Specijalno za „Vijesti” - Cican Stanković, golman Salcburga: Želimo pobjedu i prolaz protiv najbolje ekipe na svijetu

"Ovo je najveća utakmica u istoriji kluba. Stadion je rasprodat, kao i na svakom meču, ali je potražnja za ulaznicama sada tri puta veća od kapaciteta"
8728 pregleda 0 komentar(a)
„Najveća utakmica u istoriji kluba”: Cican Stanković, Foto: Ahh
„Najveća utakmica u istoriji kluba”: Cican Stanković, Foto: Ahh

Prokletstvo je trajalo 14 godina - toliko je trebalo austrijskom Salcburgu, od kada je 2005. klub iz Mocartovog grada preuzela moćna korporacija „Red Bul”, da se plasira u grupnu fazu u Ligu šampiona.

Makabi Haifa, Hapoel Tel Aviv, Dudelanž, Dinamo Zagreb, Rijeka, Crvena zvezda... - sve volšebna ispadanja u kvalifikacijama za elitu, sve dok se Uefin sistem kvalifikacija nije napokon „smilovao” prema nekadašnjem polufinalisti Lige Evrope, koji se prošlog ljeta direktno plasirao u evropsku elitu.

A u prvom nastupu u eliti, istorijska šansa za Austrijance, istorijska noć - na „Red Bul arenu” sjutra dolazi prvak Evrope Liverpul, koji će biti eliminisan u slučaju da doživi poraz.

Domaćin sanja pobjedu i plasman u osminu finala Lige šampiona protiv jednog od najvećih klubova u Evropi, a atmosferu uoči velike utakmice i očekivanja iz tabora austrijskog šampiona za „Vijesti” dočarava prvi golman Salcburga, odnedavno i reprezentacije Austrije - Cican Stanković.

- Ovo je najveća utakmica u istoriji kluba. Stadion je rasprodat, kao i na svakom meču, ali je potražnja za ulaznicama sada tri puta veća od kapaciteta. Da imamo stadion od 100 hiljada mjesta, bio bi ispunjen. Jedva čekamo da počne utakmica, rasterećeni smo jer smo već ispunili cilj - treće mjesto i nastavak takmičenja u Evropi, ali vjerujemo da možemo da napravimo korak više. Optimisti smo.

Optimisti ste, iako Liverpul djeluje moćno?

- Igramo protiv najbolje ekipe na svijetu. Zašto je najbolja? Jer ima najboljeg golmana na svijetu (Alison), najboljeg defanzivca na svijetu (Van Dajk), najbolji napad na svijetu (Salah, Mane, Firmino) i najboljeg trenera na svijetu (Klop). To je moje mišljenje. Liverpul je osvojio Ligu šampiona, ove sezone je u Premijer ligi ispustio samo dva boda u 16 kola, što je fascinantno. Uprkos svemu tome, vjerujemo da možemo da ostvarimo pobjedu. I u Liverpulu smo pokazali da možemo da igramo sa njima, gubili smo 3:0, za samo 20 minuta smo izjednačili na 3:3, na kraju ipak izgubili 4:3.

Čini se da napad Liverpula izgleda posebno ubitačno...

- Salah, Mane i Firmino čine najbolji napadački trio na svijetu. Svi su fantastični individualno, ali njihova saradnja je ono što ih čini jedinstvenim, ponekad i nezaustavljivim. Izuzetno su brzi i dobri pred golom. Gledao sam Liverpulov napad i protiv Evertona i na ostalim mečevima - impresivni su, ali opet kažem da moj tim ima šansu i da može da pobijedi.

Ima li Salcburg neke prednosti?

- Imamo mladu i talentovanu ekipu, koja se ne plaši nikoga. Igramo napadački, na gol više tako će biti i protiv Liverpula. Sigurno se nećemo braniti. Teško je reći da Liverpul ima bilo kakve slabosti - ako ih ima, pokušaćemo da ih iskoristimo, ali ne mogu o njima da pričam prije utakmice. Način na koji smo odigrali prvi meč daje nam optimizam i samopouzdanje. Takođe, iako Liverpul igra sjajno u Premijer ligi, nema baš pozitivan bilans na gostujućim mečevima u Ligi šampiona. Od posljednjih devet mečeva na strani, izgubio je pet - dva puta od Napolija, od Crvene zvezde, Pari Sen Žermena i Barselone. I to nam daje dodatnu vjeru da možemo da pobijedimo i napravimo istorijski rezultat.

Liverpul nije kompletan, nedostaje Fabinjo?

- Napravio nam je mnogo problema u prvom meču. On nije najveća zvijezda tima, ali je jedan od najznačajnijih fudbalera. Možda i ključni u veznom redu, za ovakvu igru Liverpula - drži i defanzivni i ofanzivni balans ekipe. Pomoći će nam to što ne igra, ali Liverpul ima puno dobrih fudbalera.

I Salcburg ima svoje adute, Evropa već neko vrijeme bruji o 19-godišnjem, supertalentovanom norveškom napadaču Erlingu Halandu, koji je dao 28 golova na 21 meču ove sezone?

- Haland je veliki potencijal, izuzetno neugodan za čuvanje. Salcburg odavno nije imao tako talentovanog fudbalera, posebno u tako mladim godinama. Ako se bude razvijao na pravi način, ako bude miran u glavi, može da igra na top nivou, u top evropskom klubu. Mislim da ga njegova visina i stil igre preporučuju za englesku Premijer ligu.

Salcburg je, dakle, na nogama pred Liverpul...

- Mnogo mi znači ova utakmica i svima nama u klubu. Jedva čekam da počne. Nakon dugo vremena tim je izborio plasman u Ligu šampiona, a sada smo došli u situaciju da igramo za prolaz u nokaut fazu, protiv prvaka Evrope pred našim navijačima. O tome smo mogli da sanjamo. Radujemo se utakmici i vjerujemo da možemo da napravimo iznenađenje.

Ne bih da idem u neku od liga petice, a da se borim za sredinu tabele

Već četiri sezone 27-godišnji Stanković je član Red Bul Salcburga, u koji je došao iz Grodiga, člana regionalne austrijske lige.

Ne razmišlja mnogo o promjeni sredine...

- Jako sam zadovoljan u Salcburgu, a ako odem - to će biti samo top klub koji se bori za titulu. Ne privlači me odlazak u neku ekipu iz najjačih liga koja je u sredini tabele, ili se bori za opstanak. Salcburg se bori za trofeje svake sezone, igra Ligu šampiona ili Ligu Evrope, a to sasvim zadovoljava moja ambicije - kaže Stanković.

Ako ipak ode, ima ligu koja je njegov favorit...

- Branim u Austriji i najbliža mi je njemačka Bundesliga. Isti je jezik i ne bih imao tu barijeru, za razliku od Italije ili Španije, gdje bi mi vjerovatno trebalo vremena da se prilagodim.

Austrija prije BiH: Jedva čekam Evropsko prvenstvo

Cican Stanković je rođen u Bosni Hercegovini, u Bijeljini, ali je kao petogodišnjak odselio u Austriju.

Branio je u mlađim selekcijama austijske reprezentacije, a u nedavno završenim kvalifikacijama stao je i na gol seniorske selekcije - igrao je u četiri meča, protiv Poljske, Slovenije, Izraela i Letonije. Svaki po 90 minuta, primio je samo jedan gol...

- Povrijedio sam se protiv Napolija u Ligi šampiona u oktobru i to me je malo izbacilo iz ritma, pauzirao sam, ali sam se oporavio. Prije povrede sam bio prvi golman reprezentacije, vjerujem da ću se nakon oporavka vratiti na gol Austrije. Dolazi Evropsko prvenstvo i ta perspektiva izgleda sjajno. Nadam se da ću braniti i da će me poslužiti zdravlje - kaže Stanković

Bonus video: