Crnogorska fudbalska liga u vremenskom i finansijskom cajtnotu

Da li će se domaći fudbalski šampionat odigrati do kraja - sve je manje vremena, a i pitanje je da li je isplativo
2771 pregleda 11 komentar(a)
Mnogo pitanja, malo odgovora: Sa utakmice OFK Titograd - Budućnost, Foto: Savo PRELEVIC
Mnogo pitanja, malo odgovora: Sa utakmice OFK Titograd - Budućnost, Foto: Savo PRELEVIC

Odluka vladinog Nacionalnog koordinacionog tijela da ni za 4. maj ne dozvoli pokretanje barem kontrolisanih (ograničenih) kolektivnih treninga profesionalnih sportskih ekipa - onakvih kakvi su prije dva dana počeli u Hrvatskoj, stavila je Fudbalski savez u vremenski cajtnot kada je u pitanju odigravanje preostalih mečeva Telekom 1. Crnogorske fudbalske lige.

Uefa je prije nekoliko dana dala nove smjernice fudbalskim savezima kada je u pitanju kompletiranje nacionalnih šampionata, preporučivši im da još jednom iscrpe sve mogućnosti kako bi se pitanja prvaka, plasmana u Evropu i prelaska u drugi rang takmičenja riješila na terenu. SAMO VLADE I PRIJETNJE BANKROTOM ZAUSTAVLJAJU LIGE

Iz Niona su naložili nacionalnim asocijacijama da “odsviraju kraj” prije vremena samo u dva slučaja - ako postoji “zvanična naredba kojom se zabranjuju sportska takmičenja...” (odluka Vlade), kao što je to slučaj u Francuskoj i Holandiji, ili “ako postoje nepremostivi finansijski problemi koji čine završetak tekuće sezone nemogućim, jer bi se time ugrozila dugoročna finansijska stabilnost nacionalnih takmičenja i/ili klubova”.

Kakva je situacija u Crnoj Gori? Pitanja je mnogo, nepoznanica još više, a odgovora premalo - kao, uostalom, u najvećem dijelu u Evrope. Vezano za CFL, čini se, međutim, da trenutno postoje dva velika ograničenja za nastavak prvenstva. Prva su vremenska, a druga finansijska.

Naime, odluka NKT-a da do daljeg ne dozvoli kolektivne treninge sportskim ekipama ostavlja domaćim fudbalskim timovima vrlo malo prostora da ispune zahtjev Uefe, koja traži da se prvenstva okončaju najkasnije do 1. avgusta.

NKT bi o dozvoljavanju treninga ekipama u kolektivnim sportovima trebalo opet da raspravlja tek 10. maja, a sudeći po tome kako se odvija plan popuštanja mjera, realno je očekivati da tek oko sedmicu kasnije - dakle, oko 17. maja, krenu “kontrolisani” kolektivni treninzi.

A to znači - “poštovanje fizičke udaljenosti od pet metara među svim sportistima...”, “postojanje prostora od 20 kvadratnih metara po sportisti...”, “trening koji istovremeno smije biti organizovan za najviše pet osoba uključujući jednog trenera...”, “s minimalnim brojem tehničkog osoblja...”, “dezinfekcija lopti i ostalih rekvizita”, “dolazak i odlazak sa treninga sopstvenim vozilom, bez tuširanja u objektu”... kao što je to propisano u Hrvatskoj.

Kako bi, vremenski, trebalo da izleda dalje popuštanje? Realno je očekivati da “pravi” kolektivni treninzi, onakvi na kakve su svi navikli, krenu tek 1. juna, za dan kada je najavljeno otvaranje međugradskog saobraćaja.

Da bi se ekipe koliko-toliko fizički spremile za iscrpni, “brzopotezi” nastavak prvenstva, nakon gotovo dvomjesečnog prekida, potrebne su tri, u ekstremnom slučaju, dvije sedmice... To znači da bi CFL trebalo da krene ne prije 15. juna. Je li to dovoljno da se nastavi prvenstvo? Čini se da nije... UTAKMICE SVAKA TRI DANA - RIZIČNO, NEMOGUĆE...

Do kraja sezone u CFL-u ostalo je još 13 kola, koja bi u tom slučaju morala da se odigraju za 45 dana. To znači da bi prvoligašli morali - bez prekida, da igraju gotovo svaki treći dan (plus utakmice Kupa) što bi za igrače koji nisu navikli ni na približno takav ritam bilo kao katapultiranje u kosmos sa krajnje neizvjesnim posljedicama. I Uefa je, zbog takve, opravdane bojazni, formirala posebnu komisiju koja ima zadatak da sve sprovede “u skladu sa najboljim dostupnim zdravstvenim protokolima”.

Dakle, samo ubrzano popuštanje mjera NKT-a kada je u pitanju početak kolektivnih treninga bez ograničenja (najkasnije do 20. maja), uz poštovanje svih zdravstvenih propisa, omogućilo bi odigravanje lige. Ako bi se išlo sadašnjim tempom, šanse gotovo da ne postoje...

Drugi aspekt, za naše klubove jednako ograničavajući, jeste - finansijski. Da bi se održali treninzi, a potom i utakmice, uz jasno poštovanje svih zdravstveno-sanitarnih mjera, potrebna su prilična novčana sredstva. U situaciji gdje je, za većinu naših klubova, samo ogranizovanje utakmice trošak, čak i u normalnim okolnostima, gdje praktično ne postoje prihodi od TV prava, marketinga, ulaznica, prodaje suvenira na dan meča, ključno je pitanje isplativosti. Ko će da plati, na primjer, testove na kovid-19 pomoću kojih bi dan pred svaku utakmicu, dan pred prvi trening, svaki akter meča morao da bude podvrgnut, dakle ne samo igrači. KOJI KLUB MOŽE DA ISPUNI STROGE MJERE?

Trinaest kola, pomnoženo sa pet utakmica po rundi - ukupno 65 mečeva, plus isto toliko Druge lige, te nekoliko stotina hiljada eura neophodnih samo da bi se odigrale utakmice, uz poštovanje svih propisa. Uz ključno pitanje - koliko naših klubova uopšte može da ispuni stroge zdravstvene i higijenske mjere, od svlačionica i sanitarnih čvorova, do samih terena.

Uefe je prije dva dana namijenila svojim članicama pozamašna novčana sredstva - i FSCG će tako, među ostalima, iz “het-trik” fonda dobiti 4,3 miliona eura za ovu i narednu sezonu kao investiciju za popravak nanesene štete. To je, međutim, novac koji mora da se potroši namjenski, za razvoj fudbala, najviše infrastrukture, a Uefa je i do sada na taj način, preko nacionalnih saveza, pomagala klubove. Iz FSCG uopšte ne moraju da dio tih sredstava potroše na kupovinu testova na kovid-19 i pomoć timovima kako bi organizovali utakmice i završe sezonu.

Možda se odluče da im pomognu da se stabilizuju i spremno dočekaju narednu - naprave još neki stadion, tribinu, pomoćni teren... Kao i do sada.

Igraće se fudbal i nakon koronavirusa.

Slijede teške odlukle, ali FSCG nije jedini u Evropi

Ako se prvenstvo prekine, FSCG će morati da donese još neke, teške odluke - kao, uostalom, i svi nacionalni savezi u Evropi, a ne postoji šansa da svi klubovi budu zadovoljni.

Holanđani su, na primjer, poništili prvenstvo, nema prvaka, a Ajaks su zbog gol-razlike poslali u Ligu šampiona. Kod njih nema ispadanja, nema upadanja, u drugoplasiranom AZ Alkmaru bili su bijesni, a tek u Kamburu, ubjedljivom lideru Druge lige...

Kod nas, ako se trenutno stanje proglasi konačnim, ako se i proglasi prvak, što je, ipak, bezbolnija odluka (jer Budućnost ima 11 bodova prednosti na vrhu), ako i trenutni plasman bude validan kada je u pitanju izlazak u Evropu, ključno je pitanje šta će biti sa prelaskom iz višeg u niži rang, i obratno? Da li će ga uopšte biti?

Ako ne bude, da li će ispasti posljednjeplasirani iz Prve lige, Grbalj, ili će ući vodeći iz Druge lige, Dečić? Ako se liga proširi na 12 klubova, i naredne sezone se bude igralo decenijskom formatu CFL-a, ko će uz Dečić ući u Prvu ligu? Drugoplasirano Jedinstvo ima 38 bodova, a trećeplasirani Bokelj 35, uz utakmicu manje.

O svemu treba da odluči Izvršni odbor FSCG, ali tek nakon što iscrpi sve mogućnosti da se, ipak, sve riješi na terenu...

Bonus video: