Četiri trofeja i dvije nestvarne eliminacije: Kako je protekla Valverdeova era na "Nou kampu"

Proganjaće ga mečevi sa Romom i Liverpulom
4352 pregleda 0 komentar(a)
Ernesto Valverde, Foto: Beta/AP
Ernesto Valverde, Foto: Beta/AP

Dvije titule prvaka, Kup i Super Španije i dvije bolne, gotovo nestvarne eliminacije iz Lige šampiona - to je obilježilo mandat Ernesta Valverdea na klupi Barselone koji je završen večeras poslije dvije i po godine.

Bivši napadač "blaugrane" tako je izgubio posao odmah po povratku iz Saudijske Arabije (Barsa u polufinalu Superkupa poražena od Atletiko Madrida), ali svakom je jasno da je odluka o Valverdeovoj smjeni donijeta još ranije, o njoj se uveliko spekulisalo posljednjih dana 2019. godine...

Sada je definitivno, valjda se čekalo samo da Barsa pronađe zamjenu nakon što su je redom odbijali Ćavi Ernandes, Ronald Kuman, Maurisio Poketino... Izbor je pao na 61-godišnjeg Kikea Setijena, bivšeg trenera Betisa, s kojim je dogovorena saradnja do ljeta 2022.

Valverde je imao mnogo problema na klupi Barse, obje sezone su kulminirali u aprilu i maju. Prvo je 2018. Barsa eliminisana u četvrtfinalu Lige šampiona od Rome iako je na revanš u Rim "ponijela" ubjedljivih 4:1.

"Vučica” je, međutim, slavila 3:0 na "Olimpiku" i režirala senzaciju.

A da ništa nije slučajno bilo je jasno prošle sezone u polufinalu protiv Liverpula, koji je u epskom revanšu polufinala pobijedio 4:0, nakon što je na "Nou kampu" izgubio 3:0.

Mnogima je bilo nejasno kako je Valverde tada preživio smjenu, jer je nekoliko dana kasnije poražen i u finalu Kupa kralja od Valensije.

Setijen je bez posla od ljetos kada je napustio Betis, a navodno je bio blizu Barse i prošlog januara...

" Kopirao sam mnoge stvari od Barse. Jednom sam i rekao Johanu Krojfu da bih dao mali prst samo da budem igrač njegove ekipe", rekao je Setijen 2017.

Bonus video: