Desetkovani na velikom jubileju, traže pobjedu nade

Crna Gora protiv Češke igra 100. utakmicu od osnivanja (20.45), a prvi takmičarski meč Faruka Hadžibegića na klupi ujedno je i posljednji voz naše selekcije da ostane u igri za 2. mjesto u grupi
5110 pregleda 3 komentar(a)
Faruk Hadžibegić i Fatos Bećiraj juče na pres konferenciji, Foto: Savo Prelević
Faruk Hadžibegić i Fatos Bećiraj juče na pres konferenciji, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.09.2019. 09:42h

Oslabljena Crna Gora - bez Stefana Savića, odavno i bez Stevana Jovetića, na jubileju - 100. utakmici od osnivanja, sa selektorom koji će debitovati u kvalifikacijama - Farukom Hadžibegićem, traži prvu pobjedu u ovom ciklusu i povratak kakvih-takvih šansi da se plasira na Evropsko prvenstvo.

Protivnik i nije baš podesan za vađenja, nove početke i imperativne utakmice, naročito kada se igra bez najvećih zvijezda - Češka je, naime, jedina selekcija protiv koje je naša reprezentacija igrala tri puta, a još nije postigla gol.

Mogla je, u dva čuvena meča baraža za plasman na Euro 2012, kada su se Mirko Vučinić i društvo ispromašivali u revanšu (pobjede Čeha 2:0 u Pragu i 1:0 u Podgorici), ali prije tri mjeseca u Olomucu Česi nisu ostavili mnogo prostora, tada “ranjenoj” Crnoj Gori (3:0), tri dana nakon kataklizmičnih dešavanja uoči meča sa Kosovom.

Hadžibegić bez euforije, ali sa velikim očekivanjima, čeka takmičarski debi na klupi. Njegova prva kvalifikaciona utakmica ujedno je i posljednja šansa da se naš nacionalni tim vrati u borbu za drugo mjesto.

- Mi nemamo šta da izgubimo, ali možemo mnogo da dobijemo. Ako dođemo do pobjede, možemo realno da mislimo da smo opet u igri - rekao je Hadžibegić na pres konferenciji.

Češka u Podgoricu dolazi nakon poraza u Prištini, ali nije samo rezultat tog meča uvjerio Hadžibegića da Crna Gora može do pobjede u večerašnjem duelu.

- Ja sam protiv Mađarske vidio da mi možemo da pobijedimo, a meč Kosovo - Češka je to potvrdio. Kosovo je bilo hrabro, požrtvovano i za to je nagrađeno. Ja više gledam šta mi možemo da napravimo, a utakmica sa Mađarskom mi je pokazala da imamo potencijal. Postoji baza za nadu. Bilo je taktičkih grešaka koje treba da ispravimo. Mi moramo da uradimo sve da pokušamo da se kvalifikujemo. Zbog toga i igramo - istakao je crnogorski selektor.

Hadžibegićev početak je bio dobar, ali…

- Već osjećam blagu euforiju - dobili smo Mađare i odjednom se sve zaboravilo. Nema euforije, ne smije da je bude. Sa druge strane, nema ni katastrofe. Češka je favorit, ali bilo je iznenađenja minulih dana u ostalim grupama, zašto ni mi ne bi nismo napravili iznenađenje.

Česi imaju imperativ, nakon poraza u Prištini.

- Respektujemo ih, ali ih se ne bojimo. Više smo okrenuti nama. Želim da budemo takmičari i mislim da nema prepotencije u mojoj želji. Crna Gora ima istoriju fudbala, mi moramo to da opravdamo, a mislim da imamo kapacitet da to uradimo. Hadžibegić vjeruje i u podršku sa tribina.

- Publika je uvijek mjerilo. Na nama je da kroz rezultate zainteresujemo navijača da dođu na stadion u što većem broju. Želimo da zadovoljna odu sa stadiona. Eto, nakon poraza Bugarske od Engleske nismo peti, nego četvrti, pa i neka bude i to neki motiv više - poručio je Hadžibegić.

Formacija? Protiv Mađarske je bila neobična (4-1-4-1), ali to nije presudno...

- Protivnik je drugačiji nego Mađarska, ali u kojoj god formaciji budemo igrali, sa jednim ili dva napadača, želim da budemo uvjereni da možemo da damo gol.

Meč pod Goricom počinje u 20.45, sudi Ali Palabijik iz Turske. U drugom meču grupe A, takođe u 20.45, na “Vembliju” igraju Engleska i Kosovo.

Bećiraj: Niko ovdje ne dolazi da lako uzme bodove

Crna Gora će danas odigrati 100. utakmicu od osnivanja, a rekorder po broju nastupa u nacionalnom timu, Fatos Bećiraj, 64. put će nositi dres reprezentacije.

Bećiraj je i jedini crnogorski reprezentativac koji će konkurisati za večerašnju utakmicu (Savić i Jovetić su povrijeđeni), a koji je igrao protiv Češke u dva meča baraža za plasman na Euro 2012.

Napadač Makabija iz Netanje pokušaće da postane i prvi crnogorski reprezentativac koji će - Česima dati gol. Nisu to naši fudbaleri uspjeli na tri dosadašnje utakmice (tri poraza, gol-razlika 0:6).

- Naš cilj je da pobijedimo, a nevažno je ko dati gol. Neće nam biti lako, analizirali smo protivnika i zaključili da imamo šansu - kazao je Fatos Bećiraj.

Da postoji šansa pokazala je i reprezenzacija Kosova, koja je u subotu u Prištini slavila 2:1.

- Nije nam samo ta utakmica dala nadu. Češka nije nepobjediva, kao i svaki tim ima mane. Izgubili smo ubjedljivo u gostima, ali to nije realna slika, motivisani smo da to i pokažemo - kazao je Bećiraj.

Poslije skoro godinu, Crna Gora je ostvarila pobjedu, u prijateljskom meču sa Mađarskom...

- Digla nam je samopouzdanje pobjeda nad Mađarskom. Nećemo da predviđamo, ali nijedna ekipa ne dolazi ovdje da lako uzme bodove. Ako budemo bili u najboljem izdanju, svakako da možemo da ostvarimo cilj i ispunimo želje - rekao je Bećiraj.

Muke u odbrani: Savić ne igra, povrijeđen i Simić?

Loša vijest pred utakmicu sa Češkom u kvalifikacijama - Stefan Savić ne igra. Kapiten i lider nije igrao ni protiv Kosova u Podgorici i Češke u Olomucu, ni protiv Bugarske u Sofiji na startu.

Igrao je samo protiv Engleza pod Goricom, i tada nedovoljno oporavljen...

- Savić se nije oporavio od povrede. To će promijeniti naše planove. Žao mi je Stefana, ali moramo i bez njega, imam povjerenje u sve momke - kazao je selektor Hadžibegić. Kaže da zna tim, ali će morati da se konsultuje sa doktorima...

- Vidjećemo ko je 100 posto spreman, a ko nije. Imamo tri izmjene, tako da moramo da budemo oprezni i da igraju spremni.

Na povredu se žali i još jedan štoper, Marko Simić, i male su šanse da zaigra večeras. Odjednom, crnogorski selektor se suočava sa manjkom centralnih defanzivaca, jer Vujačić i Kopitović, koji su igrali u paru protiv Čeha u Olomucu, sada nisu na spisku. Ko uz Žarka Tomaševića, ako ne bude igrao Simić? Dušan Lagator je jedina opcija...

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Bonus video: