Neodgovorni pojedinci pokrenuli lavinu, protiv Kosova bez publike?

Slučaj rasističkih povika pod Goricom komentarisali su portparol britanske premijerke Tereze Mej i predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin, koji je izjavio da “ne može da vjeruje da takve osobe još postoje”. Cijela Crna Gora plaća zbog nekolicine neodgovornih, needukovanih pojedinaca
15941 pregleda 38 komentar(a)
Momenat kada su se čuli rasistički povici: Sudija Kulbakov pokazuje žuti karton Rouzu nakon starta nad Boljevićem, Foto: Reuters
Momenat kada su se čuli rasistički povici: Sudija Kulbakov pokazuje žuti karton Rouzu nakon starta nad Boljevićem, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2019. 09:56h

Crna Gora bi naredni meč u kvalifikacijama, 7. juna protiv Kosova, mogla da odigra pred praznim tribinama, a gotovo je izvjesno da će Fudbalski savez Crne Gore proći sa novčanom kaznom.

Neodgovorni pojedinci, koji su u finišu meča protiv Engleske kratkotrajnim “majmunskim kricima” vrijeđali beka Totenhema Danija Rouza, pokrenuli su pravu lavinu koja je juče, nakon žestoke kampanje britanskih medija i izjava engleskih fudbalera i selektora, stigla do najvećih instanci Evropske fudbalske unije (UEFA), ali i vlade Velike Britanije.

Oglasio se tako i portparol britanske premijerke Tereze Mej, koji je istakao da su vrijeđanja tamnoputih engleskih fudbalera “odvratna i apsolutno neprihvatljiva”, a rasistističa skandiranja u Podgorici komentarisao je juče i prvi čovjek Evropske fudbalske unije, Aleksandar Čeferin.

Uefa je prethodno pokrenula disciplinski postupak protiv Crne Gore zbog rasističkog ponašanja navijača, na osnovu prijave Fudbalske asocijacije Engleske, potvrđeno je “Vijestima” iz Niona.

Sjednica Disciplinske komisije na kojoj će se vjerovatno donijeti odluka o kazni biće održana 16. maja.

- To je katastrofa - kazao je juče Čeferin na generalnoj skupštini Evropske asocijacije klubova.

- Ne mogu da kažem više, jer je stvar u rukama naše disciplinske komisije, ali ne mogu da vjerujem da takvi ljudi još postoje - kazao je Čeferin.

Iako rasistički povici na stadionu pod Goricom u ponedjeljak veče na meču sa Englezima nisu bili ni horski, ni organizovani, a mnogi koji su prisustovali utakmici nisu ih čak ni čuli, uključujući i delegata Uefe, stvar je procesuirana zahvaljujući Fudbalskoj asocijaciji Engleske, kao i predstavniku organizacije FARE, koja se bori protiv rasizma, ksenofobije i ekstremnog nacionalizma na fudbalskim stadionima.

Iako engleski fudbaleri i mediji tvrde da su se pojedinačni rasistički povici čuli tokom utakmice, čak i na samom početku, da su na meti bili Dani Rouz, Rahim Sterling i Kalum Hadson-Odoi, zasada postoji samo jedan, “dokumentovani dokaz”, odnosno snimak na kojem se čuju povici koji imaju veze sa rasizmom.

U pitanju su krici nekolicine pojedinaca, i to kratkotrajni, upućeni na račun Danija Rouza u trećem minutu sudijske nadoknade, nakon što je engleski fudbaler oštro startovao na Aleksandra Boljevića, a za prekršaj zaradio žuti karton.

Uefa ima nultu toleranciju prema rasizmu, a borba protiv svih oblika rasne, nacionalne i vjerske diskriminacije postavljena je na samom vrhu prioriteta evropske Kuće fudbala. Baš zbog toga, a “zahvaljujući” samo nekolicini neodgovornih, needukovanih pojedinaca, Crna Gora je u evropskim medijima juče predstavljena kao rasistička zemlja, iako je ovo prvi slučaj u minulih 12 godina, otkada je CG samostalna država, da Uefa pokrene postupak protiv FSCG zbog rasizma.

Šta slijedi? U Uefinom članu 14 se navodi:

“Ako se jedan ili više članova fudbalske organizacija ili navijača tog kluba (reprezentacije) uključe u ponašanje koje vrijeđa ljudsko dostojanstvo osobe ili grupe na temelju boje kože, rase, vjere ili etničkog porijekla, odgovorni klub (savez, reprezentacija) kazniće se sa najmanje djelimičnim zatvaranjem stadiona”.

To je prvi stepen, a tek ako se rasizam ponovi, slijedi kompletno zatvaranje stadiona (meč bez publike) i novčana kazna od 50 hiljada švajcarskih franaka.

Sada sve zavisi kako će Uefa posmatrati ovaj slučaj. S obzirom na to da je ovo prvi put da na utakmicama crnogorske reprezentacije ima tragova rasizma, protiv Kosova bi mogla da bude zatvorena samo jedna tribina, ali je pitanje koliko takva kazna ima smisla.

Jer, iz FA Engleske su prijavili rasističke povike iznad njihove klupe, dakle sa zapadne tribine. Zamislite slučaj da protiv Kosova bude zatvorena zapadna, a otvorena sjeverna tribina?

Po pritisku koji su napravili Fudbalska asocijacije Engleske i britanski mediji, može se očekivati da naša reprezentacija ipak prođe sa oštrijom kaznom od “parcijalnog zatvaranja stadiona”.

Na crnogorskim stadionima 12 godina nije bilo rasističkih povika

Fudbalski savez Crne Gore je u minulih 12 godina platio više stotina hiljada eura kazne Uefi zbog navijača, ali ni jedan jedni euro zbog rasizma!

Na utakmicama nacionalnih selekcija Crne Gore, seniorskih i mlađih, a u minulih 12 godina takvih mečeva bilo je na stotine, nije prijavljen nijedan slučaj rasističkog ponašanja navijača ili fudbalera.

Fudbalski savez Crne Gore je član Uefe i Fife od 2007. godine, a rasističko ponašanje na crnogorskim stadionima od tada je zabilježeno samo dva puta, i to na klupskim međunarodnim utakmicama.

U pitanju je prva internacionalna sezona od sticanja nezavisnosti, 2007/08, oba meča odigrana su tog ljeta, 2007, oba na stadionu pod Goricom.

U pitanju su utakmice Zeta - Glazgov Rendžers i Rudar - Omonija sa Kipra. FK Zeta i FK Rudar platili su tada novčane kazne Evropskoj fudbalskoj uniji zbog rasističkih povika sa tribina na račun protivničkih tamnoputih fudbalera.

Sve od tada, dakle punih 12 godina, na fudbalskim utakmicama na crnogorskim stadionima nije bilo ni tragova rasističkog ponašanja navijača ili drugih aktera.

Bonus video: