Zidanje Skadra? Ne, samo ćemo probiti rok

Rok za završetak stadiona “Sveti Petar Cetinjski” je novembar 2020. godine, ali je već sada izvjesno da će biti probijen
12893 pregleda 17 komentar(a)
Gradilište stadiona "Sveti Petar Cetinjski" u izgradnji, Foto: Danilo Mitrović
Gradilište stadiona "Sveti Petar Cetinjski" u izgradnji, Foto: Danilo Mitrović

Uskoro, 17. novembra, navršiće se dvije godine otkada je počela izgradnja objekta koji je namijenjen najstarijem crnogorskom fudbalskom klubu Lovćenu, ali i crnogorskim nacionalnim selekcijama - stadiona “Sveti Petar Cetinjski” na Cetinju.

A krajem naredne isteći će rok za završetak radova...

I već sada nema dileme da će biti probijen - i to prilično.

- Svima nama je u interesu da projekat bude što prije završen, ali nećemo dozvoliti da to bude na uštrb kvaliteta. Kvalitetu posvećujemo posebnu pažnju - kaže Goran Škatarić, savjetnik za odnose sa javnošću Uprave za javne radove.

Poslije mnogo godina, pa i decenija, u Crnoj Gori se gradi stadion bukvalno sa poljane - fudbalski objekti u našoj zemlji izgrađeni su davno, a pojedini su - dograđivani ili rekonstruisani.

Stadion Cetinje
Ovako bi trebalo da izgleda novi stadion

Na nekima se rekonstrukcija pretvorila u pravo “Zidanje Skadra”, kao što je slučaj sa stadionom pod Goricom, koji ni nakon skoro tri decenije nije prava, zatvorena cjelina, jer se još čeka izgradnja velike Istočne tribine. Kada će se graditi - ne zna se...

Stadion pod Goricom, i takav kakav je sad, jedini je na kojem može da igra reprezentacija, na kojem mogu da se igraju treća i četvrta kola kvalifikacija za evropska klupska takmičenja.

FSCG je za razvoj infrastrukture u minulih 12 godina uložio preko 10 miliona eura, ali za izgradnju modernih stadiona - ključna je pomoć države.

A država je pomogla kada je u pitanju stadion na Cetinju, čija izgradnja, valjda ne može bez toga - ide usporenom dinamikom.

Stadion
Stadion "Sveti Petar Cetinjski"(Foto: Danilo Mitrović)

Kompleksnost projekta je, kažu u Upravi za javne radove, uticala i na izmjene projekta, što je uticalo na dinamiku radova.

- U toku radova uočeno je nekoliko građevinskih pozicija, na kojima je potrebno promijeniti inžinjersko rješenje, odnosno gdje je projekat potrebno usaglasiti sa realnim stanjem na terenu. Izvođač radova je predložio, nadzor usaglasio, a mi naravno pristali na ta rješenja, kako bi se povećao kvalitet radova i kako bismo dostigli novi koji će omogućiti da dobijemo kvalitetan i moderan objekat - rekao je Škatarić.

Ipak, da nešto nije u redu pokazala je i iznenandna prošlonedjeljna posjeta premijera Duška Markovića gradilištu na Obilića poljani.

Marković je tokom posjete pomenuo čak i mogućnost raskidanja ugovora sa izvođačem radova - kompanijom “Erlang”.

- Jeste li pojačali malo... Hoćemo li raskidati ugovor sa vama ili ćemo izgurati do kraja - upitao je Marković...

I dok predstavnici izvođača radova tvrde da je dinamika izvođenja bila ista prije, i poslije posjete premijera (dva dana nakon Markovićevog obilaska stadiona na objektu je radilo 30-ak radnika), građani Cetinja nisu preveliki optimisti da će se u njihovom gradu uskoro igrati fudbal, i to reprezentativni - da će, na primjer, seniorska fudbalska reprezentacija prvi put izaći van Podgorice.

- Nadživjeće me izgradnja ovog stadiona - kaže jedan 50-godišnjak.

Stadion
Stadion "Sveti Petar Cetinjski"(Foto: Danilo Mitrović)

Cetinjska, barem fudbalska slika - sumorna je, kao i sezona kiša koja je krenula prije dva dana i koja će, logično, dodatno usporiti radove.

Lovćen, najstariji crnogorski klub, ponos grada, prošlosezonski finalista Kupa, trenutno je na začelju Druge lige i postoji opasnost da će otvaranje stadiona dočekati - kao član podsaveza, nekadašnje Južne regije.

- Od Lovćena su svi digli ruke - priča drugi, takođe sredovječni Cetinjanin.

Stadion
Stadion "Sveti Petar Cetinjski"(Foto: Danilo Mitrović)

Moguće je da će se na stadionu “Sveti Petar Cetinjski” u početku igrati i trećeligaški fudbal, ali bez obzira na to - takav stadion neće služiti godinu ili dvije, već je namijenjen budućim generacijama. A radovi, ipak, idu...

Vrijednost stadiona na Cetinju je osam miliona i 800 hiljada eura, a novac su obezbijedili Vlada Crne Gore, Fudbalski savez i prijestonica Cetinje.

Stadion će imati kapacitet 5.192 mjesta.

A kada će se na njemu igrati fudbal - to je pitanje. Izvjesno je - ne prije proljeća 2021.

Bonus video: