih fudbalskih analitičara je da Juve zaista ne blista ni kada pobjeđuje i da je u suštini do sada u sezoni manje-više sve zavisilo od inspiracije provjerenih golgetera kakvi su Gonsalo Iguain i Paulo Dibala, fantastičnog dana Đanluiđija Bufona...

Ukratko - Juve nije dominantan kao ranijih sezona.

"Ali, opet nema konkurenciju u prvenstvu. Juve je daleko ispred svih, jer ima sistem koji godinama daje rezultat. Da li će osvojiti titulu? Vjerujem da hoće", rekao je legendarni Arigo Saki.

Problemi u tom sistemu, ipak, postoje, jer Juve nije pogodio sa svim pojačanjima. Tu se konkretno misli na Miralema Pjanića, koji je plaćen preko 30 miliona eura da bude ono što je nekada bio Andrea Pirlo, ali koji ove sezone igra ispod očekivanja.

"Znamo Pjanićeve kvalitete i do sada ih u Juveu nije pokazao. Ali, nemamo dilemu da hoće", istakao je sportski direktor Đuzepe Marota.

Novinari koji su dobro obaviješteni o situaciji u Juventusu pričaju i o ne baš sjajnoj atmosferi u Torinu, kao i da trener Masimilijano Alegri nije u najboljim odnosima sa čelnicima kluba.

I sam Alegri je nedavno dao izjavu koja može da se okarakteriše kao poruka upravi:

"Neću otići iz Juvea, mogu samo da me otjeraju", kazao je Alegri za kojeg mediji na Apeninima navode da već godinu i po ubrzano uči engleski jezik.

Kakva je zaista budućnost Alegrija na "Juventus areni" zavisiće i od ove sezone u kojoj se od Juvea očekuje da odbrani Skudeto (pa i Kup Italije), iako Roma i Napoli, koliko god bili igrački inferiorni u odnosu na šampiona, nisu daleko...

"Juve ima toliko opcija da je greška vrlo moguća. U 19 kola je bilo previše promjena formacije, raznih sistema, i mislim da to ne prija ekipi", rekao je bivši napadač Juvea Đanluka Vijali.

Juve nije blistao ni u Ligi šampiona, iako je s prve pozicije u grupi obezbijedio plasman u osminu finala. Sada ga čeka dvomeč sa Portom.

"Mislim da nije moguće da Juve ide do kraja u Ligi šampiona. Ekipa može da raste, ima mnogo rezervi, ali ako me sada pitate može li do titule - moj odgovor je negativan", rekao je nekadašnji fudbaler Juvea Zbignjev Bonjek.

Bonus video: