Najvažnije pobjede nad Crnom Gorom, Slovenijom i Srbijom: Zlatni put Španije je vodio preko Balkana

"Malo ko je mogao da pretpostavi šta će značiti ta pobjeda u famoznim prozorima. Na prvi trijumf nadovezao se drugi - protiv Slovenije, aktuelnog prvaka Evrope, što je bio znak da španski tim ima kvalitet da se iz kvalifikacija izvuče bez posljedica", piše "Marka"
5756 pregleda 2 komentar(a)
Španske zlatne medalje, Foto: FIBA
Španske zlatne medalje, Foto: FIBA

Španija slavi košarkaše, koji su odavno nacionalni heroji, sa 13 medalja na velikim takmičenjima od 2001. godine.

Na svjetsko zlato se čekalo 13 godina, ovo iz Kine sija jače, jer je ostvareno iz drugog plana.

Zlatni put španske selekcije vodio je preko Balkana, podsjeća "Marka", jer su tri možda i najvažnije pobjede ostvarene u duelima sa eks-Ju selekcijama.

Put je počeo 24. novembra 2017. godine iz Podgorice, gdje je "furija" u polupraznoj "Morači" ostvarila trijumf nad Crnom Gorom.

"Malo ko je mogao da pretpostavi šta će značiti ta pobjeda u famoznim prozorima. Na prvi trijumf nadovezao se drugi - protiv Slovenije, aktuelnog prvaka Evrope, što je bio znak da španski tim ima kvalitet da se iz kvalifikacija izvuče bez posljedica", piše "Marka".

Tokom FIBA prozora, Serđo Skariolo je probao 29 igrača, a nije bilo najboljih - NBA i evroligaških asova.

Trojica su nagrađena odlaskom na Mundobasket, na kome su imali malu minutažu - Kolom, Beran i Rabaseda.

Sa deset pobjeda i dva poraza Španija je došla do Svjetskog prvenstva, na kome je lagano preskočila Iran i Portoriko, dobila zatim derbi sa Italijom, da bi ključnu pobjedu ostvarila nad Srbijom, do tada dominantnom selekcijom.

"Đorđević je upozoravao da je Španija mnogo bolja nego što se misli i što je pokazala do tada. I kako je samo bio u pravu", navodi "Marka".

Pobjeda nad Srbijom donijelaje Poljsku u četvrtfinalu i Australiju u polufinalu - da je bilo drugačije, Španija bi u prvoj eliminacionoj fazi igrala sa Argentinom, a u polufinalu sa Amerikom ili Francuskom.

Jasno je da je osigurala lakši put do finala.

A u finalu, dominacija, defanzivna klinika i timska napadačka igra, kojom je dirigovao Riki Rubio, a u kojoj su šestorica igrača imala dvocifren učinak...

Bonus video: