Nikšićanin na golu Spartaka: Penal mu je bio prva seniorska odbrana

Crnogorski golman Mišo Dubljanić na nevjerovatan način se izborio za status prvog golmana Spartaka
6340 pregleda 1 komentar(a)
Mišo Dubljanić, Foto: Privatna arhiva
Mišo Dubljanić, Foto: Privatna arhiva

Najbolji strijelac Napretka Igor Ivanović spremao se da izvede penal, a crnogorski 19-godišnji golman je čekao na izmjenu zbog crvenog kartona golmana subotičkog Spartaka. Prva seniorska parada završila se pogođenom stranom i odbranom 203 centimetra visokog Nikšićanina Miša Dubljanića u 61. minutu utakmice igrane 3. novembra.

Spartak je izdržao sa igračem manje, slavio u Kruševcu 1:0, a Nikšićanin izborio status prvog golmana.

- To je bio debi iz snova! Ne samo da sam njihovom ključnom igraču pogodio da će šutirati u desnu stranu, i odbranio, a potom sam sačuvao mrežu iako je bilo pakleno teško uz buku njihovih navijača koji su ih nosili naprijed. Nikada neću zaboraviti tu utakmicu - seniorski debi nakon što sam u pola godine u Spartaku bio treći, pa drugi golman - priča za “Vijesti” Dubljanić.

Od tog momenta je “zacementirao” mjesto prvog golmana, a Spartak je serijom dobrih rezultata jesenji dio završio u grupi plej-ofa Super lige Srbije.

- Prezadovoljan sam uslovima u klubu, jer Spartak pruža mogućnosti mladim igračima da napreduju i odskočna im je daska za dalju karijeru. Uprava je istrpila loš start, jer mladim igračima je falilo iskustva da izdrže pritisak prvoligaškog nadmetanja. Sve je, međutim, došlo na svoje i osim u duelima sa Partizanom i Zvezdom, ravnopravan smo rival ostalim ekipama u ligi. Probali smo da pariramo i najjačim ekipama Srbije, ofanzivno krenuli na Partizan i to skupo platili, dok smo protiv Zvezde probali da igramo defanzivno i iz kontre ih kaznimo. Uspjeli smo da prvi damo gol, a onda i propustili neke šanse, ali nismo bili u stanju da ispratimo njihov žestok tempo.

203 centimetra visok je crnogorski golman Mišo Dubljanić. Iako visinom i stilom podsjeća na sjajnog belgijskog golmana Tiba Kurtou, mladi Nikšićanin ne krije da je golmanski poziv izabrao oduševljavajući se nastupima i odbranama Đanluiđija Bufona.

Dubljanićev put do troipogodišnjeg ugovora sa Spartakom vodio je od omladinaca Sutjeske, preko mladog tima Čeških Budejovica.

- Zapazili su me 2017, kada sam branio u omladinskoj Ligi šampiona za Sutjesku. Bio sam godinu u Češkoj, i bili su iznenađeni kada je Spartak iz kvalifikacija za Ligu Evrope eliminisao Spartu. Ja sam dolaskom u Suboticu uvidio da se u Spartaku sjajno radi, ekipu vodi otac reprezentativca Srbije Mijata Gaćinovića, Vladimir, a imao sam sreću da se i u Sutjesci sjajno radi sa golmanima. Uz nevjerovatno dobre uslove tako je bilo i u Budejovicama. U Spartaku me je dočekao i Stefan Denković, kojeg znam još dok je bio napadač Sutjeske, i pomogao mi je da se prilagodim, mada je atmosfera u ekipi sjajna.

Dubljanić nema iskustva sa crnogorskom prvoligaškom scenom, ali ni sa nastupima za reprezentativne selekcije.

- Bio sam dva puta na klupi omladinske selekcije kada je protiv Srbije Aleksandar MIljenović vodio ekipu. Sada znam da se prate i moji nastupi i čekam šansu da debitujem za mladu selekciju. Iskustvo tog rada u omladicima je potpuno drugačije, i pamtim ga kao lijep, i profesionalan rad, ali i drugačiju pripremu nego u klubovima - zaključio je Dubljanić.

Bonus video: