„Slučaj rasizam”: Neravnopravna borba Engleske i Crne Gore

Crna Gora vodi apsolutno neravnopravnu borbu u pokušaju da stvari koje su se dogodile u Podgorici predstavi onakvim kakve jesu. Glas iz Crne Gore, sa koje god adrese da dođe, pa i sa najveće moguće, neće se, nažalost, čuti, dok će svijetom odjekivati osude Klopa, Gvardiole, Sterlinga, Kejna...
4412 pregleda 8 komentar(a)
Sa utakmice Crna Gora - Engleska, Foto: Reuters
Sa utakmice Crna Gora - Engleska, Foto: Reuters

Priča o incidentu na utakmici Crna Gora - Engleska ne prestaje, kampanja se nastavlja.

Dan uoči nastavka Premijer lige, na redovnim pres konferencijama, tema je bio - rasizam u Podgorici. Sagovornici - najveća imena svjetskog fudbala, koja, pritom, nisu Englezi.

Juče su o dešavanjima u Podgorici pričali, između ostalih, Pep Gvardiola, Maurisio Poketino, Jirgen Klop i Mauricio Sari.

Njihov glas i stav je u fudbalskim, i ne samo fudbalskim okvirima, izuzetno jak i moćan. I daleko se čuje. I formira mišljenje drugih...

I nevažno je da li su majmunski krici trajali dvije, tri ili deset sekundi.

Nije ni važno, a i nigdje se ne pominje, da je tamnopute engleske igrače vrijeđalo nekoliko idiota, ili neodgovornih pojedinaca.

Još manje je važno što to tek treba da se dokaže, a i “zaboravlja” se da je Rahim Sterling u prvoj rečenici izjave za engleske medije nakon meča, rekao:

- Ja to nisam čuo, ali Deni (Rouz) mi je rekao...

Crna Gora je označena. I potpuno nemoćna da se odbrani.

Nijedan engleski medij nije ni prenio saopštenje FSCG povodom incidenta, ali jeste izjavu Ljubiše Tumbakovića da nije čuo rasističke povike.

Samo je “Skaj sports” u svom on-lajn izdanju objavio stav ministra sporta Nikole Janovića.

Svi su, naravno, prenijeli stavove Tereze Mej i Aleksandra Čeferina.

Izjava legende Džona Barnsa, koji je pozvao Englesku da riješi problem kod kuće, pa onda da se bavi problemima na strani, bila je samo kap u moru opšteg mišljenja i zgražavanja zbog dešavanja u Podgorici.

Rasizam je neprihvatljiv, za osudu je, osobe koje su vrijeđale Engleze zaslužuju najveće moguće kazne, kao što su ih zaslužili i oni koji su prije šest godina pljuvali tamnoputog Ešlija Kola, ili se potukli na tribinama.

Ali, što je mnogo, mnogo je...

Kraće je u engleskoj javnosti trajala priča o brutalnom vrijeđanju tog istog Sterlinga na meču Čelsi - Mančester siti, nego o incidentima u Podgorici.

Crna Gora vodi apsolutno neravnopravnu borbu u pokušaju da stvari, ovoga puta, zaista predstavi onakvim kakve jesu.

Glas iz Crne Gore, sa koje god adrese da dođe, pa i sa najveće moguće, neće se, nažalost, čuti, dok će svijetom odjekivati osude Sterlinga, Kejna, Klopa, Gvardiole...

Bonus video: