Koga treba da pobijedi Čelsi, da bi srušio apsolutni rekord Premijer lige

"Dajte im titulu odmah", zavapio je Robi Sevidž, nekadašnji fudbaler, sada analitičar BBC-ja, komentarišući seriju Čelsija od 12 pobjeda
0 komentar(a)
Kosta i Konte, Foto: Reuters
Kosta i Konte, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2016. 14:48h

Nije iznenađenje kada Bajern u Bundesligi veže 12 pobjeda, kada Barselona ili Real to urade u Primeri, Juventus u Seriji A, ili Pari Sen Žermen u Fransuskoj.

Čudo je kada to uradi tim u engleskoj Premijer ligi, današnjoj Premijer ligi - najujednačenijoj i "najtežoj" ligi na svijetu, gdje barem sedam timova konkuriše za titulu, gdje se dogodi da prvak bude ekipa koja je uoči prvenstva kandidat za ispadanje (Lester)...

A kada tu seriji napravi trener koji se prvi put srijeće sa Premijer ligom i specifičnim ostrvskim stilom fudbala, onda je senzacija kompletna - Čelsi i njegov strateg Antonio Konte fudbalska su priča godine, ne samo u Engleskoj.

"Plavci" su jučerašnjom pobjedom protiv Bornmuta (3:0), 12. u nizu, postavili novi klupski rekord po broju uzastopnih pobjeda u elitnoj engleskoj diviziji.

"U ovoj ligi nije lako ostvariti 12 uzastopnih pobjeda. To je fantastičan niz, ali za mene - značajan samo za tabelu. Naš cilj je titula i nadam se da će nam ova serija pomoći da dođemo do nje. Jer, šta znače rekordi ako ne uradite nešto značajno, ako ne osvojite trofej", kazao je Konte.

U ovoj nevjerovatnoj seriji Čelsi je postigao 28, a primio samo dva gola - što Konteovom "doktoratu" daje poseban pečat.

Engleska javnost, navijači i mediji su prošto oduševljeni.

"Dajte im titulu odmah", zavapio je Robi Sevidž, nekadašnji fudbaler, sada analitičar na državnom BBC-ju.

"Nevjerovatno se brane, nevjerovatno napadaju. Mogu da igraju različitim stilovima, mogu da slome protivnika na mnogo različitih načina. Ne vidim ko može da im parira, ne vidim ko može da ih ugrozi", dodao je Sevidž.

Čelsi je oborio klupski rekord, na redu je - rekord Premijer lige.

On je u vlasništvu Arsenala i Arsena Vengera - "tobdžije" su u sezoni 2002/03 vezali 14 pobjeda. Da bi se izjednačili sa londonskim rivalom, "plavcima" trebaju još dvije pobjede - protiv Stouka kod kuće u novogodišnjoj noći, a onda protiv Totenhema u gostima 4. januara naredne godine.

Zadatak je težak, posebno gostujuća utakmica sa Totenhemom, ali za Čelsijev Konte ne postoji nemoguće...

"Ništa ovo nije slučajno, fudbaleri su do ovih rezultata došli zahvaljujući ogromnom radu na treninzima i zalaganjem na utakmicama. Sve je ovo lijepo, ali ne volim baš da gledam tabelu, prvenstvo nije ni blizu da bude završeno", kazao je Konte.

Prekretnica Čelsijeve sezone bio je težak poraz od Arsenala 3:0, 24. septembra. Po završetku utakmice, Konte je morao da odgovara na pitanja novinara da li se plaši otkaza.

Italijan je nakon meča odlučio da zaista promijeni nešto - uveo je sistem igre 3-5-2, koji je patentirao u Italiji vodeći Juventus, Branislava Ivanovića preselio na klupu, ubacio Mozesa po desnoj i Alonza po lijevoj strani, i - Čelsiju je krenulo, Konte je probudio uspavanu zvijer.

Tim koji se prije dvije sezone kod Murinja prošetao do titule, a koji je u ovo doba prošle sezone bio samo tri boda iznad zone ispadanja...

Konte je rezultatima i igrama, ali i gestovima i ponašanjem - što često ide jedno uz drugo - kupio englesku javnost i medije. Novinare je tako uoči posljednjeg meča sa Bornmutom izveo na piće u lokalni pab, blizu stadiona Čelsija.

"Svi novinari koju su prisustvovali pres konferenciji pozvani su na piće. Konte je naručio pivo. Svi smo bili iznenađeni koliko je bio iskren i otvoren sa nama, koliko se radi o druželjibivoj osobi. Mislim da se i u tome kriju sjajni rezultati i sjajne igre Čelsija", napisao je novinar BBC-ja.

SERIJA "PLAVACA"

Hal - Čelsi 0:2

Čelsi - Lester 3:0

Čelsi - Mančester junajted 4:0

Sautempton - Čelsi 0:2

Čelsi - Everton 5:0

Midlsbro - Čelsi 0:1

Čelsi - Totenhem 2:1

Mančester siti - Čelsi 1:3

Čelsi - VBA 1:0

Sanderlend - Čelsi 0:1

Kristal Palas - Čelsi 0:1

Čelsi - Bornmut 3:0

Bonus video: