Nikola Peco Rakojević - tvorac čuda

Eliminacija Slovana u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, sa svojom Sutjeskom, najveći je od svih trenerskih podviga Nikole Rakojevića. A bilo ih je nekoliko...
7877 pregleda 15 komentar(a)
Nikola Rakojević, trener Sutjeske, Foto: Savo Prelević
Nikola Rakojević, trener Sutjeske, Foto: Savo Prelević

Podvig u koji je malo ko vjerovao ostvarila je Sutjeska prije dvije noći, kada je eliminisala Slovan i postala prva crnogorska ekipa koja se plasirala u 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona otkada se pretkola za elitno evropsko takmičenje igraju u ovom formatu.

Vjerovao je, međutim, trener Nikola Rakojević, a to samopouzdanje, ubjeđenje, energiju, uspio je da prenese na fudbalere.

Ekipa koja ima čak 21 inostranog fudbalera, koja je ciljala grupnu fazu Lige šampiona ili Lige Evrope, bila je apsolutni favorit protiv crnogorskog prvaka, ali Nikšićani nisu željeli da prihvate podređenu ulogu.

- Želim samo da izađemo hrabro i da nijednog trenutka ne preuveličamo njihovu formu i ekipu, koja je stvarno dobra - govorio je Rakojević u najavi revanša.

- Lagao bih kada bih rekao da ne očekujem prolaz - nadovezao se na trenerove riječi vezista Branislav Janković na konferenciji pred drugu utakmicu.

Hrabro je Sutjeska ušla i u prvi meč u Bratislavi, bez kompleksa inferiornosti, sa željom da i ona zada udarac igrački mnogo moćnijem timu.

Otvoreno borbu prihvatili su Nikšićani i u revanšu, nisu odustajali ni kada su primili gol, kada su bili na milimetar od eliminacije.

Kada imate takav pristup, takvu vjeru i motiv, onda i nije slučajno, iako i dalje djeluje čudesno, da u oba meča postignete izjednačujući gol u posljednjim sekundama sudijske nadoknade.

Kada se i to desilo, zar je neko sumnjao da ishod penal-ruleta može da bude drugačiji od onog što je bio?

Fudbalerima Sutjeske je, doduše, posao u najavi ovog dvomeča bio značajno olakšan - na klupi su, naime, imali trenera koji je već pravio čuda. I domaća, i međunarodna.

Nikola-Peco Rakojević je trener već 25 godina, vodio je nekada mladu reprezentaciju Jugoslavije, mnogo prvoligaških ekipa u nekadašnoj državi, ali je utisak da je u posljednjih šest sezona dostigao punu zrelost i trenerski vrhunac.

Spisak “stvari” koje je uradio od 2013. godine, vodeći klubove u Crnoj Gori, zaista je impresivan. Ko pamti šta je napravio u Evropi dok je bio na klupi OFK Titograda, tadašnje Mladosti, vjerovatno i nije iznenađen epilogom revanša kraj Bistrice između Sutjeske i Slovana prije dvije noći. I nije iznenađen golovima u foto-finšu...

Prvo Pecovo čudo bila je eliminacija mađarskog Videotona, kao trenera Mladosti, jula 2013 u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Mađari su bili aspolutni favoriti protiv tima koji je tada nije bio ni među najboljima u Crnoj Gori. Uspjela je Rakojevićeva ekipa da postigne gol u gostima u prvom meču (2:1 za Videoton), a da u revanšu doslovno šokira rivala golom Ivana Kneževića iz penala u 90. minutu, za 1:0.

Drugo čudo dogodilo se istog ljeta, dvije sedmice kasnije. U drugom kolu kvalifikacija za LE Mladost je putovala u Slovačku, a ekipa Senice bila je Rakojevićev “Slovan prije Slovana”. Nakon 2:2 u prvom meču pod Goricom, Podgoričani su u gostima pobijedili 1:0 golom Bojana Kaljevića u 38. minutu. I išli su u treće kolo kvalifikacija za LE, igrali nezaboravne mečeve protiv Sevilje, te sezone pobjednika Lige Evrope.

Rakojević je otišao iz Mladosti, ali se uskoro vratio i 2015. napravio još jedno evropsko čudo. U 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope sadašnji OFK Titograd eliminisao je finansijski i igrački neuporedivno moćniji Nefči iz Azerbejdžana. I opet gol u 90. minutu - nakon 2:2 u gostima u prvom meču, pogodak za 1:1 i prolaz pod Goricom u sam smiraj meča postigao je Ivan Vuković. Mladost je u 2. kolu igrala sa Kukešijem, slavila je u Albaniji sa 1:0, činilo se da je na korak od još jednog podviga, ali je poražena kod kuće sa 4:1.

Rakojević se potom “okrenuo” uspjesima na domaćoj sceni. U maju 2016. osvojio je prvi trofej, postao je prvak Crne Gore sa OFK Titogradom (ekipa se i dalje zvala Mladost).

U martu 2017. vratio se u svoju Sutjesku i nakon samo tri mjeseca osvojio Kup - prvi pehar sa klubom u kojem je proveo cijelu igračku, započeo i trenersku karijeru.

Bio je to uvod u totalnu dominaciju Rakojevićeve Sutjeske na domaćoj sceni, dvije vezane titule, prva sa rekordnom prednošću u odnosu na drugoplasiranu Budućnost (22 boda), a druga sa takođe impozantnih plus devet.

Trener koji je u tom periodu dva puta biran za najboljeg u Crnoj Gori, u anketi FSCG, napokon je prije dvije noći uradio, ono što mu je valjda jedino nedostajalo - da sa svojom Sutjeskom ostavi evropski trag.

Eliminacija Slovana u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona je najveći od svih podviga Nikole Rakojevića.

Bonus video: