Sjutra žrijeb za Ligu nacija: Koga će izvući Crna Gora?

Mogući rivali su Mađarska, Rumunija, Škotska ili Slovenija iz prvog, Grčka, Srbija, Albanija ili Norveška iz drugog, kao i Kipar, Estonija ili Litvanija iz četvrtog šešira.
52 pregleda 4 komentar(a)
Liga nacija, Foto: Uefa.com
Liga nacija, Foto: Uefa.com
Ažurirano: 23.01.2018. 09:38h

Žrijeb za Ligu nacija, novoformirano Uefino takmičenje, obaviće se sjutra u podne u Lozani.

Rivale u grupi saznaće i reprezentacija Crne Gore.

Izabranici Ljubiše Tumbakovića su još u oktobru raspoređeni u Ligu C: treću od četiri kategorije po kojima su svrstane sve evropske reprezentacije na osnovu koeficijenta na listi Uefe.

U Ligi C biće izvučene četiri grupe - tri sa četiri, i jedna sa tri reprezentacije.

Crna Gora je svrtstana u treći šešir, zajedno sa Izraelom, Bugarskom i Finskom. Sa njima, dakle, neće moći da se sastane.

Potencijalni rivali su Mađarska, Rumunija, Škotska ili Slovenija iz prvog, Grčka, Srbija, Albanija ili Norveška iz drugog, kao i Kipar, Estonija ili Litvanija iz četvrtog šešira.

Moguća je, dakle, "regionalna" grupa sa Slovenijom i Srbijom, moguća je i nešto lakša sa Mađarskom, Albanijom i Litvanijom...

Uefa je osmislila Ligu nacija kao takmičenje koje će zamijeniti ne previše interesantne prijateljske utakmice nacionalnih selekcija. Liga nacija će imati takmičarski efekat, tako što će četiri reprezentacije (po jedna iz Lige A, Lige B, Lige C i Lige D) ostvariti iz nje direktan plasman na Evropsko prvenstvo.

Ako Crna Gora bude prva u svojoj grupi plasiraće se u plej-of za plasman na Evropsko prvenstvo. U plej-ofu bi igrala sa pobjednicima preostale tri grupe u Ligi C.

Takođe, u slučaju da bude prva u grupi, Crna Gora bi u narednom izdanju Lige nacija prešla u Ligu B, kao što bi se i vratila u Ligu D ukoliko osvoji posljednje mjesto.

Prvo kolo Lige nacija igraće se od 6. do 8. septembra ove godine, a grupna faza će biti završena mečevima šestog kola, koje je na programu od 18. do 20. novembra iste godine. Dakle, Crna Gora će igrati sa svim rivalima iz grupe i kući i na strani.

Odrđeni su šeširi i u ostale tri lige.

Liga A

Šešir 1: Njemačka, Portugal, Belgija, Španija

Šešir 2: Francuska, Engleska, Švajcarska, Italija

Šešir 3: Poljska, Island, Hrvatska, Holandija

Liga B

Šešir 1: Austrija, Vels, Rusija, Slovačka

Šešir 2: Švedska, Ukrajina, Republika Irska, BiH

Šešir 3: Sjeverna Irska, Danska, Češka, Turska

Liga D

Šešir 1: Azerbejdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija

Šešir 2: Jermenija, Letonija, Farska Ostrva, Luksemburg

Šešir 3: Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta

Šešir 4: Andora, Kosovo, San Marino, Gruzija

Bonus video: