Manjak kose, ali višak trofeja

Danas tačno 12 mjeseci od kada je Francuz preuzeo klupu od Rafaela Benitesa. Real čeka Sevilju u osmini finala Kupa kralja
70 pregleda 3 komentar(a)
Zinedin Zidan, Foto: Reuters
Zinedin Zidan, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.01.2017. 17:53h

Došao je 4. januara 2016. godine, praćen podsjećanjima na slavne igračke dane, ali uz sumnjičave opaske na račun svog trenerskog umijeća, kao posljednji adut iz rukava uzdrmanog predsjednika Florentina Peresa.

Godinu kasnije, Zinedin Zidan se uvrstio u plejadu najuspješnijih stručnjaka u dugoj i plodonosnoj istoriji Reala.

Tri trofeja - Liga šampiona, Superkup Evrope i Svjetsko klupsko prvenstvo, i serija od 37 mečeva bez poraza, najduža ikada u španskom fudbalu, čine da je 2017. godinu dočekao sa širokim osmijehom.

"Možda imam manje kose nego kad sam došao, ali sam i pod manjim pritiskom", rekao je tokom prvog januarskog druženja sa novinarima francuski stručnjak, koji je „kraljevskom klubu” vratio kraljevski sjaj.

"Uvijek želim da napredujem. Tako je bilo i kada sam bio igrač. Zadovoljan sam svojim poslom, zadovoljan i radom svojih fudbalera".

Od 9. januara 2016, i debija u meču sa Deportivom u španskom prvenstvu (5:0), Zidan je vodio Real u 53 utakmice.

Njegov tim je slavio 40 pobjeda, uz 11 neriješnih ishoda i samo dva poraza - od gradskog rivala Atletika 27. februara u Primeri (0:1) i Volfsburga 6. aprila u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona (0:2).

Ispada da je izgubljenih susreta bilo manje od zagrljenih pehara...

"Osvojio sam dosta toga kao fudbaler, i uvijek sam želio još. Takav sam i kao trener. Presrećan sam onim što smo do sada uradili, ali moramo da idemo dalje", poručio je Francuz.

Ostvareno u 2016. godini Real ostavlja u retrovizoru, uključujući i 17 dana predaha od takmičarskih obaveza.

Ispred sebe „merengesi” vide četiri meča u narednih 11 dana, od čega tri sa Seviljom.

U prvom, večeras na stadionu „Santjago Bernabeu” (21.15) na otvaranju osmine finala Kupa kralja, Zidan neće računati na Kristijana Ronalda, koji je na produženom odmoru, te povrijeđene Gareta Bejla,

Lukasa Vaskesa, Matea Kovačića i Pepea.

"Pred nama je nepredvidiv meč, kako za nas, tako i za rivala. Sevilja je sastav za poštovanje, jak i pun samopouzdanja. Iza nas su sedam dana dobrog rada. Uzbuđeni smo što se vraćamo na teren i nadamo se pobjedi", kaže Zizu.

Real je bio bolji od Sevilje u pet od šest posljednjih međusobnih duela, računajući i oba u 2016. godini - u martu je u prvenstvenom susretu bilo 4:0 u Madridu, dok se u avgustu „kraljevski klub” preko sastava iz Andaluzije domogao trofeja u Superkupu - poslije trijumfa 3:2 u produžecima, golom Danijela Karvahala u 119. minutu.

53 - UTAKMICE ZINEDIN ZIDAN JE SJEDIO NA KLUPI REAL MADRIDA U 2016. GODINI. KADA JE ZAMIJENIO RAFAELA BENITESA MNOGI SU MISLILI DA JE SAMO JOŠ JEDAN U NIZU TRENERA KOJE ĆE FLORENTINO PERES DA „POTROŠI”, ALI FRANCUZ JE DOKAZAO DA JE DRUGAČIJI OD OSTALIH...

40 - POBJEDA SA REALOM UPISAO JE ZINEDIN ZIDAN PROŠLE KALENDARSKE GODINE U SVIM TAKMIČENJIMA - PRIMERI, LIGI ŠAMPIONA, SUPERKUPU EVROPE I FIFA SVJETSKOM KLUPSKOM PRVENSTVU. PRVI TRIJUMF KOJI JE UPISAO JE BIO PROTIV DEPORTIVA 9. JANUARA (5:0).

11 - NERIJEŠENIH REZULTATA SA „MERENGESIMA” JE UPISAO ZINEDIN ZIDAN. POBJEDA JE BILO MNOGO VIŠE, A PORAZA MANJE...

3 - TROFEJA JE OSVOJIO - LIGU ŠAMPIONA, SUPERKUP EVROPE I SVJETSKO KLUPSKO PRVENSTVO.

2 - PORAZA IMA REAL SA ZIDANOM - OD ATLETIKA U PRVENSTVU NA SVOM TERENU, TE OD VOLFSBURGA U LIGI ŠAMPIONA.

Bonus video: