Kapa dolje, Majstore!

Životnu scenu napustio je, po mnogima (i po autoru ovih redova), najbolji igrač malog fudbala kojeg je Crna Gora ikada imala.
433 pregleda 10 komentar(a)
Željko Gašić, Foto: Privatna arhiva
Željko Gašić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.01.2016. 17:50h

U utorak 19. januara u Podgorici je, tiho i pomalo zaboravljen, životnu scenu napustio, po mnogima (i po autoru ovih redova), najbolji igrač malog fudbala kojeg je Crna Gora ikada imala.

Na vrhuncu svog fudbalskog umijeća 1980-ih i početkom 1990-ih godina, Željko Gašić je dva puta (Visoko, BiH i Kutina, Hrvatska) proglašavan za najboljeg igrača nezvaničnog prvenstva bivše velike Jugoslavije u malom fudbalu.

Jedinstvenim fudbalskim autoritetom plijenio je na najznačajnijim turnirima i prvenstvima širom bivše domovine, od Kutije šibica u Zagrebu, preko Spensa u Novom Sadu, Hale sportova i Tašmajdana u Beogradu, do Čaira u Nišu i mnogih drugih.

Bio je čudo od igrača, termin “igrač-tim” najbolje ga je opisivao, sposoban da sam, od gola do gola, prođe sve prepreke i zabije gol i protiv najjačih protivnika. Talenat koji je imao niko mu nikada nije mogao poreći, oduzeti ili umanjiti.

Divile su mu se generacije Podgoričana i drugi koji su, kao neki od nas, imali privilegiju sa njim da rastu i igraju ili, jednostavno, da ga gledaju. U Crnoj Gori dominirao je na mnogobrojnim turnirima koji su nekada okupljali hiljade zaljubljenika u loptu u Nikšiću, na Cetinju, u Budvi, Danilovgradu, Podgorici i drugim gradovima. Predvodio je neke od najboljih i najpoznatijih crnogorskih ekipa malog fudbala tog vremena, poput Tehnohemije, Transporta, Restorana Park.

Kratko je igrao i veliki fudbal za ekipu Ribnice.

Iza sebe ostavio je sina i kćer, brata i dvije sestre, brojne prijatelje i poštovaoce njegovog neponovljivog i neprevaziđenog fudbalskog talenta.

Kao što je igrao fudbal, furiozno i nezaustavljivo, tako je i živio. Bio je svoj. I - prebrzo potrošio svoj životni vijek.

Uprkos svemu, ostaće upamćen, za sva vremena. Kapa dolje, Majstore!

Bonus video: