Igrao sam praktično bez treninga, operacija je bila jedina opcija

Crnogorski fudbaler se na svom Cetinju oporavlja nakon operacije trbušnog zida. Za "Vijesti" priča o polusezoni u Partizanu, reprezentaciji, ali i kritikama koje mu je nedavno uputio selektor Ljubiša Tumbaković
2672 pregleda 0 komentar(a)
Marko Janković, Foto: Darko Vojinovic
Marko Janković, Foto: Darko Vojinovic

Iza Marka Jankovića je teška polusezona, obilježile su je povrede, oscilacije u formi i ne baš dobri rezultati Partizana.

Najgore je došlo na kraju 2018. godine kada je crnogorski reprezentativac morao na operaciju kako bi riješio probleme sa trbušnim zidom, koji su ga mučili određeno vrijeme.

Sada slijedi oporavak, potom pripreme za "crno-bijelima", a onda - ko zna. Možda i transfer, dugačak je januar i zimski prelazni rok.

"Operacija je odavno bila potrebna, igrao sam pod injekcijama. To je povreda koja zahtijeva mirovanje, a ja sam igrao sa malo ili nimalo treninga u toku radne sedmice. Pokušao sam da da mirovanjem i vježbama popravim situaciju, ali nisam uspio. Operisan sam u Minhenu i sada predstoji oporavak. Već mi je bolje, za nekoliko dana skidan konce, onda idem korak po korak", rekao je Janković u razgovoru za "Vijesti".

Ako sve bude kako je predviđeno, Janković će opet na teren krajem janaura, što znači da će preskočiti start priprema Partizana.

"Trebalo bi da budem spreman za šest sedmica. Transfer? Vidjećemo, ne vjerujem da bi povreda mogla nešto da poremeti ako me je neko pratio i zadovoljan je onim što je vidio. Operacija koju sam imao nije opasna, mnogo igrača je u posljednje vrijeme prošlo kroz to i uspješno su se vratili na teren", jasan je Janković.

Partizan ne blista, polusezonu je završio sa čak 15 bodova manje od lidera Crvene zvezde. Čak nije ni drugi na tabeli jer “vječite rivale” dijeli niški Radnički.

Evropsku sezonu je završio u posljednjoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope eliminacijom od Bešiktaša.

"Niko nije zadovoljan pozicijom na kojoj se trenutno nalazimo. Prošao sam sve kategorije Partizana i znam šta se u Humskoj traži, da se priznaje samo prvo mjesto. Moramo da se popravimo jer smo i te kako i mi "zaslužni" što smo tu gdje jesmo. Svojim partijama sam djelimično zadovoljan jer kada ne ide klubu, onda je sve drugačije. Imao sam dosta dobrih utakmica, ali uvijek može bolje", dodaje 23-godišnji Cetinjanin.

I crnogorska reprezentacija je u posljednje vrijeme igrala promjenljivo. U Ligi nacija nije imala uspjeh, na kraju je u konkurenciji Srbije, Rumunije i Litvanije makar osigurala opstanak.

"Već je više puta rečeno, ali veliki dio utakmica smo odigrali oslabljeni. To je bitno uticalo na plasman. Da smo u tim mečevima imali Jovetića, Savića..., druga bi priča bila i pitanje je kako bi se Liga nacija završila. Sve ovo nije pokušaj da se pravdamo, već činjenice. Ali, ekipa je bogatija za još jedno iskustvo, valjda smo nešto iz svega naučili".

U martu naredne godine startuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Crnu Goru čekaju dueli sa Engleskom, Češkom, Bugarskom i Kosovom.

"Teško je, sve su ekipe dobre i imaju jedan cilj - da se plasiraju na Evropsko prvenstvo. Mi svakako imamo čemu da se nadamo, ali preduslov je da svi budemo zdravi i spremni. To je u ovom trenutku najvažnije", poručuje bivši fudbaler Olimpijakosa, OFK Beograda i Maribora.

Na pitanje koja ga inostrana liga privlači, odgovorio je:

"Teško je pitanje i iskreno nisam puno razmišljao o tome. Sada samo želim da se što prije oporavim i vratim na teren. Kada dođe vrijeme da se razmišlja o tome, lako ću odlučiti", rekao je Janković, koji je s Partizanom osvojio titulu i dva Kupa.

Nisam se čuo sa Tumbakovićem, dobronamjernu kritiku uvijek prihvatam

Marko Janković je nakon posljednje utakmice Lige nacija protiv Rumunije bio na udaru crnogorskog selektora Ljubiše Tumbakovića.

Promašio je penal kod 0:1, a kasnije je postalo jasno da jedanaesterac nije ni trebalo on da šutira.

"Nije samouvjerenost da nonšalantno izgubiš loptu, pa da primimo gol. Kasnije promašiš penal... To je nedisciplina. On je mlad igrač, a ja obično ovako ne reagujem", rekao je tada Tumbaković. Janković je prihvatio kritiku...

„Selektor ima pravo da se ljuti, a ja nisam neko ko se pravda. Uvijek sam spreman za dobronamjernu kritiku ljudi koji poznaju fudbal, i to je dio napredovanja. U svakom momentu, i kada me hvale i kada kritikuju, znam koliko mogu i koliko vrijedim - rekao je Janković i otkrio da nakon toga nije imao kontakt sa Tumbakovićem:

"Poslije meča sam bio na doping kontroli i te noći se nisam ni sa kim vidio. Nismo se ni čuli", zaključio je Janković.

Bonus video: