Crna Gora se sprema za debi: Grci imaju moć, mi imamo srce

Košarkaši Crne Gore sjutra igraju prvi meč na Mundobasketu u Kini protiv Grčke, koju predvodi MVP NBA lige, Janis Adetokunbo, ali ne pomišljaju na predaju i najavljuju veliku borbu sa favoritom grupe F
2123 pregleda 0 komentar(a)
Petar Popović, Foto: Filip Roganović
Petar Popović, Foto: Filip Roganović

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Janis Adetokunbo, Antetokunbo ili Antetokunmpo, kako ga već ko zove, svejedno je.

Čovjek je MVP NBA lige i sa osam košarkaša koji godinama igraju u Evroligi je na jednoj strani parketa, na drugoj debitanti iz najmanje zemlje koja je ikada izborila nastup na svjetskim prvenstvima.

Koga god da pitate, reći će da Crna Gora nema šta da traži protiv Helena.

Svi, sem 12 momaka koji će sjutra u 14 časova po našem vremenu (20 po lokalnom) u 1. kolu Mundobasketa pokušati da prirede senzaciju, veću nego ijednu drugu u kvalifikacijama.

Ovakvom suparniku se ne prijeti, to je normalno, ali nikome ne pada na pamet da odustane od čuda i fokusira se na duele sa Novim Zelandom i Brazilom, koji bi po projekcijama trebalo da rješavaju pitanje osvajača 2. mjesta u grupi F.

- Oni su najveći favoriti naše grupe, svjesni smo toga. Bićemo spremni na njihovu igru, daćemo sve od sebe, a da li će to biti dovoljno, ostaje da se vidi. Jedini neuspjeh bi bio da ne damo maksimum, do toga neće doći - uvjerava Marko Todorović.

Nisu Grci, naravno, drim-tim. Imaju mana, fali im pravi šuter, ni centri nisu nadmoćni...

- Protiv svih ekipa može da se nađe prostor gdje da ih napadnemo i kako da se branimo od njih. Imaju iskusne i mnogo dobre igrače, koji godinama igraju na visokom nivou, ali i mi imamo dobre košarkaše, prije svega pravi tim i hemiju. Dobro smo radili i nema razloga da ih se plašimo - dodaje novi košarkaš kineskog Tjanđina.

Glavni adut Grčke je tranzicija, jer agresivnom odbranom tjera rivale na greške i to koristi za postizanje lakih poena. Crna Gora je upravo sa takvom igrom rivala imala problem u prijateljskim mečevima sa Francuskom, Argentinom, Brazilom i Nigerijom.

- Ako već tražimo slabu tačku tokom priprema, to je bila tranziciona odbrana. Ni napad u tranziciji nam nije bio najbolji, a oni su po tome poznati. Imaju najboljeg igrača NBA, koji baš to najbolje radi. Moramo da im zaustavimo taj segment, da uđemo u mirniju utakmicu i igru pet na pet.

Adetokunbo je prošle sezone dominirao u NBA i sjajnim brojkama zaslužio nagradu za najkorisnijeg igrača. Pitanje je, međutim, koliko mu odgovara evropska košarka, jer ima pravo na korak manje na početku akcije, a i nije previše precizan sa distance, baš kao ni još neki igrači u timu Tanasisa Skurtopulosa.

- Adetokunbu nije najjače oružje šut, ali može da pogodi sa četiri-pet metara. Ne znamo da li će igrati Slukas, koji je i te kako dobar pik’en’rol igrač i šuter. Kalates možda nije šuter, ali ima utakmica na kojima dosta pogodi i testirati bilo koga od njih bi bilo suludo. Bolje da pokušamo da uradimo nešto kako bismo zavisili isključivo od nas i naše igre, a ne hoće li oni pogoditi ili ne - naglašava Todorović.

Jedan od aduta Crne Gore pod koševima na kraju je poručio da nikome sada u mislima nisu dueli sa Novim Zelandom (utorak) i Brazilom (četvrtak).

- Ne bi bilo pošteno ni prema Svjetskom prvenstvu da se za svaku utakmicu ne pripremimo maksimalno. Ovdje smo svojom zaslugom, pokazali smo protiv mnogo dobrih reprezentacija da možemo da se nosimo sa njima i da po nekima iznenadimo. Zašto ne bismo odigrali dobru utakmicu i protiv Grčke, pa neka pobijedi bolji - zaključio je Todorović.

„Crveni” su u Kini već 10 dana, igrali su prijateljske mečeve u Jangžuu i Sinjuu, a od srijede su u Nanđingu, gradu domaćinu grupe F.

- Tek kad smo stigli ovdje osjetili smo atmosferu Svjetskog prvenstva, sve je super. Prethodna dva grada su bila gora i čudnija. Nekako smo to preživjeli, sada je došlo ono što smo dugo čekali - ističe Petar Popović.

Mladi bek je dobro „skenirao” Helene.

- Gledali smo snimak 15-20 minuta i vidjeli ono što znamo - da se na Adetokunbu zasniva većina igre. Kad god uhvati loptu u odbrani povuče kontru i mnogo je jak u tranzicionoj igri, na šta moramo da odgovorimo. Ali, nije on jedini koji je dobar i predstavlja prijetnju. Tu je i stariji Adetokunbo, koji je protiv Srbije dao pet trojki, ne pamtim da mu se to desilo. Brz je i bek Papapetru, odlični asistenti su Kalates i Slukas, za kojeg još ne znamo hoće li igrati. Ne smijemo da se oslanjamo na to da li su malo slabiji šuteri, da ne zavisimo od toga da li će im biti dobar ili loš dan.

Jasno je da Crna Gora ne može da uđe u trku sa fizički moćnijom ekipom, da mora da je uvede u svoj, sporiji ritam.

- Moramo u napadu da igramo kontrolisano, da imamo dobru selekciju šuta, da igramo organizovano. Na njihovu brzu igru ne smijemo da odgovaramo još bržom, već da svedemo sve na pola terena, da igramo pet na pet. Nama je centarska linija najjača strana ekipe, a kod njih su Burusis, koji je u poznim godinama, i mladi Papajanis. Dosta smo jaki dolje i svakako da tu možemo da ih napadnemo - zaključio je Popović.

Slukas trenirao, Vasilopulos: On nam je značajno oružje

Grci su trenirali nakon Crne Gore, a na parketu je bio i Kostas Slukas. Plejmejker Fenerbahčea je propustio 10 dana priprema zbog povrede, zbog čega je sinoć uglavnom radio odvojeno od ekipe, a bilo je očito da ne može najbrže da trči.

Pitanje je koliko će biti spreman da pomogne saigračima na otvaranju šampionata.

- Crna Gora je veoma dobar, čvrst tim. Igrači imaju dosta iskustva, godinama su zajedno i igraju odlično pet na pet. Nismo imali sreće sa Slukasom, koji zbog povrede nije trenirao 10-ak dana i stigao je tek u srijedu. Ako bi igrao, bio bi nam veoma značajno oružje - istakao je Panajotis Vasilopulos.

Igrač Peristerija priznaje da uloga apsolutnog favorita ne godi njegovom timu.

- Uvijek je na početku velikih takmičenja pritisak ogroman, jer su i očekivanja od nas veoma visoka. Svi očekuju da pobijedimo, i to ubjedljivo, a vjerujte mi da to neće biti nimalo lako.

Aduti Crne Gore su dobro poznati.

- Ima veoma dobre velike momke, a ekipa voli da igra pozicioni napad. Na ovakvim takmičenjima morate da igrate veoma dobro pet na pet, ne možete samo da se oslanjate na kontre. Naša ekipa je formirana od igrača koji vole da trče, ali moramo da naučimo da igramo i na pola terena. Crna Gora je u tome dobra i moramo da budemo veoma koncentrisani, ali i opušteni. Neophodno je da nađemo pravi balans - jasan je Vasilopulos.

Bliski susreti druge vrste

Stiven Spilberg je davne 1977. snimio film koji se smatra jednim od najboljih u istoriji kada je u pitanju tematika sa vanzemaljcima - „Bliski susreti treće vrste”.

Dolazak u Kinu mogao bi da se opiše malo drugačije - bliski susreti druge vrste. Od dolaska na aerodrom, shvatite da ste u jednoj od najvećih zemalja svijeta, gdje je sve drugačije nego u Evropi.

Prvo vas sačeka „Veliki zid Kine”, tzv. fajervol koji vas onemogućava da koristite sve Guglove servise, Vajber, Fejsbuk, Instagram, Tviter, Vikipediju... Sve što Kinezismatraju prijetnjom. Doduše, postoji način da se to zaobiđe, ali nije uvijek uspješan.

Do centra grada, koji je od aerodroma udaljen 35 kilometara, samo se nižu redovi i redovi solitera, jer osam miliona ljudi, koliko živi u gradu i okolini, mora negdje i da spava. Prvi neboderi pored puta su bili jednolični, sivi, ružni, ali su kvartovi sve ljepši kako se približavate centru.

Nanđing je pun zelenila, klima je podnošljiva, iako je vazduh vlažan (igrači i članovi stručnog štaba kažu da vremenski uslovi ne mogu da se porede sa Šinjuom i Jangžuom, gdje su jedva disali), a ulice su prepune motocikala na električni pogon i gotovo niko ne nosi kacigu.

Problem nastaje kada nešto tražite, jer malo ko priča engleski, pa je jako teško naručiti taksi ili se snaći u metrou (cijene prevoza su pristupačne, sve ostalo je skupo). Kupovina pripejd SIM kartice se pretvorila u gotovo nemoguću misiju - stranci imaju pravo da je uzmu samo na određenim mjestima u gradu, koja možete naći samo ako znate da čitate kineska slova i imate Baidu mape (kineska zamjena za Gugl).

Muke su nastavljene i u dvorani Olimpijskog parka mladih. Naime, iako je akreditacioni centar trebalo da bude otvoren do 22 časa, zatvoren je četiri sata ranije, jer akreditacija - nema! Bez njih je i pristup internetu nemoguć, s obzirom na to da kineske vlasti zahtijevaju da svi upišu broj akreditacije i datum rođenja. Iako je sve trebalo da bude spremno još u četvrtak, biće tek danas, ako se rok opet ne probije...

Bonus video: