Aguero nakon jučerašnjeg meča sa Aston Vilom, Foto: Beta-AP

Životna priča Serhija Aguera: Rođen da donosi sreću

Od prašnjavih argentinskih igrališta, preko debija za Independijente do obaranja premijerligaških rekorda. Ovo je Kunova priča...
10292 pregleda 0 komentar(a)
Aguero nakon jučerašnjeg meča sa Aston Vilom, Foto: Beta-AP
Aguero nakon jučerašnjeg meča sa Aston Vilom, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 13.01.2020. 17:45h

Serhio Aguero obilježio je proteklo kolo Premijer lige. Argentinac je juče u pobjedi Mančester sitija nad Aston Vilom (1:6) upisao het-trik i srušio dva premijerligaška rekorda – postao je najefikasniji stranac u istoriji ovog takmičenja (177 golova) i fudbaler, koji je najviše puta stigao do het-trika – 12.

Sa tri gola protiv Aston Vile, Aguero sa Frenkom Lampardom dijeli četvrto mjesto na vječnoj listi strijelaca – ispred su samo Endi Kol (187), Vejn Runi (208) i Alan Širer (260).

Njegov put do svjetske pozornice bio je trnovit i dug. Ovo je Kunova priča…

Leonel del Kastiljo i Adrijana Aguero bili su mladi, nevjenčani par, kada su odlučili da napuste dom u Tukumanu. Tada su već imali kćerku Džesiku. U potrazi za boljim životom, nastanjuju se u četvrti Gonsales Katan, u Buenos Ajresu. Leonel je sagradio kuću od materijala nađenog na otpadu. WC je bio rupa prekrivena kartonom. Vodu za piće nijesu imali, pa je Adrijana sa kćerkom odlazila do obližnje pumpe, na kojoj bi točila bidone za porodicu. U međuvremenu, ostala je u drugom stanju.

U martu 1988. velike poplave zahvatile su Buenos Ajres. Porodica je, u strahu od lopova odbijala da napusti kuću. Kada je voda došla skoro do koljena odlučili su da utočište pronađu u lokalnoj crkvi.

Poplave su prošle, lopovi iz kuće odnijeli sve što su našli, porodica se vratila u svoj dom, a Adrijanina trudnoća se zakomplikovala. Dva i po mjeseca prije termina predviđenog za porođaj, pukao joj je vodenjak. U lokalnoj bolnici nijesu imali odgovarajućih uslova za zbrinjavanje, pa je u takvom stanju, tri sata putovala do klinike u Buenos Ajresu. U bolnici je ostala je dva mjeseca – izašla je dvije nedjelje prije termina predviđenog za porođaj.

Kada je došlo vrijeme za porođaj pojavile su se nove komplikacije – beba se zaglavila, pa je doktor – uz obećanje da neće biti posledica – odlučio da odradi epiziotomiju i uz to dječaku slomi ključnu kost, kako porođaj lakše prošao. Konačno, drugog juna 1988. rodio se Serhio. Nakon pregleda doktori su utvrdili da neće imati trajnih posledica, pa su roditeljima rekli da će im sin donijeti sreću.

Leonel i Adrijana bili su maloljetni i budući da nijesu bili vjenčani, Serhio je po tamošnjem zakonu morao nositi majčino prezime. Mladom paru nije se ostvarila želja da sinu srednje ime bude Lionel, jer je to ime bilo zabranjeno u Buenos Ajresu. Dječak je, poput oca mogao da se zove Leonel. Nazvan je - Serhio Leonel Aguero. Tih godina u Rosariju odrastaće jedan Lionel, koji će postati najbolji fudbaler na svijetu i veliki Aguerov prijatelj.

Aguero
Aguero(Foto: Beta/AP)

Porodica se često selila. Nakon Serhijevog rođenja novo prebivalište je Florensio Varela. U blizini je bilo prašnjavo igralište na kojem će dječak provoditi dane i noći. Kada nije trčao za loptom, gledao je crtani film “Wanpaku Omukashi Kumu Kumu“. Znao je da juri po kući izgovarajući “kumkum“. “Kum“ je, zahvaljujući komšiji postao Kun, a Aguero je dobio nadimak po kojem je i danas poznat.

Iz Florensio Varele porodica odlazi u Los Eukaliptos. U blizini kuće bio je teren, gdje će mali Aguero skrenuti pažnju na sebe. Talenat je brzo isplivao na površinu. Igrao je i po pet utakmica sedmično za razne ekipe i tada počinje da zarađuje prvi novac. U timu sa drugarima, napadačem Kristijanom Formigom i golmanom Emilijanom Molinom, petogodišnji Serhio odudarao je kvalitetom od konkurencije. Njegov otac – i sam fudbaler – odlučio je da završi karijeru i posveti se sinu.

Aguero
Mali Serhio(Foto: Twitter)

“Otac se veoma žrtvovao za moju karijeru. Bio je sa mnom na svim utakmicama. Da nije bilo njega, vjerovatno bih brzo od svega odustao. Majka je bila strožija. Otac me vodio na treninge, a ona je govorila da neću igrati, ako ne budem dobar u školi“, piše u Aguerovoj biografiji.

Priče o talentovanom dječaku - koji sa raznim ekipama igra na prašnjavim igralištima - stigle su do najvećih klubova. Željeli su ga Rasing i Kilmes, ali Leonel nije mogao da plaća članarinu. Javili su se River i Boka, međutim roditelji su bili protiv nagle promjene u životu njihovog sina. Tada je u Serhiov život ušao Samuel Liberman...

Prilika da zastupa dječaka, koji još nije napunio 10 godina, a pred kojim je blistava karijera, činila se idealnom za biznismena Libermana. Tada je već otkrio 17-ogodišnjeg Dijega Forlana. Urugvajac je igrao za Independijente i Liberman je smatrao da je taj klub idealan i za malog Serhija. I bio je u pravu. Aguero će u Independijenteu nekoliko godina kasnije ispisati istoriju...

Liberman je Aguerovim roditeljima kupio kuću i plaćao mjesečnu naknadu. Kuna je upisao u privatnu školu. Zauzvrat, dobio je prava nad dječakom, kojem je predviđana blistava karijera.

Argentinac je napredovao velikom brzinom. List “Cronica“ opisao ga je kao igrača na kojeg možete uložiti veliki novac da će uspjeti. Dobar glas došao je do Evrope. Kada je imao 13 godina stigla je ponuda Juventusa. Ali, glatko je odbijena...

Sa 14 godina Aguero potpisuje ugovor sa agencijom IMG, koja ga i danas zastupa. Agencija je obezbijedila i prvi sponzorski ugovor, sa kompanijom “Nike“.

Vrtoglavi uspon nastavljen je u Independijenteu. Dobre igre u mlađim kategorijama preporučile su ga prvom timu. Na debi nije dugo čekao – na ljeto 2003. sa 15 godina i 35 dana u utakmici protiv San Lorenca postao je najmlađi igrač, koji je zaigrao u argentinskoj ligi. Rekord Maradone je oboren.

Aguero
Aguero u dresu Independijentea(Foto: Twitter)

Veliki evropski klubovi i dalje su motrili na talentovanog Argentinca. Independijente je bio u finansijskoj krizi i prodaja Aguera bila je neminovna. Atletiko Madrid bio je najuporniji. “Kolćonerosi” su izdvojili 23 miliona eura, što je u tom trenutku bio klupski rekord i Kun se 2006. godine preselio u glavni grad Španije.

U Madridu se brzo adaptirao. Za pet godina u crveno-bijelom dresu stekao je reputaciju vrhunskog golgetera, a onda je 2011. otišao u Mančester siti.

Šeik Mansur preuzeo je 2008. Mančester siti. Novac nije bio problem, dovođeni su vrhunski igrači, ali trofeja nije bilo. Titula u plavom dijelu Mančestera čekala se od 1968. Dolazak Aguera uoči početka sezone 2011/2012 bio je dio šampionske slagalice koji je nedostajao.

Te sezone vodila se velika borba za tron. Uoči posljednjeg kola Mančester junajted i Mančester siti imali su isti broj bodova. Sve se rješavalo 12. maja 2012. Siti je dočekao KPR, Junajted je igrao u gostima protiv Sandrlenda. “Građanima” je za titulu odgovarao samo trijumf. Sve je izgledalo kao formalnost, pogotovo kada je Zabaleta načeo goste. Ipak, u drugom poluvremenu viđene su nevjerovatne scene – KPR je preokrenuo i Siti je gubio titulu. A onda epski udar “građana” - prvo je Džeko izjednačio u 92, da bi u 94. minutu Aguero postigao gol. Čekanju je došao kraj, Siti je prigrabio pehar ispred gradskog rivala.

Već tog majskog popodneva Aguero je postao legenda kluba. Sve ono kasnije što je uradio u plavom dresu, samo je nadogradnja mitskog statusa. A postao je najefikasniji strijelac u istoriji Mančester sitija (249 golova). Prošle godine protiv Čelsija na “Etihadu” postigao je tri gola i postao igrač koji ima najviše het-trikova na domaćem terenu (9) u Premijer ligi. U istom takmičenju šest sezona postizao je minimum 20 golova. Ako to učini i ove godine – a ima 13 golova – prestići će Anrija i u ovoj kategoriji.

Serhio Aguero – napadač, koji je obilježio proteklu deceniju u Premijer ligi. Rođeni pobjednik.

Kun i Mesi: Prijateljstvo za čitav život

Priča o prijateljstvu Aguera i Lionela Mesija je posebna.

Upoznali su se 2005. godine, kada je argentinska reprezentacija učestvovala na Svjetskom prvenstvu u Holandiji za igrače do 20 godina. Bili su najmlađi u timu, pa je selektor Fransisko Feraro odlučio da budu cimeri.

Tokom Aguerovog boravka sa reprezentacijom, u Buenos Ajresu je u saobraćajnoj nesreći poginuo Emilijano Molina, Kunov prijatelj iz djetinjstva.

Aguero i Mesi
Aguero i Mesi(Foto: Twitter)

Stručni štab nije znao kako da Agueru saopšti tužnu vijest. Odlučili su da u svim sobama prekinu vezu sa internetom. Nijesu uspjeli. U nekim je konekcija, ipak, bila moguća. Mesi se ranije probudio, sjeo za računar i vidio tragičnu vijest. Kazao je Serhiju šta se dogodilo. Trenutak kasnije zagrlili su se i plakali.

“Taj trenutak stvorio je neraskidivu vezu među njima”, objašnjava novinar Serhio Fresko.

Argentina je taj turnir osvojila, a Mesi i Aguero od tada su nerazdvojni prijatelji.

Bonus video: