Rijeka je hit regiona, mnogi navijaju za nas

Crnogorski vezista vjeruje da će biti šampion Hrvatske sa Rijekom, kao i da će Crna Gora otići na Svjetsko prvenstvo
52 pregleda 0 komentar(a)
Vešović, Foto: Reuters
Vešović, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.12.2016. 11:27h

Dva velika izazova nalaze se pred Markom Vešovićem u 2017. godini, dvije "planine" koje treba da preskoči - da sa Rijekom osvoji titulu prvaka Hrvatske, a sa reprezentacijom Crne Gore da pokuša da se plasira na Svjetsko prvenstvo.

Nikada u istoriji Rjeka nije bila šampion Hrvatske, nikada Crna Gora nije igrala na velikom takmičenju...

"Koji je zadatak teži? U ovoj situaciji biće lakše osvojiti titulu prvaka Hrvatske, jer na polusezoni imamo šest bodova više od Dinama, ali niko ne može da nam oduzme nadu da će se Crna Gora plasirati na SP, ili da ćemo makar igrati baraž, što bi bio veliki uspjeh", kaže Vešović za "Vijesti".

Iza nekadašnjeg talenta Budućnosti, sada već afirmisanog 25-godišnjeg fudbalera, je najbolja sezona u karijeri.

Dok se Rijeka poigravala sa konkurentima u HNL-u, prvi put u istoriji osvojila jesenju titulu, Crna Gora je krčila svoj put ka vrhu kvalifikacione grupe.

U oba slučaja Vešović je bio standardan, i vrlo značajan član...

"Dobro se osjećam, i psihološki i fizički, napokon imam pravi kontinuitet u igri, što u klubu što u reprezentaciji odigrao sam 25 utakmica u polusezoni. Sve su bile dobre, neke i odlične", kaže Vešović.

Satisfakcija je stigla na kraju polusezone, kada je u izboru mnogih hrvatskih medija, između ostalih i HRT-a, uvršeten u idealnu postavu lige.

"To je veliko priznanje, ali i znak da se cijene uloženi rad i trud. Moram, međutim, da nastavim tako, jer su u 2017. glavni izazovi".

Podatak da Rijeka nikada nije bila prvak, a da se bori sa klubom koji je 11 puta zaredom osvojio titulu, dovoljno govori koliko ekipu sa Kantride čeka težak posao na proljeće, bez obzira na šest bodova prednosti.

"Nije lako sa Dinamom - ekipa koja je toliko puta uzastopno bila šampion ima i samopouzdanje i pobjednički mentalitet, a vjerovatno će se i pojačati na poluzsezoni. Neće se lako odreći titule, ali mi želimo da nastavimo gdje smo stali u posljednjem kolu prvog diječa. Najbolji smo, igramo najbolji fudbal i vjerujem da će tako biti u na proljeće. Ostalo je 16 kola, težak raspored za nas, gostujemo Hajduku i Osijeku, čekaju nas još dva derbija sa Dinamom, ali se nadam da ćemo preskočiti sve prepreke i ostvariti istorijski uspjeh", naglašava Vešović.

Dva puta zaredom Rijeka je igrala grupnu fazu Lige Evrope, polako ali sigurno izrasta u veliki klub...

"U gradu je euforija, nikada do sada klub nije bio najbolji u Hrvatskoj, ali mi moramo da ostanemo čvrsto na zemlji. Mislim da je Rijeka hit, ne samo u Hrvatskoj, već i u cijelom regionu. U Hrvatskoj dugo dominira Dinamo, u Srbiji su Zvezda i Partizan, mi smo nekako iskočili iz klišea i ubijeđen sam da mnogi, makar potajno, navijaju za nas".

Riječani su vođeni čvrstom rukom Matjaža Keka, provjerenog slovenačkog stručnjaka, trenera koji je 2010. odveo Sloveniju na Mundijal.

"Već je četvrtu sezonu trener Rijeke, mislim da je za sve to vrijeme doživio samo četiri pet poraza, porušio je sve rekorde, najuspješniji je stranac u istoriji hrvatskog fudbala".

Koliko je teška i emotivna borba za titulu sa Dinamom, govore i Vešovićeve riječi novinarima nakon decembarskog derbija u Maksimiru: "sve vam j... napišite da je Rijeka prva".

"To je bio gaf, posljedica teške i icrpljujuće utakmice, derbija, nervoze... U afektu je to izletjelo iz mene, ali nikog pojedinačno nisam uvrijedio, ništa se specijalno nije desilo", objašnjava Vešović, koji za vrijeme pauze boravi u Podgorici.

"Želim samo da se što bolje odmorim. Čekaju me teške pripreme i teška polusezona".

Mundijal bi bio ispunjenje snova

Još zahtjevniji zadatak od borbe za titulu u Hrvatskoj, Vešovića čeka u reprezentaciji Crne Gore. „Sokoli” su poletjeli visoko (bod u Rumuniji, pobjede nad Kazahstanom i u Danskoj), a onda malo pali, nakon poraza u Jermeniji...

Crna Gora je, međutim, druga na tabeli, a to je pozicija koja donosi baraž.

"I dalje smo u priči, i to u vrlo aktivnoj priči, u otvorenoj borbi i za prvu i za drugu poziciju. Čeka nas derbi sa Poljskom u martu, a mi samo želimo da da ponovimo igru i zajedništvo koju smo imali u sva četiri meča, osim u drugom poluvremenu duela sa Jermenijom. Idamo korak po korak i vidjećemo gdje ćemo završiti. Plasman na Mundijal bio bi ispunjenje svih fudbalskih snova, ali bi i baraž bio ogroman uspjeh, znak ozbiljnosti i zrelosti", ističe Vešović.

Jermenija je, kako kaže, bila bolna lekcija.

"Opustili smo se u drugom poluvremenu i to platili porazom. Nadam se da će to biti lekcija da nam se nešto slično nikada ne ponovi, ali lekcija koju nećemo platiti skupo. Nadam se i da će Jermenija nekog od favorita grupe zakinuti za bodove, i to kada nam bude najviše trebalo".

Šta god, Crna Gora se vratila na scenu...

"Dosta je mladih igrača u reprezentaciji, što daje nadu da ćemo, ako ne uspijemo ovaj put, uspjeti u nekom narednom ciklusu da se plasiramo na veliko takmičenje. Vjerujem da smo vratili kult reprezentacije, ponovo je velika euforija kada Crna Gora igra mečeve", zaključio je Vešović.

Bonus video: