Savićević: Inter je u prednosti, ali derbi je derbi

Milanova legenda i aktuelni predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević teška srca prednost daje Interu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2011. 17:53h

Nakon šestogodišnje pauze, isto toliko sezona u kojima su glavni rivali Intera uglavnom bili Roma ili Juventus, milanski derbi ponovo će odlučivati o tituli.

Na rasprodatom "San Siru", sjutra veče u 20.45, Milanezi će probati da stanu na put dugogodišnjoj vladavini gradskog rivala u Seriji A, dok će Inter pokušati da nastavi dominaciju koja je prošle sezone prevazišla okvire italijanskog fudbala.

Milanova legenda i aktuelni predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević teška srca prednost daje Interu.

"Derbi dolazi u nezgodno vrijeme za Milan, Ibrahimović je suspendovan, a dosta fudbalera je ili povrijeđeno ili se tek oporavilo od povreda. Inter je u velikom naletu nakon što je eliminisao Bajern u Ligi šampiona i definitivno je u boljoj formi. Milanu bi sigurno odgovarao neriješen rezultat", kaže Savićević za "Vijesti".

Ipak, bolja forma jednog tima ne mora da bude presudna pred ovakve mečeve, smatra nekadašnja desetka najvećeg italijanskog kluba.

"Igrao sam dosta derbija i vrlo često neki parametri za koje se mislilo da mogu da budu odlučujući, nisu imali nikakvog značaja. Nikad se ne zna kako će krenuti utakmica, to niko ne može da predvidi", ističe Savićević.

Osam kola prije kraja Serije A, Milan ima dva bodve više od Intera, iako je ta prednost ne tako davno dostizala i svih devet bodova. Trka između dva milanska kluba dobija dimenziju više ako se zna da ishod gradskog derbija čeka Napoli, koji sjedi na trećem mjestu sa tri boda manje od Milana, a samo jednim od Intera.

"Moguće je da derbi neće odlučiti prvenstvo, osim u slučaju da Milan pobijedi. Ako se to desi, Milan će imati pet bodova više i veliku psihološku prednost, plus će moći isključivo da se posveti Seriji A, za razliku od Intera koji igra Ligu šampiona. Ali, ako pobijedi Inter, ili ako bude neriješeno, vodiće se grčevita borba do kraja", kaže Savićević i ističe da je najveća prednost Intera napadački trougao Snajder-Eto-Pacini.

Milan će igrati bez suspendovanog Zlatana Ibrahimovića, što je po Savićeviću detalj koji bi mogao da bude presudan.

"Ibrahimović je samom pojavom na terenu, a ne samo golovima ili asistencijama, izuzetno značajan za Milan, isto kao što je bio značajan za Inter prije dvije godine. Očito da mu izuzetno leži italijanski fudbal. Nije samo on problem za Milan, bilo je i puno povreda, Pirlo je dugo bio van terena, takođe i Gatuzo, Boateng...", kaže Savićević.

Milan je formalni domaćin i imaće više navijača od Intera, ali Savićević smatra da to neće biti od velikog značaja. Baš kao ni činjenica što je trener aktuelni trener Intera - nekadašnja zvijezda Milana.

"Leonardo je i igrao i bio trener Milana, vjerovatno dobro poznaje sve fudbalere, ali mislim da to neće biti presudno. Derbiji su čudni, nema tu prevelike logike".

Savićević nije siguran da je Milan baš ove sezone spreman da prekine dominaciju gradskog rivala.

"Iskreno, mislio sam da Inter neće moći da stigne Milan kada je razlika bila deset bodova. Ali, to se desilo i sada je sve otvoreno. Milan je napravio novi tim i još mu je potrebno nekoliko novih fudbalera, prije svega na bočnim pozicijama", zaključuje Savićević.

Kako su Dejo i Leonardo nokautirali Ronaldov Inter

Od desetak milanskih derbija koje je odigrao, Savićević posebno pamti dva:

"Na jesen 1997. godine u Kupu pobijedili smo 5:0, dao sam jedan gol. Posebno pamtim i jedan derbi sezonu ranije, kada sam dao gol Paljuki. Bilo je 1:1", kaže Savićević.

Pomenuti derbi iz jeseni 1997. godine obilježili su Savićević i - Leonardo, aktuelni trener Intera. Savićević je postigao jedan i asistirao kod kod drugog gola, dok je Leonardo pružio sjajnu partiju, iako se nije upisao u strijelce. Osim Savićevića, golove su postigli Albertini iz penala, Mauricio Ganc i Nilsen, dok je Koloneze dao autogol.

Za Milan su još igrali Barezi, Maldini, Boban i Desai, a za Inter Ronaldo, Zaneti, Đorkaef, Zamorano...

Bonus video: