Amerikanci u laganom ritmu, Francuska umalo izgubila dobijen meč sa Njemačkom

Njemci su došli na samo koš zaostatka na sedam sekundi prije kraja (76:74), ali je Evan Furnije pogodio oba slobodna bacanja i zapečatio pobjedu Francuza
1670 pregleda 0 komentar(a)
Donovan Mičel
Donovan Mičel

Američka košarkaška reprezentacija krenula je po treći uzastopni naslov svjetskog prvaka svladavši Češku sa 88:67 u dvoboju 1. kola grupe E Svjetskog prvenstva, koji je odigran u Šangaju.

Česi su usporili tempo utakmice i spriječili američke kontranapade te time izbjegli još ubjedljiviji poraz.

Strijelce ekipe Grega Popoviča predvodio je Donovan Mičel sa 16 poena. Harison Barns je ubacio 14, a Kemba Voker 13. Čehe je sa 17 poena i pet asistencija predvodio Tomaš Satoranski.

U prvoj utakmici grupe Turska je sa 86:67 pobijedila Japan.

Najubjedljiviju pobjedu prvog kola ostvarila je Litvanija koja je Senegal ostavila na -54 (101-47).

Sedmorica Litavaca su imala dvocifren učinak. Po 13 koševa ubacili su Mantas Kalnietis, Domantas Sabonis i Jonas Valančiunas koji je imao i 11 skokova, dok se na 12 poena zaustavio se Marius Grigonis.

Najneizvjesnije utakmice odigrane su u grupi G. Jordan je umalo nadoknadio 16 koševa zaostatka, ali je na kraju poražen od Dominikanske Republike sa 80-76.

Na pragu još većeg preokreta bila je Njemačka protiv Francuske, nakon što su na polovini treće četvrtine zaostajala 24 poena (52:28).

Njemci su došli na samo koš zaostatka na sedam sekundi prije kraja (76:74), ali je Evan Furnije pogodio oba slobodna bacanja i zapečatio pobjedu Francuza.

Furnije je sa 26 poena bio najbolji strijelac utakmice.

Johanes Fojgtman je sa 25 poena bio najbolji njemački strijelac, a Denis Šruder sa 23 poena i osam asistencija najbolji igrač poraženih.

Bonus video: