Stevan Jovetić, svjetska klasa: Pojačanje za Monako, nada za Crnu Goru

Od kada se vratio na teren, njegov tim je ušao u seriju i neporažen je pet kola. Jednu od tri pobjede, potpisao je Jovetić jedinim golom u duelu sa Anžeom
14686 pregleda 6 komentar(a)
Stevan Jovetić
Stevan Jovetić

Prvi put od kada je krajem avgusta 2017. godine došao u Monako, nekoliko dana prije nego što je Kilijan Mbape potpisao za PSŽ, Stevan Jovetić je vezao više od pet mečeva zaredom na terenu.

To je podatak koji može da ima dva značenja. Prvi - da je 30-godišnji napadač, napokon, potpuno spreman. Drugi - da je za dvije i po sezone u Monte Karlu imao toliko problema sa povredama da nije ni imao mogućnost da na pravi način pokaže koliko vrijedi.

Povreda tetive, pa koljena, na kraju i kidanje ligamenata - prava je tragedija da je igrač takvog profilla, talenta i potencijala bio toliko dugo i često van terena.

Jovetić, kada je spreman i zdrav, bez ikakve sumnje je - svjetska klasa. Pokazivao je to kao tinejdžer u Partizanu, zatim u Fiorentini, a da su njegovi kvaliteti vanserijski potvrđeno je i transferom u Mančester siti za 30 miliona eura, sada već davne 2013. godine.

I sedam godina kasnije 30 miliona eura je respektabilna suma u transfer-poslovima. Tog ljeta veće transfere od Jovetićevog imalo je samo devet igrača - Bejl, Nejmar, Falkao, Ozil, Fernandinjo, Iguain, Markinjoš, Iljaramendi i Felaini.

Međutim, od ulaska u profesionalne vode, a posebno nakon odlaska iz Partizana, Jovetićeva karijera je bila mnogo puta usporavana sa preko 20 povreda!

Ali, kad god je imao šansu, pokazivao je da je igrač koji čini fudbal ljepšim i koji je sposoban da pravi razliku.

Tako je i sada u Monaku.

Od kada se vratio na teren, njegov tim je ušao u seriju i neporažen je pet kola. Jednu od tri pobjede, potpisao je Jovetić jedinim golom u duelu sa Anžeom.

Sinoć je protiv Remsa ušao u 65. minutu, nedostajalo mu je malo sreće - dva puta je pogodio okvir gola, ostalo je 1:1 - ali je njegovim ulaskom u igru, Monako dobio jaku opciju u napadu i igrača, koji je, ponovo, okrenuo tok meča.

Zato je za Monako i trenera Roberta Morena od neprocjenjive važnosti da Jovetić bude spreman do kraja sezone, jer sa njim u timu, "kneževi" mogu i do Evrope.

Bez njega šanse su mnogo manje.

Od neprocjenjive važnosti je, naravno, i njegovo prisustvo u reprezentaciji Crne Gore, za koju nije igrao još od oktobra 2018. godine.

Krajem mjeseca su prijateljski mečevi sa Luksemburgom i Estonijom, i to je šansa za njegov povratak u rodni grad.

Ali, jesen i novi mečevi u Ligi nacija, pa kvalifikacije za Mundijal 2022. - to su utakmice u kojima je Jovetić potreban Crnoj Gori. Za nadu da nacionalni tim može da krene sa dna na kome je dočekao prethodni kvalifikacioni ciklus.

Bonus video: