Liga nacija - novi format zbog Njemačke, Crna Gora ostaje u Ligi C

Odlazak Njemačke, kvalitetne i marketinški moćne ekipe, natjerao je čelnike evropskog fudbala da promijene pristup najnovijem takmičenju, koje će tako u drugoj sezoni imati nešto drugačiji sistem - više utakmica i više učesnika u Ligi A
12307 pregleda 1 komentar(a)
Liga nacija
Liga nacija
Ažurirano: 23.09.2019. 13:36h

Na sjednici Izvršnog komiteta UEFA, koja će se sjutra održati u Ljubljani, biće promijenjen sistem takmičenja u Ligi nacija, javljaju njemački mediji.

U Ligi A, u kojoj igraju najbolje selekcije, ubuduće će nastupati 16, a ne 12 timova, kao što je bio slučaj u premijernom izdanju.

Razlog za promjenu je Njemačka.

Jedna od najjačih evropskih reprezentacija ispala je, naime, u Ligu B, jer je u grupi sa Francuskom i Holandijom zauzele posljednje, treće mjesto, pa se preselila u niži rang.

Iz Lige A su ispale i Poljska, Hrvatska i Island, a umjesto njih u elitno društvo ušle Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Švedska i Danska.

Odlazak Njemačke, kvalitetne i marketinški moćne ekipe, natjerao je čelnike evropskog fudbala da promijene pristup najnovijem takmičenju, koje će tako u drugoj sezoni imati nešto drugačiji sistem - više utakmica i više učesnika u Ligi A.

Crnogorska selekcija će, bez obzira na promjene, igrati u Ligi C, kao i prošle godine, kada se bila treća u grupi, iza Srbije i Rumunije, a ispred Litvanije.

Drugo izdanje Lige nacija igra se na jesen naredne godine.

Još se ne zna da li će rezultati u njoj biti važni i na koji način u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Bonus video: