Šta čeka crnogorsku reprezentaciju: Borba sa Britancima za Eurobasket sa novim selektorom

Kvalifikacije počinju u februaru naredne godine, naš tim na startu dočekuje upravo Veliku Britaniju
5753 pregleda 6 komentar(a)
Crnogorska reprezentacija na Mundobasketu, Foto: EDGAR SU
Crnogorska reprezentacija na Mundobasketu, Foto: EDGAR SU

Crnogorski košarkaši pobjedom su završili nastup na Mundobasketu, savladali su Japan u posljednjem meču, nakon četiri poraza.

Možda se moglo više, možda se moglo bolje, vjerovatno i jeste, ali je dolazak u Kinu, nakon senzacionalnog uspjeha u kvalifikacijama, u konkurenciji Slovenije i Letonije, rezultat vrijedan velikog poštovanja...

Realno - malo je košarkaških i sportskih parametara na strani Crne Gore, ako ih uopšte i ima, u odnosu na ekipe sa kojima su "crveni" igrali na Svjetskom prvenstvo.

Porazi od Grčke, u meču u kome je otpor morao da bude veći, a pristup hrabriji, Novog Zelanda, Brazila i Turske, nisu, niti mogu da budu neočekivani i iznenađenje.

Za Crnu Goru, ne samo u košarci, odlazak na svako veliko takmičenje je ogroman uspjeh, sve preko toga je - možda i sportsko čudo, u nevjerovatno jakoj konkurenciji.

Zbog toga i košakaškoj selekciji osnovni cilj treba da bude kontinuitet, a vrlo brzo je čekaju novi takmičarski izazovi - kvalifikacije za Eurobasket 2021.

I to vrlo neugodne, jer je Crna Gora u grupi sa Francuskom, Njemačkom i Velikom Britanijom.

Njemci su domaćini, uz Gruziju, Italiju i Češku, pa su van konkurencije u grupi.

Gotovo je, dakle, izvjesno da će crnogorski tim voditi borbu sa Britancima za prolaz u završnicu, jer je zaista teško zamisliti Evropsko prvenstvo bez Francuske, u kakvom god sastavu "trikolori" igrali kvalifikacije.

Posljednjeplasirana selekcija iz grupe ne ide na Eurobasket.

Kvalifikacije počinju u februaru naredne godine, naš tim na startu dočekuje upravo Veliku Britaniju.

Do tada, slijedi izbor novog selektora, možda i neka nova lica u nacionalnom timu, u kome tokom najvećeg dijela kvalifikacija neće biti Dubljevića (igra Evroligu sa Valensijom), a ni Vučevića...

Bonus video: