Pako Alkaser: Igrač za velika djela

Španac Pako Alkaser igra u nevjerovatnoj formi za Borusiju Dortmund
108 pregleda 0 komentar(a)
Pako Alkaser, Foto: Beta-AP
Pako Alkaser, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.12.2018. 10:39h

Kako sezona odmiče, čini se da će Borusija Dortmund prekinuti Bajernovu dominaciju u Njemačkoj. Švajcarski stručnjak Lusijen Favr je formirao mlad, kvalitetan tim, koji navijače “milionera” podsjeća na onu ekipu Jirgena Klopa, koja je dominirala Bundesligom i u Ligi šampiona stigla do finala.

Najbolji fudbaler ekipe sa “Signal Iduna parka” i igrač koji je obilježio dosadašnji dio sezone je Pako Alkaser. Španac igra u nevjerovatnoj formi - dao je ukupno 10 golova na devet utakmica. Devet puta upisao se u strijelce nakon ulaska sa klupe i može se reći da je pravi džoker “milionera”.

U Dortmund je stigao ljetos na pozajmicu iz Barselone, sa pravom otkupa. To pravo je iskorišćeno i Španac je za klub vezan ugovorom do 2023. godine.

- Dolazak u Borusiju je prava odluka. Srećan sam u Dortmundu, u ovom sjajnom timu. Sve ću učiniti da opravdam povjerenje - priča momak iz Valensije.

Alkaserov uspon počinje u avgustu 2011. Tog ljeta Španija je osvojila Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina. U finalu, “crvena furija” je igrala protiv Češke. Nakon regularnog dijela (1:1), otišlo se u produžetke. U dodatnih 30 minuta Alkaser je postigao dva gola i donio titulu na Pirineje. U tom timu bili su još Morata, Deulofeu, Karvahal, Sarabija...

Nekoliko dana poslije tog trijumfa dogodio se momenat koji je obilježio Alkaserov život.

Valensija je na “Mestalji” pobijedila Romu u prijateljskom meču. Bilo je 3:0, gol je postigao i Pako, ali je nakon meča čuo tragične vijesti. Po izlasku sa stadiona, njegov otac je doživio srčani udar i nakon polučasovnog pokušaja renimacije preminuo.

Pet mjeseci nakon očeve smrti, u januaru 2012. debitovao je u Primeri. Uporedo je igrao za B tim “slijepih miševa”, ali je uprava odlučila da narednu sezonu (2012/2013) provede na pozajmici u Hetafeu. U predgrađu Madrida zadržao se jednu sezonu, vratio se u matični klub i izrastao u vodećeg igrača ekipe sa “Mestalje”.

Potpunu afirmaciju stiče u sezoni 2013/2014. Valensija stiže do polufinala Lige Evrope, a Španac sa sedam golova zauzima drugo mjesto na listi strijelaca u drugom po rangu evropskom takmičenju.

Valensija je tih godina često mijenjala trenere - jedno od rješenja uprave bio je Gari Nevil. Pod njegovom komandom tim je igrao očajno, nizali su se loši rezultati, a Englez je - kako bi promijenio nešto - Alkaseru dodijelio kapitensku traku. Bila je to posljednja Pakova sezona u bijelom dresu, koju je završio kao najbolji strijelac tima.

Nema tog fubalera, koji u karijeri ne bi volio da igra za Barselonu ili Real Madrid. Situacija nije bila drugačija sa Alkaserom - nije se premišljao kada je stigao poziv iz Katalonije i na svoj 23. rođendan - u smiraj prelaznog roka - 30. avgusta 2016. potpisao je za “blaugranu”, iako je rukovodstvo Valensije uvjeravalo navijače da njihov najbolji igrač neće napustiti klub. U Barseloni se nije naigrao, bio je u sjenci Mesija, Suaresa i Nejmara. Bile su to dvije mučne godine. Rastanak je uslijedio ovog ljeta, kada je stigao poziv iz Njemačke. U Dortmundu je oživio karijeru. Sa 25 godina, uz Rojsa, Gecea, Kagavu, Vicela i golmana Birkija, spada u iskusnije igrače “milionera”.

- Rojs mi je pomogao mnogo - i na terenu i van njega. Mnogo ga cijenim. Sa njim je lako igrati. On je fudbaler svjetske klase - rekao je Pako.

Posao napadača je da postiže golove. Pako Alkaser svoj posao radi odlično...

Bonus video: