Druga titula na Lugovima

Nakon velike borbe, fudbaleri Mogrena slavili su sa 2:0 protiv Mornara i postali prvi tim koji je u kratkoj istoriji najjače fudbalske lige Crne Gore, osvojio dvije titule prvaka.
62 pregleda 0 komentar(a)
Mogren - Mornar, Foto: Luka Zeković
Mogren - Mornar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.05.2011. 21:51h

Budvani su otvorili šampanjac na svojim Lugovima - nakon velike borbe, fudbaleri Mogrena slavili su sa 2:0 protiv Mornara i postali prvi tim koji je u kratkoj, petogodišnjoj istoriji najjače fudbalske lige Crne Gore, osvojio dvije titule prvaka. Mogren je završio na tronu, na kom je i proveo najveći dio protekle sezone i upotpunio kolekciju trofeja (“žuti” su jednom osvojili Kup). U “meču svih mečeva” Budvani su malo odahnuli tek u finišu poluvremena - Radoslav Batak je u 43. minutu slomio otpor Mornara. A slavlje je moglo da počne kada je Igor Matić sjajno izdanje “začinio” pogotkom dva minuta prije kraja meča. Vezista Budvana, koji je bio tragičar u finalu Kupa protiv Rudara (šutirao preko gola u penal-lutriji), promovisao je sebe u heroja najvažnije pobjede Mogrena.

Izabranici Branislava Milačića (koji je osvojio prvi pehar u nezavisnoj Crnoj Gori) nisu, međutim, imali lak zadatak u posljednjem meču. Mornar je pružio žestok otpor, pogotovo u prvom poluvremenu, a u nekoliko navrata napadač gostiju Vujačić mogao je da rasprši šampionske snove domaćina.

Na osunčanim Lugovima od viđena je prava muška borba, a utakmica je bila od velikog značaja i za fudbalere Mornara, koji će igrati u baražu (protiv Berana). Budvani su „pritisli“ od starta, ali su se i gosti ne samo požrtvovano branili, već i prihvatili otvorenu bitku.

Domaćin je prvi zaprijetio u 4. minutu - Ćetković je centrirao sa desne strane, a Ranđelovićev pokušaj glavom završio je preko prečke. U 19. minutu Ćetković je sjajno šutirao sa desne strane, ali je bio zamalo neprecizan. Nekoliko minuta kasnije Ranđelović je uposlio požrtvovanog golmana gostiju Masoničića, dok je maestralan šut Matića u 24. minutu prohujao pored stative. Nakon toga Vujačić je u nekoliko navrata „zaledio“ domaće simpatizere - golman Janjušević je, međutim, dva puta bio siguran, dok je u finišu poluvremena napadač Mornara bio neprecizan. Žestok tempo u prvom dijelu „zaključio“ je domaćin - Matić je u 33. minutu centrirao, golman Masoničić ispustio loptu, ali je u tom trenutku stativa bila saveznik gostiju. Četiri minuta kasnije Nuhi je sjajno proigrao Vujovića, ovaj šutirao sa sedam-osam metara, ali je gostujući golman krajnjim naporom skrenuo loptu u korner.

Dva minuta prije odlaska na odmor Batak je digao publiku na noge - reprezentativni štoper je poslije Matićevog kornera sa desne strane glavom zakucao loptu u mrežu sa nekoliko metara, a potom sa oduševljenjem proslavio pogodak.

Ispostavilo se da je taj momenat u dobroj mjeri opredijelilo dalji tok meča, mada je Jovović u 58. minutu oprobao opasan šut sa desne strane (Janjušević je bio siguran). Domaćin je potom “umirio” Barane pas-igrom, a Ćetković i Jovanović su ozbiljno zaprijetili. U 83. minutu Đokaj je pokušao da “progura” jednu loptu, ona zakačila Petrovića u ruku u šesnaestercu Mornara, ali je sudija Kaluđerović procijenio da ne treba da pokaže na bijelu tačku. Mogren je, međutim, stavio tačku u 88. minutu - Ćetković je ubacio loptu sa desne strane, a Matić natrčao i glavom matirao Masoničića. U nadoknadi vremena Miodrag Zec i Simović su mogli da povećaju prednost, ali je Masoničić bio siguran.

Nakon toga počelo je šampionsko slavlje - kapiten Grbić, koji je bio pod suspenzijom zbog crvenog kartona u finalu Kupa, dotrčao je na teren da podijeli slavlje sa svojim saigračima i otvori šampanjac...

Prije meča sa Mornarom, igrači i stručni štab Mogrena nisu komunicirali sa medijima po želji trenera Branislava Milačića. No, po završetku meča Milačić je imao dosta povoda za priču...

"Dobro, to je bio samo vid pripreme, morali smo da se fokusiramo na ovako važnu utakmicu. Vidjelo se da smo bili u grču, tek nakon vođstva od 2:0 igrači su počeli i bolje da se kreću. Bilo je nevjerovatno teško u posljednja dva mjeseca, ali ne bih da kvarim raspoloženje ljudima oko sebe. Svi zaboravljaju da smo u proteklom periodu imali i mnogo težak raspored. Titula pripada igračima i rukovodstvu kluba, ja sam pomogao u svemu", kazao je Milačić, koji je početkom aprila naslijedio smijenjenog Stevana Mojsilovića.

Milačić je proslavio i svoj prvi trofej...

"Svi izgleda računamo samo pehare u nezavisnoj Crnoj Gori, kao da se ne broje ovi koji su osvojeni u bivšoj državi. Jednom sam osvojio Kup Crne Gore, ali to i nije toliko bitno...Ispunili smo cilj, što je i najbitnije. Možda neko razmišlja da je najbitnije da dobijemo Budućnost, ali ja zaista nisam rezonovao tako. Najbitnije je da ispunimo cilj, da osvojimo titulu, a žao mi je samo što nismo osvojili i Kup", kaže iskusni stručnjak.

Kakav je ukus šampanjca?

"Nisam probao, ali “odraću” ga kasnije, ima vremena", zaključio je Milačić u svom stilu.

Trener Mornara Boris Ljutica bio je zadovoljan igrom svog tima.

"Mornar je kao i na svakom meču pružio maksimum, i to na korektan način. Nismo iskoristili svoje šanse, ali čestitam Mogrenu na pobjedi i osvojenoj tituli. Pokazali su da su najbolji", kazao je Ljutica.

Barani će pokušati da kroz baraž ostanu u eliti...

"Sve se odlučuje u dvije utakmice, ali mislim da smo u minulom periodu pokazali da Mornar zaslužuje da igra u Prvoj ligi", rekao je Ljutica.

Mogren - Mornar 2:0

Budva - Stadion Lugovi. Gledalaca: 1.000. Sudija: Jovan Kaluđerović (Cetinje). Pomoćnici: Đorđije Ražnatović (Cetinje), Miloš Asović (Berane). Strijelci: Batak u 43. i Matić u 88. minutu. Žuti kartoni: Janjušević, Batak, Božović, Matić, Ranđelović (Mogren), Vuković (Mornar). Crveni karton: Aleksić (Mornar).

Mogren: Janjušević 7,5, Nuhi 7, Simović 7, Batak 7,5, Đokaj 7, Božović 7, Jovanović 7, Matić 8 (M. Zec), Ćetković 7,5, Ranđelović 6,5 (R. Zec), Vujović 6,5 (Tatar).

Mornar: Masoničić 6,5, Dopuđ 6,5, Petrović 6,5, Mrvaljević 6,5, Vojvodić 6,5, Bokan 6,5 (Metović), Vuković 6, Jovović 6,5, Mirković 6 (Lalošević), Kasapi 6,5, Vujačić 6,5 (Spasojević).

Bonus video: