Vječna lista Lige šampiona: Rudar je najuspješniji crnogorski klub

Među 520 klubova na listi, koju je objavila UEFA, a na kojoj su svi učenici elitnog takmičenja, nalazi se i šest crnogorskih - naravno u donjoj polovini, ili na dnu
4050 pregleda 2 komentar(a)
Fudbaleri Rudara nakon osvajanja Kupa 2016., Foto: Filip Roganovic
Fudbaleri Rudara nakon osvajanja Kupa 2016., Foto: Filip Roganovic

Real Madrid je na vrhu liste uspješnosti u Ligi (Kupu) šampiona, ne samo po broju trofeja (13), već i po broju bodova osvojenih od kada je osnovano to takmičenje.

Real je u 50 sezona odigrao 437 mečeva i osvojio 600 bodova, kada su se sabrali svi rezultati i način bodovanja (nekada su se za pobjedu dobijal dva).

Iza je Bajern, pa Barselona, Mančester junajted, Juventus...

Među 520 klubova na listi, koju je objavila UEFA, a na kojoj su svi učenici elitnog takmičenja, nalazi se i šest crnogorskih - naravno u donjoj polovini, ili na dnu.

Bodovno - najbolji crnogorski klub je Rudar.

Pljevljaci su odigrali šest mečeva u kvalifikacijama za LŠ i ostvarili dvije pobjede, obje nad Tre Forijem iz San Marina 2010. godine (4:1, 3:0). Imaju jedan remi (Karabag, 2015) i tri poraza, uz gol-razliku 7:7.

Na ukupnoj listi Rudar je 287.

Iza Rudara je Budućnost, sa takođe šest utakmica, ali jednom pobjedom - protiv poljskog Šlaska u gostima 2012. godine (1:0).To je dovoljno za 327. mjesto u Evropi.

Dva mjesta niže je nepostojeći Mogren, dvostruki šampion.

Najviše mečeva u kvalifikacijama za LŠ ima Sutjeska - deset. Nikšićani su ove sezone prošli u drugo kolo, senzacionalno eliminisavši Slovan iz Bratislave (u penal seriji, oba meča završena su 1:1), ali još nemaju pobjedu - tri remija i sedam poraza, gol-razlika 3:20, za 357. mjesto u Evropi

Zeta je pobjedom nad Kaunasom 2007. došla do 376. mjesta, dok je OFK Titograd jedan od 65 klubova koji u istoriji elitnog takmičenja nisu osvojili ni bod - dva poraza od Ludogoreca 2016. godine.

Bonus video: