Biser koji je opčinio i Anrija

Napadač Benfike Žoao Feliks ima svega 19 godina, a čelnici kluba već očekuju ponudu od 120 miliona eura za njega
910 pregleda 0 komentar(a)
Žoao Feliks je biser kojeg će Benfika basnoslovno naplatiti, Foto: Beta-AP
Žoao Feliks je biser kojeg će Benfika basnoslovno naplatiti, Foto: Beta-AP

Više nema neporaženih timova u 2019. godini u pet najjačih evropskih liga - Ajntraht je poklekao u Ligi Evrope na gostovanju Benfiki (4:2), nakon serije od 15 utakmica bez poraza. I to u igri rekorda novog portugalskog bisera - Žoao Feliks je het-trikom ušao u fudbalske anale!

Napadač Benfike je postao najmlađi igrač sa het-trikom u istoriji Lige Evrope sa samo 19 godina i 152 dana. Tri šuta, tri gola, asistencija i tri stvorene šanse saigračima za 53 minuta na terenu. Upravo je Feliks napravio prevagu i u trenutnoj borbi za titulu u Portugalu, jer su “orlovi” pred Novu godinu krizu željeli da riješe angažovanjem Žozea Murinja, koji je glatko odbio ponudu.

Ipak, Benfika je umjesto Rui Vitorije za trenera imenovala Bruna Lagea, koji je sa pozicije trenera omladinskog tima savršeno znao šta “orlovi” imaju u “šteku” - u vatru je gurnuo svog najboljeg igrača iz Benfike B...

10 golova za 1259 minuta na terenu postigao je kao prvotimac Žoao Feliks u prvenstvu Portugala ove sezone, a uz njih je dodao i četiri asistencije. On je, takođe, najmlađi strijelc het-trika u istoriji Lige Evrope i najmlađi je strijelac u istoriji druge portugalske lige. Da je igrač za velike utakmice pokazao je protiv najboljih ekipa - tri gola u tri utakmice sa Portom i Sporingom.

Upravo je Feliks srušio najveće rivale u borbi za titulu, Porta i Sportinga u Primeiri, i Benfika je preuzela vrh tabele. Upravo u lisabonskom derbiju, Feliks je proglašen igračem utakmice sa golom i izborenim penalom, i to pred očima ikone Sportinga, Kristijana Ronalda koji je sa tribina zdanja koje će se zvati po njemu, posmatarao utakmicu.

- Na stadionu je bio najbolji igrač Portugala, i jako sam srećan što je Kristijano Ronaldo došao da uživa u njegovoj igri - kazao je nakon derbija potpredsjednik Benfike, Rui Gomeš.

No nije samo on opsjednut klasom Feliksa, čiji je najveći navijač Francuz Tijeri Anri.

I dok u Benfiki trljaju ruke, odbijajući ponudu Liverpula od 70 miliona eura, i iščekujući najmanje 120 miliona od najbogatijih klubova koji su bez izuzetka zainteresovani, u Portu je uzbuna.

- Pravda je da uzmem drvenu palicu, i razbijem glavu onom koji ga je pustio - grmi bivši kapiten Porta Rodolfo Reiš.

Jer, nakon šest godina u akdemiji Porta, Feliksa su označili kao fizički nemoćnog za vrhunski fudbal.

U Benfiki je dobio šansu i...

- Tehnika mu je neuporedivo iznad standarda prvoligaških igrača, ali ono što ga krasi je nevjerovatna brzina u odlukama, karakter i tehnika. Podsjeća me na Zidana - objasnio je Nunjo Gomeš.

Dobija li Portugal novog fudbalskog superstara, nasljednika Kristijana Ronalda?

Bonus video: