Godina Portugala i Lestera zalivena suzama Šapekoensea

U Parizu, 10. jula 2016, Portugalci su šokirali domaćina Francusku na sličan način na koji je 12 godina ranije njih šokirala Grčka. Nisu imali pobjedu u grupi, u nokaut fazi su pobjeđivali u produžecima i penalima, u finalu nisu imali Ronalda, ali su, ipak, zasluženo došli do trona, vođeni mudrim taktičkim zamislima Fernanda Santoša
65 pregleda 0 komentar(a)
Lester, Foto: Twitter
Lester, Foto: Twitter
Ažurirano: 01.01.2017. 18:40h

Još jedna interesantna fudbalska godina je za nama - počelo je „kineskom revolucijom”, nastavilo čudom zvanom Lester, 11. titulom prvaka Evrope Reala, prvom titulom prvaka Evrope Portugala i rekordnim evro-transferima, a završilo avionskom tragedijom u kojoj je stradao gotovo cijeli tim brazilske ekipe Šapekoense.

Lesterova bajka

Krenulo je u avgustu 2015, stidljivo se najavljivalo tokom decembra, a u januaru i februaru 2016. je postalo jasno da se polako i sigurno piše najljepša fudbalska priča.

Lester definitivno to jeste - šampion iz provincije, tim koji je čak dominantno osvojio Premijer ligu i pokazao da nije sve u novcu.

Krajem maja, na ispunjenom stadionu „King Pauer”, pjevao je italijanski operski pjevač Andrea Boćeli, veliki prijatelj idejnog tvorca ove senzacije - trenera Klaudija Ranijerija.

Real - Zizuov doktorat i 11. titula

Zinedin Zidan je početkom godine preuzeo Real Madrid umjesto Rafe Benitesa, stigao je kao „vatrogasac”, a ispostavilo se da je čovjek koji će „kraljevskom klubu” okrenuti sezonu.

Titula prvaka Evrope, ukupno 11. u istoriji, govori da je Zidan uspio u misiji, a podatak da je u prošloj godini samo dva puta poražen (od Volfsburga u Ligi šampiona i Atletika u Primeri) jasno pokazuje da Florentino Peres nije pogriješio kada je Francuza, iako osporavanog kroz rad u Kastilji, imenovao za trenera.

Portugal na tronu

Prije 12 godina, cijeli Portugal je bio u suzama, sa tinejdžerom Kristijanom Ronaldom - pred finale Evropskog prvenstva u Lisabonu 2004. Portugalci su bili već viđeni na tronu, kada ih je šokirala Grčka (0:1).

„Pravda je spora, ali dostižna”, poslovica je koja može da se primijeni u slučaju Portugala. Fudbalska nacija koja je dala svijetu jednog Euzebija i toliko vanserijskih fudbalera, zaslužila je da osvoji veliki trofej.

U Parizu, 10. jula 2016, Portugalci su šokirali domaćina Francusku na sličan način na koji je 12 godina ranije njih šokirala Grčka. Nisu imali pobjedu u grupi (tri remija), u nokaut fazi su pobjeđivali u produžecima i penalima, u finalu nisu imali najboljeg (povreda Ronalda), ali su, ipak, zasluženo došli do trona, vođeni mudrim taktičkim zamislima Fernanda Santoša.

Kineski kapital „guta” Evropu?

Inter je u vlasništvu kompanije „Suning”, akcije Atletika ima kompanija „Vanda”, samo je pitanje kada će kineski postati i Milan. Novac iz Kine ušao je odavno u Evropu, ali je i sve više igrača sa Starog kontinenta koji ne misle dvaput prije nego što prihvate ponude sa Dalekog istoka.

Posljednji u nizu koji je otišao za parama je bivši as Juventusa i Mančester sitija Karlos Teves, kojem će Šangaj Šenhua za sezonu dati čak 37,5 miliona eura.

- Zašto da ne odem u Kinu kada imam 150 hiljada bonusa za gol, a još 60 samo za odigranu utakmicu. U Evropi to ne bih mogao da dobijem - rekao je Žervinjo, bivši napadač Rome i Arsenala, a sada igrač Hebeija.

Avangarda je u Engleskoj

U engleskom fudbalu, izuzev Dijega Simeonea i Karla Anćelotija, definitivno rade najcjenjeniji treneri u Evropi. Ljetos su u Premijer ligu stigla još trojica, i to kakva - Mančester junajted je preuzeo Žoze Murinjo, Pep Gvardiola Mančester siti, a Čelsijev lider je Antonio Konte.

Ovaj posljednji je zaludio Ostrvo, ponašanjem, ali mnogo više znanjem...

Šapekoense i suze u svijetu

Za Šapekoense je malo ko uopšte i znao, ali se u jednom novembarskom jutru nažalost sve promijenilo - pad aviona u blizini Medeljina je odjeknuo, izazvao tugu i ujedinio svijet.

Mali brazilski klub je umjesto na finale Kopa Sudamerikane protiv Atletiko Nasionala otišao u istoriju, prije nego što je i dobio šansu da se bori za trofej...

Podatak da je poginula 71 osoba, da je tek šestoro preživjelo nesreću govori dovoljno o ovoj tragediji...

Trka „vanzemaljaca”

Leo Mesi i Kristijano Ronaldo nastavili su nezapamćenu dominaciju svjetskim fudbalom.

„Trka” dva fudbalska vanzemaljca - slična, ali i različita na svoj način - počela je 2008. godine, traje do dan-danas, trajaće još.

Devet posljednjih zlatnih lopti „Frans fudbala” za najboljeg svjetskog fudbalera osvojila su njih dvojica - Mesi pet, Ronaldo četiri, a žiri je odlučio da Portugalac odnese nagradu u 2016, zbog evropskih titula sa Realom i Portugalom.

Nema tog rekorda koji oni nisu srušili - argentinski genijalac i portugalska gol-mašina. Jedan drugog čine još boljim, „tjeraju” se na nove poduhvate.

Brazilske suze radosnice

Suzama i moltivama brazilskih fudbalera i preko 80 hiljada navijača na legendarnoj „Marakani”, 21. avgusta je završen fudbalski turnir na Olimpijskim igrama u Riju. Nisu to bile iste suze kao prije dvije i po godine, kada su Njemci deklasirali Brazilce sa 7:1 u polufinalu Mundijala i nanijeli im jedan od najtežih poraza u istoriji.

Bile su to suze oduševljenja i iskupljenja, klasično pražnjenje emocija. „Karioke” su sa 5:4 u penal-ruletu, nakon dramatičnih 1:1 u regularnom toku i produžecima, porazile Njemce i makar malo povratile izgubljeni fudbalski ponos nakon trauma sa Mundijala 2014.

Transfer-rekordi

Mančester junajted je krajem avgusta doveo Pola Pogbu iz Juventusa za 105 miliona eura - zvanično, u pitanju je najskuplji transfer u istoriji fudbala.

Najveći dio novca zarađenog prodajom Francuza, Juventus je iskoristio za dovođenje Gonsala Iguaina iz Napolija (90 miliona), takođe avgusta 2016 - zvanično, u pitanju je najveći transfer u istoriji italijanskog fudbala, a četvrti najveći u svijetu.

Sevilja - dežurni osvajač Lige Evrope

Otkada se Liga šampiona igra u ovom formatu, od 1992. godine, niko nije dva puta zaredom osvajao titulu.

U Ligi Evrope, nekadašnjem Kupu UEFA, nije takav slučaj - Sevilja je bila prvak tri puta zaredom, 2014, 2015. i 2016. godine.

U posljednjem finalu u Bazelu, činilo se da će Andaluzijci napokon prepustiti tron, Liverpul je na poluvremenu vodio 1:0, ali u nastavku - stara priča. Španci su se opet „podigli iz pepela” i pokazali koliko im prija ovo takmičenje.

U 2017. godini, jedna stvar je već izvjesna - Sevilja neće osvojiti Ligu Evrope. Samo iz razloga što igra Ligu šampiona.

Bonus video: