Top 11 u Engleskoj: Igrači koji probijaju granice

Novogodišnja fudbalska priča - 11 igrača koji su obilježili 2018. godinu u engleskoj Premijer ligi
1395 pregleda 0 komentar(a)
Mohamed Salah (Liverpul), Foto: CARL RECINE
Mohamed Salah (Liverpul), Foto: CARL RECINE

Fudbal će upotpuniti praznično raspoloženje u Engleskoj - utakmice dan tokom Božića i Nove godine odavno imaju kultni status na Ostrvu.

Tačno na polovini sezone, u kojoj dominira Liverpul, a za titulu konkurišu još i Mančester siti i Totenhem, engleski “Skaj sports” izabrao je 11 fudbalera koji su obilježili godinu u Premijer ligi.

Godina obuhvata i drugi dio prošle sezone - kada je Mančester siti uz rekordan broj bodova stigao do šampionske titule.

11. DAVID DE HEA (MANČESTER JUNAJTED)

De Hea (Mančester junajted)

Vjerovatno jedina blistava tačka u teškoj godini posrnulog giganta - Murinjova posljednja sezona na klupi Junajteda bila bi vjerovatno još gora da nije bilo intervencija sjajnog španskog golmana.

"On je najbolji na svijetu", bila je jedna od posljednjih Murinjovih izjava,

10. VILFRID ZAHA (KRISTAL PALAS)

Vilfrid Zaha (Kristal Palas)

“Orlovi” bi teško izborili opstanak prošle sezone, da na proljeće nije bilo sjajnih partija napadača koji je u karijeri igrao za dvije reprezentacije - Englesku i Obalu Slonovače. Vjerovatno najbolji igrač Premijer lige u 2018. godini, ako se ne računaju fudbaleri iz vodećih šest timova na tabeli.

9. PJER-EMERIK OBAMEJANG (ARSENAL)

Pjer-Emerik Obamejang (Arsenal)

Skoro 70 miliona eura vrijedno pojačanje “tobdžija” konačno blista ove sezone - napadač iz Gabona prvi je strijelac lige sa 12 golova. Ukupno - na 29 mečeva u Premijer ligi 20 puta je pogađao mrežu.

8. DŽEJMS MILNER (LIVERPUL)

Džejms Milner (Liverpul)

Jedna od ključnih figura Liverpula - momak koji iz sjenke završava veliki posao. Liverpul je prošle sezone igrao finale Lige šampiona, sada završava godinu kao lider Premijer lige. Milnerov doprinos je neprocjenjiv - u veznom redu, ali i na poziciji desnog beka, po potrebi.

7. SERHIO AGUERO (MANČESTER SITI)

Serhio Aguero (Mančester siti)

Početkom godine nije bio na vrhu liste Gvardiolinih planova, spominjao se i odlazak sa “Etihada” pred nadolazećim talentom Brazilca Gabija Žezusa. Argentinski napadač sada završava još jednu briljantnu golgetersku godinu, a samo kada je povrijeđen za njega nema mjesta u timu.

6. EDERSON (MANČESTER SITI)

Ederson (Mančester siti)

Predvodnik nove generacije golmana, od kojih kreću napadačke akcije - barem u Gvardiolinom poimanju fudbalske igre. Sjajan sa loptom u nogama, jednako siguran i kada koristi ruke - Brazilac je jedan od najzaslužnijih za dominantnu titulu Sitija, a i u novoj sezoni brani u dobroj formi.

5. VIRDŽIL VAN DAJK (LIVERPUL)

Virdžil van Dajk (Liverpul)

Primjer kako klasa jednog igrača može da promijeni igru cijelog tima. Posljednja linija Liverpula se iz najslabijeg pretvodila u najbolji dio tima. Holanđanin se privikavao na proljeće, a ove jeseni komanduje gotovo savršenom odbranom, koja je na 18 utakmica primila samo sedam golova - ubjedljivo najmanje u ligi.

4. HARI KEJN (TOTENHEM)

Hari Kejn (Totenhem)

Gol-mašina koja inspiriše napad Totenhema i reprezentacije Engleske. Dobio je zlatnu kopačku za najboljeg strijelca Svjetskog prvenstva u Rusiji. Nastavio da briljira i u novoj klupskoj sezoni.

3. RAHIM STERLIN (MANČESTER SITI)

Rahim Sterling (Mančester siti)

Briljantna 2018. godina za napadača Mančester sitija - engleski reprezentativac morao je početkom decembra i da se bori sa rasističkim dobacivanjima navijača Čelsija. Nije prestajao da briljira, na svakom meču je prava napast za protivničke odbrane...

2. EDEN AZAR (ČELSI)

Eden Azar (Čelsi)

Po mnogima, najbolji fudbaler koji igra u Engleskoj - briljirao je na Svjetskom prvenstvu u dresu Belgije, imresivan je i u novoj klupskoj sezoni. U vrhu liste je strijelaca i asistenata. Nosi dres Čelsija od 2012. godine, ali protivnici još nisu smislili način kako da ga zaustave.

1. MOHAMED SALAH (LIVERPUL)

Mohamed Salah (Liverpul)

Ko drugi nego “faraon”? Senzacionalna godina egipatskog napadača, u kojoj je golgeterskim ciframa stao uz rame dvojici “nedostižnih” - Mesiju i Ronaldu. Odveo je Liverpul do finala Lige šampiona, može li da ga odvede do titule prvaka Engleske, prve od 1990. godine?

Bonus video: