Revolucija u fudbalu: Svjetsko prvenstvo sa 48 reprezentacija

Umjesto 32 ekipe koje su dosad razvrstavane u osam grupa po četiri nacionalne selekcije, igraće se u 16 grupa od po tri reprezentacije. Iz svake grupe po dvije ekipe će prolaziti dalje
11 komentar(a)
Njemačka, titula, Foto: Reuters
Njemačka, titula, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.01.2017. 11:28h

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) donijela je danas zvanično odluku da od 2026. na Svjetskom prvenstvu u fudbalu učestvuje 48 reprezentacija.

Odluka je donijeta jednoglasno na sastanku Fife u Cirihu.

Savjet Fife prihvatio je na današnjoj sjednici predlog predsjednika Đanija Infantina o proširenju Svjetskog prvenstva na 48 reprezentacije od 2026. godine.

Predlog Infantina o proširenju Mundijala za 16 timova bio je drugi na dnevnom redu Savjeta Fife u Cirihu.

Umjesto 32 ekipe koje su dosad razvrstavane u osam grupa po četiri nacionalne selekcije, igraće se u 16 grupa od po tri reprezentacije. Iz svake grupe po dvije ekipe će prolaziti dalje.

Potom će uslijediti šesnaestina finala, a poslije nje, kao i do sada, nastavak eliminacionih borbi sve do završne borbe za titulu.

Prvi čovjek Fife je i prije svog izbora na tu funkciju prošle godine u svom manifestu obećao da će proširiti Mundijal na 48 reprezentacije. Infatinov prvobitni plan je bio da isprati ideju njegovog prethodnika Sepa Blatera o proširenju Mundijala na 40 reprezentacija, ali taj predlog nije usvojen iz različitih razloga.

Savjet Fife je jednoglasno prihvatio predlog Infantina, pa će tako Mundijali u Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine biti posljednji sa 32 reprezentacije.

Za sada nije još poznato gdje će se igrati prvenstvo svijeta 2026. godine.

Bonus video: