Željko Petrović o Ajaksovom čudu: Probudio se "lav" nakon nekoliko godina sna

Holanđani su napravili bum, jer i u godinama velike krize nisu odustajali od svog stila, kaže za “Vijesti” Željko Petrović, komentarišući veliki uspjeh Ajaksa
2753 pregleda 2 komentar(a)
Dušan Tadić, David Neres i Matijs de Liht slave veliku pobjedu protiv Juventusa, Foto: ALBERTO LINGRIA/Reuters
Dušan Tadić, David Neres i Matijs de Liht slave veliku pobjedu protiv Juventusa, Foto: ALBERTO LINGRIA/Reuters
Ažurirano: 18.04.2019. 08:49h

I kada su bili u velikoj krizi, kada reprezentacije nije bilo na dva velika takmičenja u nizu, Holanđani nisu odustajali od svog koncepta i filozofije fudbala, što im se sada vraća na pravi način, kaže za “Vijesti” Željko Petrović, nekadašnji jugoslovenski reprezentativac, sada pomoćni trener Utrehta, izdanak holandske trenerske škole.

Ajaks je prije dvije noći priredio novu senzaciju tektonskih razmjera, nakon Real Madrida eliminisao je i Juventus, plasirao se u polufinale Lige šampiona i podsjetio na doba fudbalske romantike kada novac nije bio odlučujući faktor u fudbalu.

Po Petroviću, Ajaksovo čudo neodvojivo je od holandske reprezentativne fudbalske priče.

Sve je počelo prije tri godine, kada je nacija koja je svijetu podarila Johana Krojfa i cijele generacije veličanstvenih fudbalera, bila na samom dnu, i klupskom i reprezentativnom...

- Kada je bilo najteže, Holanđani nisu odustajali od svog stila. Znali su da je ulaganje u mlade, da je “proizvodnja” igrača, jedini način kojim mogu da ostanu konkurentni, jer novcem ne mogu da se nose sa najvećim engleskim, španskim, italijanskim klubovima - priča Petrović i objašnjava slikovito:

- Kao da se probudio onaj lav koji stoji u logotipu Fudbalskog saveza Holandije, nakon što je prespavao nekoliko godina.

Ronald Kuman je 2018. imenovan za selektora Holandije, ali je proces počeo mnogo ranije...

- Proces se nije ni zaustavljao, trebalo je samo istrpjeti godine krize. Kuman je u reprezentaciji selektirao novu generaciju, koju je prije njega počeo da okuplja Dik Advokat. Da ti fudbaleri imaju mnogo talenta vidjelo se i prije dvije godine, kada je Ajaks igrao finale Lige Evrope, što je takođe bio veliki uspjeh. Priča se nastavila u Ligi nacija, gdje je reprezentacija Holandije bila ispred Francuske i Njemačke, a sve je ponovo zaokružio Ajaks, plasmanom u polufinale Lige šampiona, što je senzacija kakvu je malo ko očekivao - dodaje Petrović.

Bilo je i ulaganja, nije sve napravljeno sa “nula eura”...

- Nakon dugo, dugo vremena u Ajaksu su odlučili da nešto i investiraju - platili su za Tadića Sautemptonu, platili su za Blinda Mančester junajtedu. Bile su to, međutim, planske investicije - sa dvojicom nešto iskusnijih, u Ajaksu su ubrzali proces razvoja mladih fudbalera.

Tadić i Blind, takođe, nisu odabrani “slučajno”...

- Tadić je doveden jer se mislilo da će Ziješ da bude prodan, koliko se sjećam bio je blizu prelaska u Romu... Igrom slučaja je ostao, a došao je i Tadić, sa njima dvojicom trener Ten Hag je dobio opciju više nego što je planirao. Onda je protiv Bajerna probao sa Tadićem u špicu, a sa Zijašom na lijevom krilu, što se pokazalo kao pun pogodak i više to nije mijenjao u Ligi šampiona.

Ten Hag zna Tadića odavno...

- On ga je trenirao u Tventeu, zna kakav je igrač, zna kakav je profesionalac. Tadiću se prije svega vratilo za sve što je uradio u karijeri, toliko odricanja, toliko ulaganja u sebe, toliko profesionalizma... U tom segmentu bih ga uporedio čak i sa Ronaldom, koliko je predan fudbalu. Ten Hag je, naravno, sve to znao, i nije se kockao - uprava kluba mu je omogućila da plati 17 miliona za nekog igrača, i on je odabrao Tadića - dodao je Petrović.

Cijela ekipa Ajaksa igra fudbal - od štopera, preko bekova...

- Ono što me posebno impresioniralo, bili su hrabri. Da su kojim slučajem ispali, mnogi bi rekli ‘kako su Holanđani naivni’, ali njih nije briga je li naivno, važno je samo da je atraktivno, da je za publiku... Pa i ako nekad dobiju ‘po nosu’, oni ne odustaju od svog stila.

Igrači Juventusa kao da su bili šokirani...

- Juventus nije navikao da ih neko napadne, još na njhovom terenu, navikli su u Seriji A da im se protivnici povlače - ističe Petrović.

Ajaks će na ljeto rasprodati veći dio tima, i opet će krenuti proces...

- Neres već vrijedi 45 miliona eura, Ziješ takođe, De Jong je već prodat Barseloni za 80 miliona, De Liht će vjerovatno njegovim stopama, po sličnoj cijeni, tu je i Van de Bek... I zato će Ajaks naredne sezone teško ponoviti ovakav rezultat, proces kreće iz početka, ali za nekoliko godina, zašto da ne?

Liga šampiona jopš traje, slijedi polufinale, a Ajaks je već šampion - na svoj način...

- Stadion Ajaksa je toliko pun, ni skauti više ne mogu da dođu do karte, a za njih je uvijek mora da bude mjesta. To dovoljno govori - zaključuje Petrović.

Bonus video: