Siti pred suspenzijom iz Lige šampiona zbog nelegalnog poslovanja?

Navodno, investicioni fond, preko kojeg je Šeik Mansur kupio klub, godinama je ulagao u Siti, bez ugovora ili sa ugovorima o sponzorstvu, koji su daleko iznad tržišnih vrijednosti, što nije dozvoljeno pravilima UEFA
3065 pregleda 0 komentar(a)
Da li su slavili uzalud: Fudbaleri Mančester sitija sa šampionskim peharom, Foto: Reuters
Da li su slavili uzalud: Fudbaleri Mančester sitija sa šampionskim peharom, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2019. 21:49h

Mančester siti bi mogao da bude izbačen iz Lige šampiona naredne sezone, piše "Njujork tajms".

UEFA nekoliko mjeseci istražuje poslovanje šampiona Engleske, a finansijska komisija evropske kuće fudbala analizira račune i ugovore kluba, koji se odavno nalazi pod sumnjom da sredstva dobija kršeći pravila finansijskog fer-pleja.

Istovremeno, i nezavisna komisija koju je angažovala UEFA, a na čijem se čelu nalazi bivši premijer Belgije Iv Leterm, radi isti posao.

Ukoliko se nalazi obje komisije poklope, Siti bi mogao da bude suspendovan iz evropskih takmičenja u sezoni 2019/20.

Navodno, investicioni fond, preko kojeg je Šeik Mansur kupio klub, godinama je ulagao u Siti, bez ugovora ili sa ugovorima o sponzorstvu, koji su daleko iznad tržišnih vrijednosti, što nije dozvoljeno pravilima UEFA.

Sa druge strane, postoje sumnje da se i ugovori sa sponzorima ne poštuju, što je pokazao mail, koji je objavio "Der Spiegel", u okviru afere "Football leaks", a u kome se vidi da je kompanija "Etihad Airways", glavni sponzor kluba, umjesto 59 miliona eura, uplatila svega osam miliona, te da je ostatak stigao ilegalnim putem.

"Njujork tajms" tvrdi da postoje velike šanse da UEFA suspenduje Siti i zbog toga što mu je jednom progledala kroz prste, tako što ga je prije pet godina kaznila novčano u iznosu od 49 miliona funti, zbog kršenja finansijskog fer-pleja.

List najavljuje i da bi odluka mogla da bude donijeta do kraja sedmice...

Bonus video: