Gašenje? Za nas navija premijer i pola države

Milana Mijatovića pandemija je zatekla u bugarskom velikanu, kojem su bliokirani računi i koji ne isplaćuje zarade od januara
7154 pregleda 0 komentar(a)
Milan Mijatović, Foto: PFK Levski
Milan Mijatović, Foto: PFK Levski

U Bugarskoj se spremaju za nastavak fudbalskog prvenstva i crnogorski reprezentativni golman Milan Mijatović će 13. maja sa saigračima početi pripreme za 25. kolo Parve lige.

Mijatovićev Levski iz Sofije žestoko je uzdrmala pandemija, bilo je čak i natpisa da jednom od dva najtrofejnija i najveća kluba u Bugarskoj prijeti gašenje.

Crnogorski internacionalac ipak vjeruje da će Levski uskoro izaći iz problema.

- Problemi su nastali u januaru, kada su, sada već bivšem predsjedniku, zbog navoda o pranju novca blokirani računi. U međuvremenu su ostavke podnijeli izvršni i sportski direktor, treneri... Očekujem da će se u narednih desetak dana formirati nova uprava, te da će ostavke biti odbijene. Za Levski navija pola Bugarske, čak i aktuelni premijer, i ne sumnajm da će se naći rješenje, pošto klub ima bogatu tradiciju. U klubu je, osim toga, vladala izuzetno dobra atmosfera, čak su svi igrači prihvatili da ne primaju plate do imenovanja nove uprave - objasnio je Mijatović.

On je vrijeme pandemije proveo u Bugarskoj sa porodicom, na insistiranje kluba i taj potez se pokazao idealnim.

- Klub nam je obezbijedio programe individualne pripreme i prostor na stadionu “Georgi Asparuhov”, na kojem igramo većinu utakmica, osim derbija sa CSKA i Ludogorecom. Stadion ima teretanu, tribine za 18 hiljada gledalaca, ali nisam imao mogućnost rada sa loptom. Od 13. maja i to će se promijeniti, nakon dvomjesečne pauze jer je liga obustavljena 13. marta. Da sam se vratio u Crnu Goru morao bih u karantin, pa po povratku u Bugarsku još jednom, a ovako sam vrijeme proveo u poprilično liberalnom režimu, jer Bugarska je imala svega 1.500 pozitivnih na koronu, što je izvanredno ako se zna da se u nju vratilo 400 hiljada građana.

Nije bilo straha i panike, priča Mijatović.

- Nije bilo ni u klubu, ni u cijeloj zemlji. Prošlo se bez policijskih časova, moguće je bilo i kretanje i samo su 15 dana bile obavezne maske, a mjere su bile rigoroznije i tokom vaskršnjih praznika da bi se izbjegle masovne proslave. Sofija je i jeftin grad, pa nismo imali problema ni zbog neisplaćenih zarada, a cijene su ostale na istom nivou.

Mijatoviću ugovor ističe sredinom juna, ali ima opciju produžetka saradnje na još godinu. Standardan je prvotimac i junak četvrtfinala Kupa, u kojem je Levski eliminisao trenutno najbolji klub u zemlji, Ludogorec. Pljevljak je u 94. minutu odbranio penal, kod rezultata 0:0, a potom je Levski prošao u penal-seriji. U proljećnom dijelu sezone Mijatović je primio svega dva gola!

- Iskreno se nadam da ću ostati. Trebalo je u maju da razgovaramo, ali se čeka nova uprava. Ne krijem da mi je lijepo u klubu u kojem od starta uživam nepodijeljene simpatije svih, a i mojoj porodici je lijepo u Sofiji. Navijači me obožavaju, klub je odbio ponude u januaru, a prema pravilima Fife ostaću ovdje do završetka sezone, iako mi ugovor važi do 15. juna. Sada je sve stalo, pa tako i ponude za nastavak karijere. No, da završimo najprije ovu sezonu u kojoj imamo ambiciju da osvojimo Kup Bugarske, gdje smo polufinalisti, a u prvenstvu da pokušamo da napravimo što bolji rezultat - zaključio je Mijatović.

Živimo za reprezentaciju i šteta što je sve pod znakom pitanja

Prekid sezone došao je pred reprezentativno okupljanje i prijateljske utakmice protiv Luksemburga i Letonije, koje ko zna da li će ikada biti odigrane...

Izvjesno je da neće biti ni utakmica selekcija u junu, a pod znakom pitanja je i Liga nacija, koja je planirana za jesen.

Koliko to narušava reprezentativne planove?

- Umnogome! Svima nam smeta ta neizvjesnost, jer smo kroz grupu na društvenoj mreži u svakodnevnom kontaktu. Svi bez izuzetka živimo za ta reprezentativna okupljanja, gdje je atmosfera nevjerovatna i zaista uživamo u zajedničkom radu i druženju. Kontaktiraju nas i članovi stručnog štaba selekcije, interesuju se za situaciju u kojoj se nalazimo - zaključio je 32-godišnji golman.

Bonus video: