FIBA suspendovala sudije, ali odbila žalbu Litvanije

"Pravilna odluka je trebalo da bude dodjeljivanje poena reprezentaciji Litvanije. Arbitri sa tog meča neće suditi u nastavku prvenstva", navodi se u saopštenju FIBA, prenosi Sport klub
6352 pregleda 0 komentar(a)
Trenutak kada je Gober dotakao obruč, Foto: Screenshot/Youtube
Trenutak kada je Gober dotakao obruč, Foto: Screenshot/Youtube

Svjetska košarkaška organizacija FIBA odbila je žalbu Košarkaškog saveza Litvanije zbog loših odluka koje su tu baltičku zemlju koštale pobjede protiv Francuske, ali je kaznila sudije sa problematičnog meča, piše danas Sport klub.

Kod rezultata 76:75, 30 sekundi prije kraja, Jonas Valančijunas je imao drugo bacanje, a Rudi Gober izbacio loptu iz koša, pritom i dotakao obruč - sudije su, međutim, dozvolile da igra krene, a De Kolo je zatim pogodio i prelomio meč.

FIBA je objavila da do kraja prvenstva neće suditi trojka koja je dijelila pravdu na tom meču, a nju su činili Španac Antonio Konde, Venecuelanac Danijel Alberto Garsija Nijeves i Argentinac Leandro Leskano.

"Nakon pregeldavanja snimka sa meča između Litvanije i Francuske koji se igrao 7. septembra, FIBA je odlučila da je tokom izvođenja posljednjeg slobodnog bacanja na 30,8 sekundi do kraja posljednje četvrtine napravljena greška. Francuski igrač sa brojem 27 (Rudi Gober) dotakao je obruč dok je lopta bila u kontaktu sa njim. Pravilna odluka je trebalo da bude dodjeljivanje poena reprezentaciji Litvanije. Arbitri sa tog meča neće suditi u nastavku prvenstva", navodi se u saopštenju FIBA, prenosi Sport klub.

Francuska je tom pobjedom obezbijedila prvo mjesto u grupi L i igraće u četvrtfinalu šampionata, dok Litvanci nisu izborili plasman među najboljih osam timova na prvenstvu u Kini.

Bonus video: