Ronaldo bez premca, Barsa "bojkotovala" svečanost

Klaudio Ranijeri najbolji trener, Malezijac Fabri strijelac najljepšeg gola, Atletiko Nasional dobio nagradu za fer-plej, navijačka nagrada pripala Liverpulu i Borusiji Dortmund
1 komentar(a)
Ronaldo, Foto: Reuters
Ronaldo, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.01.2017. 19:04h

Kristijano Ronaldo zaokružio je najbolju godinu u životu.

Nakon Lige šampiona sa Realom, titule prvaka Evrope sa Portugalom, "Zlatne lopte" koju dodjeljuje "Frans fudbal", Ronaldo je proglašen i za najboljeg na svijetu u izboru Fife, drugi put u karijeri.

Prvu nagradu je osvojio 2008. godine, još dok je igrao za Mančester junajted.

Od 2010. do ove godine, Fifa i "Frans fudbal" zajednički su dodjeljivali nagradu najboljem igrači svijeta.

Ronaldo je u Fifinoj anketi, u kojoj su učestvovali selektori i kapiteni svih nacionalnih selekcija, nadmašio Lea Mesija i Antoana Grizmana, koji su mu pravili društvo u top 3.

"Ovo je najbolja godina u mojoj karijeri. Mnogo veiikih trofeja sam osvojio, hvala svima koji su mi pomogli da dođem do velikih pobjeda", rekao je Ronaldo.

Da će Ronaldo dobiti još jednu nagradu, bilo je jasno ranije danas kada je iz Barselone stigla obavijest da igrači tog kluba neće prisustvovati svečanosti u Cirihu, zbog priprema za meč sa Atletik Bilbaom u Kupu Španije.

Četvorica igrača Barse našla su se u idealnom timu godine, u anketi koju sprovodi Međunarodni sindikat profesonalnih fudbalera (FIFPro).

"Kao kapiten Barselone, želim da zahvalim Fifi i FIFPro na nagradama koje smo dobili moji saigrači i ja. Nažalost, ne možemo da prisustvujemo dodjeli, jer u srijedu imamo veoma važan meč Kupa Španije", kazao je kapiten Barse Andres Inijesta.

Iz Reala u najboljem timu su ček petorica, a jedini "uljezi" su Nojer i Dani Alveš, koji je, doduše, u prvom dijelu godine igrao za Barsu.

Iako je među tri najbolja igrača prošle godine, Antoan Grizman nije u idealnom timu.

Tim godine čine Manuel Nojer, Dani Alveš, Đerar Pike, Serhio Ramos, Marselo, Toni Kros, Luka Modrić, Andres Inijesta, Leo Mesi, Luis Suares i Kristijano Ronaldo.

Za najboljeg trenera izabran je Klaudio Ranijeri, do ove godine vječiti drugi i čovjek bez trofeja.

Italijan je, međutim, naplatio godine čekanja da uradi nešto veliko u karijeri, senzacionalno osvojenom titulom šampiona Engleske sa klasičnim autsajderom Lesterom.

Ranijeri je dobio više glasova od Zinedina Zidana i Fernanda Santoša.

Gol godine postigao je Malezijac Faid Subri, kome je pripala nagrada "Ferenc Puškaš".

Za najbolju fudbalerku izabrana je Amerikanka Karli Lojd, ispred Njemice Melani Beringer i Brazilke Marte.

Nagrada za fer-plej uručena je Atletiko Nasionalu, na čiji je predlog Južnoamerička fudbalska konfederacija (CONMEBOL) dodijelila Šapekoenseu pehar pobjednika Kopa Sudamerikana.

Atletiko je bio nesuđeni rival u finalu brazilskoj ekipi, koja je putujući na prvi meč u Medeljin, u avionskoj nesreći ostala bez 19 fudbalera.

Nagrada za najbolje navijače pripala je navijačima Borusije Dortmund i Liverpula, koji su zajedno pjevali "You'll never walk alone", na ulicama Liverpula, uoči utakmice četvrtfinala Lige Evrope.

Posebna nagrada za izuzetnu karijeru dobio je Falkao, brazilski majstor i najbolji igrač futsala svih vremena.

Bonus video: